Op reis met het huis goed verzekerd
Tip een vriend:

Op reis met het huis goed verzekerd

Deur dicht, nog een keer het slot controleren en dan, eindelijk, met vakantie. Wat als inbrekers toch proberen hun slag te slaan? Zeven vragen over de inboedelverzekering.

Is de premie lager als ik mijn huis goed beveilig tegen inbraak?

Sommige verzekeraars schermen met korting als je aan inbraakpreventie doet. Bijvoorbeeld door anti-inbraakstrips en dievenklauwen te monteren en te voldoen aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Die korting van pakweg 10 procent heeft nauwelijks invloed op de premie. ‘Verzekeraars hebben toegang tot steeds meer data over huizen’, zegt Suzan Samson, expert woonverzekeringen bij Independer. ‘Op basis van die gegevens kan de verzekeraar de kans op inbraak goed inschatten. Dat is vaak al verwerkt in de premie.’

Dat wil uiteraard niet zeggen dat inbraakpreventie zinloos is. Een inbraak is ingrijpend. Bewoners die een inbraak hebben meegemaakt, voelen zich vaak thuis niet meer veilig.

Dieven komen het liefst overdag binnen via de achterdeur. Het breekijzer en een grote schroevendraaier zijn nog steeds hun favoriete hulpmiddelen. Een woning krijgt het Politiekeurmerk Veilig Wonen als inbrekers ten minste drie minuten nodig hebben om de deur of het raam te forceren. Als dieven merken dat ze zo lang bezig zijn, gaan ze liever een deurtje verder.

Is shoppen de moeite waard?

Jazeker. De duurste inboedelverzekering is al gauw twee- tot driemaal zo duur als de goedkoopste met een vergelijkbare dekking. ‘In combinatie met een opstalverzekering bespaar je al gauw een paar tientjes per maand’, zegt Samson. ‘Mensen kijken niet zo vaak naar hun woonverzekeringen omdat ze zelden verhuizen.’ Verzekeringen zijn na een jaar maandelijks opzegbaar. Wie allang niet naar zijn verzekeringen heeft gekeken, betaalt waarschijnlijk meer dan nodig.

Verzekeringen vergelijken is de afgelopen jaren makkelijker geworden. ‘Verzekeraars hebben nog maar een paar gegevens nodig om een premie te kunnen afgeven. Sommige hebben voldoende aan postcode en huisnummer. Vroeger moest je hele lijsten invullen over de inboedel en je huis’, aldus Samson.

Waarom zijn de premies gestegen de afgelopen jaren?

Dat lag niet aan het aantal inbraken. Dat is juist gedaald. De premiestijging is te wijten aan twee zaken. Ten eerste aan de toename van claims met dure mobieltjes en tablets in de hoofdrol. Verzekerden gingen steeds meer claimen bij allriskverzekeringen toen ze ontdekten dat koffie over de iPad er ook onder valt.

Ten tweede is het aantal claims toegenomen als gevolg van extreme weersomstandigheden zoals zware regenval en storm. Volgens onderzoeksbureau MoneyView is de premie van allriskpolissen harder gestegen dan die van verzekeringen met het predicaat Extra Uitgebreide Dekking. Die laatste zijn, volgens Samson, ‘voor veel mensen een prima keus’.

Hoe zit het met het eigen risico?

Om de verzekerde een beetje te sturen hanteren verzekeraars eigen risico’s per soort schade. Voor stormschade geldt bijvoorbeeld vaak een eigen risico van 250 tot 450 euro. Samson: ‘Zo voorkomt een verzekeraar een heleboel kleine claims na een storm die toch al leidt tot veel claims.’ Bij diefstal geldt meestal geen eigen risico, wel bij de veel vaker voorkomende val- en stootschade.

Verzekeraars hanteren ook andere manieren om klanten bij de les te houden. Zo stijgt het eigen risico bij Aegon als de verzekerde binnen een jaar tweemaal eenzelfde schade claimt. Gemiddeld zijn verzekeraars 1.000 euro kwijt per schade. Jaarlijks meldt bijna een op de tien verzekerden een schade.

Hoe zit het met spullen buitenshuis?

Sommige verzekeringen hebben standaard een dekking voor verlies of beschadiging van dure spullen buitenshuis. Als het een optie is waar je extra voor moet betalen, is het nut twijfelachtig. ‘Het zijn vaak relatief dure verzekeringen voor een schade die de meeste mensen zelf kunnen dragen’, zegt Samson.

Hoe bepaalt de verzekeraar de waarde van mijn spullen?

Voor verzekerden is het vaak moeilijk te doorgronden hoe een verzekeraar de waarde van een vijf jaar oud bankstel vaststelt. Veel verzekeraars betalen de nieuwwaarde zolang de waarde van de spullen hoger is dan 40 procent van de nieuwwaarde. Vanaf dat moment vergoeden ze alleen de dagwaarde. Het is vaak gissen wanneer de waarde onder de 40 procent is gezakt. Verzekeraars hanteren eigen afschrijftabellen. MoneyView constateert dat die vaak niet zijn te achterhalen omdat verzekeraars die tabellen alleen intern gebruiken.

Wat zijn de voordeligste polissen?

MoneyView heeft vorig maand alle circa zestig woonverzekeringen vergeleken. Bij een kale inboedelverzekering komen Aegon, Klaverblad en Verzekeruzelf.nl als voordeligste uit de bus. Bij opstalverzekeringen zijn dat Aon Direct, De Nederlanden van Nu en Woongarant.

Lees meer over: inboedelverzekering, opstalverzekering

Bron: Volkskrant

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Inboedelverzekering vergelijken en afsluiten

Vind de beste inboedelverzekering bij Independer

Inboedelverzekering vergelijken

"top"

Anoniem uit AMSTERDAM
4 minuten geleden, autoverzekering

"Bij verzekeraar duurde het relatief lang voordat we stukken kregen, maar Independer reageerde steeds erg snel op onze vragen. Uiteindelijk is het allemaal goed gekomen ."

Anoniem uit ERMELO
1 uur geleden, overlijdensrisicoverzekering

"V"

Anoniem uit ZAANDAM
2 uur geleden, lenen

"lekker makkelijk"

Anoniem uit LICHTENVOORDE
2 uur geleden, overlijdensrisicoverzekering

"gaat zeer gemakkelijk"

Anoniem uit LICHTENVOORDE
2 uur geleden, overlijdensrisicoverzekering

"zeer tevreden omdat de diensten,heel goed worden opgepakt"

Meneer Nirmalsingh uit ROTTERDAM
2 uur geleden, autoverzekering

"Klantvriendelijk"

Anoniem uit MAASSLUIS
2 uur geleden, lenen

"Het is gemakkelijk zonder gedoe"

Anoniem uit ASSEN
3 uur geleden, lenen

"Snel en makkelijk"

Anoniem uit ROTTERDAM
3 uur geleden, energie

"Moet wat "

Anoniem uit BAARN
3 uur geleden, energie

"makkelijk en snel af te sluiten, en de premie bevalt me."

Anoniem uit HEEMSKERK
3 uur geleden, reisverzekering

"Makkelijk en goed vergelijk, telefonisch snel en makkelijk te bereiken, eerlijk gevoel heb ik erbij"

Meneer Karamali uit HAZERSWOUDE-DORP
3 uur geleden, autoverzekering

"Duidelijk en snel geregeld."

Anoniem uit BARNEVELD
4 uur geleden, energie

"Zeer service gericht Alles zeer snel af te wikkelen !"

Meneer Wind uit HAREN GN
4 uur geleden, autoverzekering

"De aanvraag liep soepel. Alles was goed te volgen en te vinden"

Anoniem uit ZAANDAM
4 uur geleden, lenen