Nieuwe zorgpremies 2020 worden bekend, dit is wat je moet weten
Tip een vriend:

Nieuwe zorgpremies 2020 worden bekend, dit is wat je moet weten

De meeste zorgpremies voor het nieuwe jaar zijn bekend. Uit de cijfers van Independer blijkt dat vooral klanten van De Amersfoortse en Stad Holland Zorgverzekeraar meer gaan betalen. Klanten van CZ, Nationale Nederlanden en OHRA gaan juist een beetje minder zorgpremie betalen.

De zorgverzekering van De Amersfoortse gaat met bijna 10 euro per maand omhoog. Op jaarbasis betalen klanten 115 euro meer. De basisverzekering restitutie van De Amersfoortse is de duurste verzekering in het overzicht van Independer.

De prijs van Zorgverzekering Restitutie van Nationale Nederlanden wordt bijna 6 euro per maand goedkoper. Op jaarbasis scheelt het volgens Independer ruim 70 euro. Zover de premies nu bekend zijn, is dit de verzekering die het meeste daalt in prijs. In 2020 zijn de goedkoopste zorgverzekeringen de PMA Basis Voordelig en Menzis Basis Voordelig, beide kosten 111 euro per maand.

De zorgpremies in het overzicht van Independer zijn berekend zonder collectiviteitskortingen en met een eigen risico van 385 euro per jaar. Onderaan vindt u het overzicht dat automatisch bijgewerkt wordt.

Zorgpremie omlaag, toch meer betalen

Hoewel de meeste zorgpremies volgend jaar nauwelijks omhoog gaan of zelfs dalen, zijn veel mensen waarschijnlijk toch duurder uit met hun zorgverzekering. Dat komt doordat de collectiviteitskorting die zorgverzekeraars bieden omlaag gaat van maximaal 10 procent tot 5 procent, zegt Peter Ruys van vergelijkingssite Zorgkiezer.

Minister Bruno Bruins van Medische Zorg besloot vorig jaar om vanaf 2020 de maximale collectiviteitskorting die verzekeraars mogen geven te halveren van 10 naar 5 procent. Twee derde van Nederland is collectief verzekerd voor zijn zorgverzekering via de werkgever, sportclub of gemeente.

Hoeveel mensen stappen eigenlijk over?

Iedereen kan tot 1 januari de zorgverzekering opzeggen. Voor 1 februari moet dan een nieuwe zorgverzekering afgesloten worden. Eind vorig jaar, begin dit jaar stapten 1,2 miljoen mensen over, zo blijkt uit cijfers van zorgdatabureau Vektis.

Kenners vinden dit een laag percentage van 7 procent. Ruim 65 procent van de mensen is verzekert via een collectief. In 2018 telde Nederland ruim 24 duizend onverzekerden.

Hoeveel zorgverzekeringen zijn er in Nederland?

In Nederland zijn 24 zorgverzekeraars actief, zo blijkt uit de laatste Monitor Zorgverzekeringen van de Nederlandse Zorgautoriteit. De meeste zorgverzekeraars vallen onder een overkoepelend bedrijf, in het totaal gaat het om elf concerns. Een voorbeeld: onder Achmea vallen onder meer FBTO, Interpolis en Zilveren Kruis.

In 2019 werden 59 verschillende zorgverzekeringen aangeboden. Verreweg de meeste mensen hebben een naturapolis, dat betekent dat de zorgverzekeraar de zorgkosten direct betaalt, je hoeft zelf niets voor te schieten. Er is wel een voorwaarde: de zorgverzekeraar vergoedt alleen zorg van zorgverleners waarmee een contract is afgesloten. Het alternatief is een restitutiepolis, daaarbij moet je de rekening vaak wel eerst voorschieten maar heb je ook meer keuzevrijheid.

Independer houdt een overzicht van alle zorgpremies bij, wijzigingen worden automatisch verwerkt. Bekijk hier het hele overzicht.

Lees meer over: zorgverzekering

Bron: Hart van Nederland

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

4 Antwoorden op “Nieuwe zorgpremies 2020 worden bekend, dit is wat je moet weten”

 1. sahied schreef op 

  Hoi,

  Ik heb menzis en ik zag dat ik 111 per maand gaat betalen, dat is tocht wel flink minder, dat is goed toch? WAnt ikheb zelf mensiz dus ik hoef overstappen niet te doen toch?

  Ik hoor het van u,

  Mvg, sahied

  1. Beste Sahied,

   Het is aan te raden dat u goed kijkt welk pakket u heeft van Menzis. Qua basis verzekering hebben ze er 3 die u kan vinden via de volgende link. Als uw pakket nog goed is en u wilt niet overstappen dan hoeft u niets te doen.

 2. Gerrie schreef op 

  Als ik niet overstap bij Zilverenkruis ziezobasis blijft dan de tandongevallenverzekering?

  1. Beste Gerrie,

   Als u bij ZilverenKruis blijft dan houdt u ook onze tandongevallen dekking. Als u een wijziging doet op de huidige polis doe dit dan wel via de online klantomgeving daar. Als u op de site van Zilveren kruis een hele nieuwe aanvraag doet vervalt wel onze tandongevallendekking omdat u dan ‘officieel’ een nieuwe polis afsluit.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Vergelijk & bespaar snel op je zorgverzekering

In 5 makkelijke stappen een betere & goedkopere dekking

zorgverzekering vergelijken

"Goed vergelijken en makkelijk afsluiten"

Anoniem uit GOUDA
52 minuten geleden, zorgverzekering

"vlotte reactie via whatsapp."

Meneer Kramer uit BALK
3 uur geleden, zorgverzekering

"Als oud-Hilversummer al jaren tevreden over dit Hilversums bedrijf. Goede service, fijne klantenservice en je krijgt een gratis Tandartsverzekering van hun."

Meneer Aquina uit NIJMEGEN
6 uur geleden, zorgverzekering

"altijd goede service makkelijk en snel geregeld."

Meneer Borg uit DEN HELDER
2020-01-20, zorgverzekering

"overzichtelijke website"

Meneer Zayzaoui uit DIEMEN
2020-01-20, zorgverzekering

"eenvoudiger kan niet"

Meneer van den Biggelaar uit LIEMPDE
2020-01-20, zorgverzekering

"Goed"

Anoniem uit HOOFDDORP
2020-01-20, zorgverzekering

"Geen 5 sterren omdat informatie over dekking beter kan denk ik. Wel erg fijn dat deze site bestaat!"

Anoniem uit HENGELO OV
2020-01-20, zorgverzekering

"Ben hét beu om teveel te betalen voor dingen die ik niet nodig hebben dat doe ik al 4 jaar lang en tegen mij zeggen ze dat ik kan waarschijnlijk een zorgverzekering vanuit de Gemeente kan krijgen maar ze laten niks van zich horen"

Meneer Fransen uit BREDA
2020-01-19, zorgverzekering

"Thanks"

Meneer Parab uit AMSTELVEEN
2020-01-19, zorgverzekering

"Helder en overzichtelijk!"

Anoniem uit BREDA
2020-01-19, zorgverzekering

"Makkelijk invullen en goede collectiviteit aanbieding. Wat ik miste: op osteopathie te kunnen zoeken. Dit kon wel bij een andere zorgvergelijker. Drie verzekeringen selecteren en naast elkaar zetten om te vergelijken, kon vroeger wel bij independer."

Mevrouw Sluis uit LEUSDEN
2020-01-19, zorgverzekering

"GOOD"

Mevrouw Osinska uit TILBURG
2020-01-19, zorgverzekering

"Gratis tandongevallenverzekering"

Anoniem uit NIEUWEGEIN
2020-01-18, zorgverzekering

"Makkelijk, duidelijk, snel, binnen een paar minuten gepiept. Makkelijker dan zelf alle websites afgaan. Gratis tandongevallenverzekering is ook een mooie bijkomstigheid."

Anoniem uit UTRECHT
2020-01-18, zorgverzekering