Naturaverzekering of restitutiepolis?
Tip een vriend:

Naturaverzekering of restitutiepolis?

Bij uw keuze van de juiste zorgverzekering voor 2011 is het ook verstandig te overwegen of u een naturapolis of een restitutiepolis wilt. Volgens Edmond Hilhorst van vergelijkingssite independer.nl is dat nu actueler dan ooit. Want dit jaar voor het eerst heeft hij heel duidelijk het effect van die keuze gezien: meer dan voorgaande jaren moesten mensen met een naturaverzekering soms honderden euro’s bijbetalen omdat ze niet door hun verzekeraar gecontracteerde zorg niet volledig vergoed kregen.

„Tot nu toe heb ik steeds gedacht dat natura of restitutie een proforma iets was”, verklaart Hilhorst. „Maar dit jaar zijn er zorgverzekeraars die zich strikt aan de voorwaarden van de naturapolis hebben gehouden. Dat betekent dat mensen die behandeld wilden worden door bijvoorbeeld een arts of in een ziekenhuis waarmee hun zorgverzekeraar geen afspraken had gemaakt, 80% van de gemaakte kosten vergoed hebben gekregen en de rest zelf moesten bijbetalen.”

Duurder
Dat is dus zeker iets om mee te wegen wanneer u verschillende zorgverzekeringen met elkaar vergelijkt. Vooral omdat de restitutiepolis vaak maar een paar euro per maand duurder is dan de naturapolis. Althans, bij dezelfde verzekeraar, want het kan zelfs zo zijn dat u met uw naturapolis bij verzekeraar A duurder uit bent dan met een restitutiepolis bij verzekeraar B. Dat blijkt ook uit onderzoek van MoneyView: de maandpremie van de duurste naturavariant bedraagt 105,85 euro (Agis), terwijl de goedkoopste restitutiepolis (Anderzorg) 91,25 euro per maand kost.

Een kwestie dus van goed kijken en vergelijken, niet alleen de prijs maar ook de voorwaarden. En betrek er in dit geval dan ook bij met welke zorgverleners deze verzekeraar afspraken heeft gemaakt. Want die vraag staat centraal bij natura en restitutie.

Bij de naturaverzekering kunt u naar een zorgverlener (ziekenhuis, specialist, apotheek) gaan waarmee deze verzekeraar een contract heeft. Bij de restitutieverzekering kunt u naar een zorgverlener van uw keuze gaan. Maar dit is niet per definitie zo. Er zijn restitutiepolissen die wel uitgaan van gecontracteerde zorg, aldus Michel

Behrens, hoofd onderzoek afdeling Schade en Zorgverzekeringen van MoneyView. Hij wijst er in dit verband op dat behandelingen in privéklinieken lang niet altijd worden vergoed. „Denk bijvoorbeeld aan ooglaserklinieken”, verklaart hij, „Veel mensen laten hun ogen laseren, dus best belangrijk om na te kijken of zo’n behandeling is gedekt.”

Daarbij is het ook van belang te weten, dat de manier van vergoeden verschilt tussen natura en restitutie. Bij de naturaverzekering krijgt u zelf geen rekening maar gaan de nota’s van de zorgverlener rechtstreeks naar de verzekeraar. De verzekeraar betaalt die kosten direct aan arts, ziekenhuis of andere behandelaar. Onder voorwaarde uiteraard dat de verzekeraar met die zorgverleners een contract heeft.

Rechtstreeks
Bij de restitutieverzekering krijgt u meestal zelf de nota en declareert u deze bij uw verzekeraar. Er zijn ook verzekeraars die ook bij de restitutiepolis rechtstreeks de nota’s krijgen en vergoeden, bij ziekenhuisopnames is dit bijvoorbeeld meestal het geval. Voorts is het zo, dat een zorgverzekeraar bij een restitutiepolis niet altijd afspraken heeft gemaakt over prijs en kwaliteit.

Naast zuivere natura- en restitutiepolissen zijn er ook combipolissen, mengvormen waarbij u gedeeltelijk gebruik moet maken van gecontracteerde zorg of anders moet bijbetalen. Voor nadere informatie kunt u uiteraard terecht bij uw zorgverzekeraar. Zoals u ook bij uw zorgverzekeraar kunt informeren of er met de door u gewenste zorgverleners afspraken zijn gemaakt.

Lees meer over: zorgverzekering

Bron: De Telegraaf

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

Één reactie op “Naturaverzekering of restitutiepolis?”

  1. Anoniem schreef op 

    Zorgverzekeraars sluiten contracten met ziekenhuizen maar ook met priveklinieken; wie ook maar het voordeligst werkt! en dat komt natuurlijk niet ten gunste van de kwaliteit. Vervolgens ben je bij een naturapolis verplicht 1 van deze ziekenhuizen/priveklinieken te kiezen!
    Ik vind dit een “enge” gedachte. Zo werd ik laatst bij mijn specialist in het ziekenhuis niet meer geholpen omdat de verzekeraar heeft gekozen voor een privekliniek, die overigens lekker snel iemand onder het mes legt (wat is nou voordeliger voor een zorgverzekeraar?!). Ik begrijp niet dat de politiek of media hier geen aandacht aan geeft, dit gaat echt de verkeerde kant op!

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Vergelijk & bespaar snel op je zorgverzekering

In 5 makkelijke stappen een betere & goedkopere dekking

zorgverzekering vergelijken

"very good and easy"

Meneer Romano uit AMSTERDAM
2019-08-20, zorgverzekering

"Makkelijke aanvraag"

Meneer Post uit ROTTERDAM
2019-08-19, zorgverzekering

"asked question via whatsAp and they responded very quickly with full details"

Anoniem uit UTRECHT
2019-08-18, zorgverzekering

"Altijd snel en accuraat, duidelijke informatie en als er extra hulp nodig is wordt je telefonisch bijgestaan. Top!"

Mevrouw Hendriks uit LEMMER
2019-08-17, zorgverzekering

"Duidelijk, eenvoudig en tophulp."

Anoniem uit AMSTERDAM
2019-08-17, zorgverzekering

"Very good solution with a lot of gtreat insights for expats and a super effective echat on Whatsapp."

Anoniem uit AMSTERDAM
2019-08-16, zorgverzekering

"simpel, duidelijk en snel"

Anoniem uit SCHALKHAAR
2019-08-15, zorgverzekering

"Alvast bedankt"

Mevrouw Popescu uit UTRECHT
2019-08-15, zorgverzekering

"Easy to use website"

Meneer Naik uit AMSTERDAM
2019-08-13, zorgverzekering

"goed hoor"

Meneer Vermeulen uit HUIZEN
2019-08-13, zorgverzekering

"Ging vrij makkelijk."

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
2019-08-13, zorgverzekering

"niets op aan te merken op jullie service"

Mevrouw Demmers uit BERGEN OP ZOOM
2019-08-13, zorgverzekering

"Weary esy to make it "

Meneer Emils Dicpeteris uit DONGEN
2019-08-13, zorgverzekering

"Snel en makkelijk geregeld"

Mevrouw Van Wendel uit GRAFHORST
2019-08-12, zorgverzekering

"Het afsluiten was erg gemakkelijk en ik ben goed geholpen door de klantenservice bij een vraag die ik had."

Anoniem uit TILBURG
2019-08-12, zorgverzekering