Amsterdam, 6 sept. Verzekeraars moeten informatie over hun financiële situatie structureel openbaar maken. De consument kan dan zelf bepalen welke risico’s hij neemt als hij een verzekering afsluit. Dit zegt Edmond Hilhorst, mede-oprichter en directeur van de vergelijkingssite Independer.nl, vandaag in een interview met NRC Handelsblad.

De oproep volgt op het faillissement van de autoschadeverzekeraar Ineas afgelopen zomer en de problemen van overlijdensverzekeraar Quantum Leben die onder verscherpt toezicht staat van de toezichthouder in Liechtenstein. De verzekeraars hebben, net als de pensioenfondsen, last van de lage lange rente.

Hilhorst kreeg na het omvallen van Ineas honderden e-mails over de zaak. Ook stelden bezoekers van Independer.nl de vraag waarom de grootste financiële vergelijkingssite niet eerder gewaarschuwd had. De oud-bankier wil graag dat consumenten betere informatie krijgen over de financiële stand van zaken bij een verzekeraar. „De Nederlandsche Bank wil daar eigenlijk niet over praten. Maar de verzekeringsbranche zelf lijkt er in ieder geval over na te willen denken.”

Er is geen depositogarantiestelsel in de verzekeringssector. Als de verzekeraar omvalt is de polishouder zijn inleg kwijt. Hilhorst: „Dat is niet zo erg als het gaat om een overlijdensverzekering want je bent nog niet dood en je kan elders – als je wordt geaccepteerd – een verzekering sluiten. Je hebt geen probleem als je tijdig overstapt, maar als je overlijdt op het moment van een faillissement is het niet duidelijk.”

Het Verbond van Verzekeraars zegt op korte termijn te gaan praten met Hilhorst van Independer.nl over zijn wens dat verzekeraars meer actuele informatie over bijvoorbeeld de solvabiliteitspositie publiceren. Een woordvoerster van het Verbond stelt dat men wil bespreken of de cijfers actueler kunnen, maar zegt ook dat er op de website van De Nederlandsche Bank al cijfers openbaar zijn over de solvabiliteit van een groot aantal verzekeringsbedrijven.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Dit vinden onze klanten van ons
9,2
Op basis van 375.630 klantbeoordelingen hoe we dit berekenen bekijk ze allemaal
gewoon goed
10