Onnodige verwijzing huisarts kost patiënt klauwen vol geld
Deel met een vriend:

Onnodige verwijzing huisarts kost patiënt klauwen vol geld

Huisartsen verwijzen patiënten vaak onnodig door naar specialisten voor ingrepen die ze vaak prima zelf zouden kunnen doen. Zo’n verwijzing kan in principe geen kwaad, behalve dan dat de huisarts aanzienlijk minder rekent dan een specialist.

Zorgvergelijker Independer heeft cijfers gepubliceerd waaruit blijkt dat veel ingrepen die zijn gedaan door specialisten, ook door de huisarts konden worden uitgevoerd. Bovendien blijkt dat dezelfde ingreep bij een specialist veel duurder is dan bij de huisarts. Dat weten patiënten vaak niet. Sterker nog: veel patiënten weten niet eens dat de huisarts bepaalde ingrepen ook zelf kan doen.

Huisarts neemt geen (eigen) risico


Grote verschillen

In sommige gevallen vraagt een specialist tien keer zoveel voor een ingreep. De verschillen lopen op tot honderden euro’s.

  • Het plaatsen van een spiraaltje kost bij de huisarts 58 euro. Bij de specialist kan dit oplopen tot 580 euro.
  • Bij de huisarts betaal je 80 euro om een bultje te laten weghalen bij het ooglid, maar bij de specialist is dat gemiddeld 330 euro.
  • Om een bultje door een verstopte talgklier te laten verwijderen, ben je bij de huisarts 80 euro kwijt. Bij een specialist kan dit oplopen tot maar liefst 610 euro.
  • Het tarief voor een chirurgische ingreep bij een doorligwond ligt ook rond de 80 euro bij huisartsen, terwijl deze ingreep bij een specialist tot 720 euro kan kosten.
  • Een moedervlek kan ook door de huisarts worden verwijderd. Dit kost je dan ook 80 euro. Wanneer je dit laat doen door een specialist, ben je gemiddeld 410 euro kwijt.

Bovendien worden ingrepen die door de huisarts zijn gedaan vergoed, terwijl het bij een specialist van je eigen risico afgaat.

Geef patiënten opties

“De grote verschillen in de kosten zijn tot daar aan toe, maar een patiënt moet wel de keus hebben”, vindt Michel Walraven van Independer. Dus de huisarts moet aangeven dat ingrepen ook in de praktijk kunnen worden gedaan.

Huisarts Felix van der Wissel doet wel heel veel ingrepen zelf. Hij verwijst gemiddeld 80 procent minder patiënten door naar specialisten dan zijn collega’s. “Veel huisartsen hebben de kennis niet in huis of voelen zich niet prettig bij een bepaalde ingreep”, vertelt hij. “Een huisarts kan er dan altijd nog voor kiezen de patiënt naar een andere huisarts te verwijzen.” Toch gebeurt dit volgens Van Der Wissel niet vaak. “Misschien schamen ze zich.”

Lees meer over: zorgverzekering

Bron: RTL nieuws

Reacties

Één reactie op “Onnodige verwijzing huisarts kost patiënt klauwen vol geld”

  1. liliana schreef op 

    Goed om te weten, al die tijd hebben ze geld uit me zakken getrokken. Moet openbaar worden via zorgverzekering welke handelingen huisartsen wel verrichten en dat je kunt kiezen. Zelfs bloedprikken moet helemaal naar ziekenhuis terwijl huisarts dit binnen 1 minuut kan doen, wat een gedoe die artsen. Alsof ze al niet genoeg tijd en geld hebben.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Vergelijk & bespaar snel op je zorgverzekering

In 5 makkelijke stappen een betere & goedkopere dekking

zorgverzekering vergelijken

"PRIMA SERVICE!"

Dhr. F. Tucconi uit AMSTERDAM
6 uur geleden, zorgverzekering

"HET WAS GOED TE DOEN HET WAS ALLEEN EVE STRESSEN BIJ HET INVULLEN VAN DE BURGERSERVICE NUMMER,OMDAT HET EEN FRANSE DOCUMWNT IS"

Anoniem uit AMSTERDAM
2017-11-05, zorgverzekering

"As Expat it is really difficult to understand bad translation thru Google. Would be great if you can provide details in English as well. "

Anoniem uit AMSTERDAM
2017-11-05, zorgverzekering

"Omdat alles goed en duidelijk was."

Dhr. D.J.R. Werkzam uit AMSTERDAM
2017-11-04, zorgverzekering

"TOP"

Mevr. B. .A. Gorecka uit HEUKELUM
2017-11-04, zorgverzekering

"Ik ben tevreden"

Anoniem uit ZUTPHEN
2017-11-03, zorgverzekering

"lekker gemakkelijk"

Anoniem uit LUTTEN
2017-11-03, zorgverzekering

"In het verleden jaren terug had ik deze verzekering al. En het was goed. Groetjes E.N.E. Koeiman"

Dhr. E.N.E. Koeiman uit ALMERE
2017-11-03, zorgverzekering

"snel en eenvoudig"

Anoniem uit POELDIJK
2017-11-02, zorgverzekering

"Snel en overzichtelijk "

Mevr. T. Van Wandelen uit DRIEBERGEN-RIJSENBURG
2017-11-02, zorgverzekering

"heel overzichtelijk"

Anoniem uit AMSTERDAM
2017-11-02, zorgverzekering

"Heemaal tevreden"

Dhr. L. .M. Petelski uit HEUKELUM
2017-11-01, zorgverzekering

"goed overzicht"

Anoniem uit VLAARDINGEN
2017-11-01, zorgverzekering

"Er wordt geen prijs gegeven als de verzekering halverwege een jaar wordt afgesloten. Nu werd alleen het totale bedrag getoond terwijl het gaat om 2 maanden. Maar bij het contacten via Facebook werd mij verteld dat slechts 2 maanden wordt berekendTOP"

Mevr. M.J. Schuijling uit HAARLEM
2017-11-01, zorgverzekering

"Omdat het duidelijk is ."

Mevr. A. RODRIGUES uit ZUTPHEN
2017-11-01, zorgverzekering