Minder betalen voor het overlijdensrisico
Tip een vriend:

Minder betalen voor het overlijdensrisico

Misschien uit angst voor een ingewikkelde gezondheidstoets veranderen weinig consumenten hun overlijdensrisicoverzekering. Terwijl dat wel kan lonen, want de premies zijn sterk gedaald.

De tarieven voor overlijdensrisicoverzekeringen (orv’s) zijn sinds 2002 ongeveer gehalveerd. Die daling is hoofdzakelijk te danken aan de gestegen levensverwachting en toegenomen concurrentie. Ondanks deze scherpe prijsverlaging blijven veel consumenten bij hun dure verzekeraar hangen. ‘Het kost moeite onze klanten ertoe te bewegen over te stappen naar een goedkopere polis’, zegt Daniel de Wild, expert orv’s bij Independer. Bij auto- en zorgverzekeringen zijn klanten veel actiever op zoek naar voordelige aanbieders.

Volgens De Wild is deze passiviteit deels te wijten aan het beeld dat consumenten hebben van een moeizame gezondheidstoets. ‘Dat beeld klopt niet meer. Vijf jaar geleden moest je nog enorme formulieren invullen. Tegenwoordig kun je een stuk of zeven vragen online invullen’, aldus De Wild.

Dazure, een aanbieder van orv’s, claimt bijvoorbeeld dat het mogelijk is binnen een minuut te beschikken over een overlijdensrisicoverzekering nadat enkele medische vragen zijn beantwoord.

Andere reden voor de weinig actieve houding is dat de orv meestal onderdeel is van een lopende hypotheek en daarom aan de aandacht ontsnapt. ‘Als er geen aanleiding voor is, duikt een huizenbezitter niet snel in zijn hypotheekdocumenten’, zegt De Wild.

Omdat de tarieven van orv’s stijgen als de verzekerde ouder wordt – de kans dat hij of zij overlijdt neemt toe – is switchen naar een goedkopere polis niet voor iedereen een optie. ‘We hanteren als vuistregel dat het alleen interessant is als de polis minder dan tien jaar geleden is afgesloten’, zegt De Wild.

In principe is het mogelijk de orv los te knippen van de hypotheeklening, maar daar moet de geldgever wel aan meewerken. Soms brengt de bank een paar honderd euro in rekening. Die kosten verdien je bij langere looptijden ruimschoots terug: de besparing kan oplopen tot enkele duizenden euro’s.

Niet bij alle hypotheken is het even eenvoudig de verzekering te ontkoppelen. Bij spaar- en beleggingshypotheken is het lastiger. ‘Wil je overstappen met je orv, dan moet die overlijdensdekking uit de polis worden gehaald. Vraag aan je verzekeraar of dit kan en wat dan de nieuwe premie wordt. Je kunt ook gaan banksparen. Laat je hierover wel goed adviseren, want het kan grote fiscale gevolgen hebben’, aldus De Wild. ‘Daarna is het pas mogelijk een aparte orv af te sluiten.’

Wie een andere orv wil afsluiten, moet eerst zeker weten dat hij wordt geaccepteerd door de nieuwe verzekeraar. Pas dan kan de lopende orv worden beëindigd. Deze verzekering is een eenzijdige overeenkomst die je per premievervaldatum kunt opzeggen. Als je per maand betaalt, kun je per maand stoppen.

Niet alleen overstappen is een manier om geld te besparen. Volgens Jan Klinckenberg van de Consumentenbond is het voor veertigers die een hypotheek afsluiten voordelig de orv minder lang te laten duren dan de looptijd van de hypotheek. ‘Als de orv verplicht is, vervalt die verplichting
vaak als de lening minder is geworden dan 80 procent van de waarde van de woning. Bij een annuïtaire hypotheek is dat na 135 maanden het geval. Vanaf dat moment kun je een lager bedrag verzekeren of helemaal stoppen.’ De financieel onderzoeker waarschuwt dat niet alle banken deze mogelijkheid bieden.

Volgens Klinckenberg is het voordeel van een kortere looptijd dat het duurste stuk van de orv –de laatste jaren van de hypotheek– er niet meer bij zit. ‘De beslissing die verzekering korter te laten lopen, is wel afhankelijk van de persoonlijke situatie. Sommigen zullen wel een verzekering willen omdat de partner afhankelijk is van het inkomen van de kostwinner.’

Levensverzekeringen afsluiten kan zowel direct bij verzekeraars als bij online vergelijkers. De verschillen tussen de tarieven zijn enorm. De duurste orv kost twee- tot driemaal zoveel als de voordeligste. De premie berekenen, is doodeenvoudig. Het invullen van looptijd, verzekerd bedrag, leeftijd, rookgedrag, gewicht en lengte is voldoende. Dan blijkt bijvoorbeeld dat roken niet alleen een dure gewoonte is, maar ook leidt tot fors hogere premies.

Alle aanbieders rekenen afsluit- of behandelkosten. Sommige vergelijkers, zoals Independer en de Consumentenbond, rekenen eenmalig een bedrag van zo’n 180 euro. Enkele aanbieders brengen jaarlijks een bedrag in rekening. Zo rekent de Rabobank 25 euro. Bij langere looptijd tikt dat flink aan, zeker als de kosten per persoon worden gerekend en de polis op twee levens is afgesloten.

Lees meer over: overlijdensrisicoverzekering

Bron: De Volkskrant

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Overlijdensrisicoverzekering vergelijken en direct afsluiten

Vind de beste overlijdensrisicoverzekering bij Independer

overlijdensrisicoverzekering vergelijken

"In principe een hele goede site maar soms wekt het vraag en antwoord icoontje niet."

Dhr. Bomhof uit HAARLEM
2019-08-20, overlijdensrisicoverzekering

"heldere website"

Anoniem uit UTRECHT
2019-08-20, overlijdensrisicoverzekering

"Een heldere aanvraagprocedure voor een overlijdensrisicoverzekering voor 10 jaar voor een concurrerende premie"

Dhr. Horjus uit BARNEVELD
2019-08-20, overlijdensrisicoverzekering

"Duidelijke informatie en eenvoudig te regelen."

Dhr. van Eijk uit RIDDERKERK
2019-08-20, overlijdensrisicoverzekering

"Duidelijk"

Anoniem uit HEEZE
2019-08-19, overlijdensrisicoverzekering

"Snel gemakkelijk en overzichtelijk. met een kwartiertje alles geregeld"

Dhr. Nijmeijer uit HARBRINKHOEK
2019-08-19, overlijdensrisicoverzekering

"Nu afsluiten maar nog gezondheidsvragen. Premiesplitsing ivm successierecht? Geen idee. WAT is nu PRECIES de dekking? staat nergens. Ik overlijd-> 100k, zij overlijdt nog eens 100k? waarom hier beperkt aantal tekens, wil je feedback of niet?"

Dhr. van Doorn uit ZUTPHEN
2019-08-17, overlijdensrisicoverzekering

"snel en duidelijk. "

Anoniem uit BERGEN OP ZOOM
2019-08-16, overlijdensrisicoverzekering

"aanvraag verliep soepel, nu nog de polis zelf"

Dhr. van Galen uit DORDRECHT
2019-08-16, overlijdensrisicoverzekering

"SNELLE SERVICE"

Anoniem uit KOLLUMERZWAAG
2019-08-14, overlijdensrisicoverzekering

"Top website, gemakkelijk te zoeken en een goede verzekering te vinden."

Anoniem uit LOLLUM
2019-08-13, overlijdensrisicoverzekering

"snelle reactie"

Anoniem uit ZOETERMEER
2019-08-13, overlijdensrisicoverzekering

"Snel en duidelijk"

Anoniem uit VAASSEN
2019-08-12, overlijdensrisicoverzekering

"Super snel. Duidelijke antwoorden van helpdesk"

Anoniem uit AMSTELVEEN
2019-08-12, overlijdensrisicoverzekering

"alles was duidelijk"

Anoniem uit SPIJKENISSE
2019-08-12, overlijdensrisicoverzekering