Overheid versterkt ING kernkapitaal met 10 miljard
Deel met een vriend:

Overheid versterkt ING kernkapitaal met 10 miljard

Het kernkapitaal van ING wordt door de overheid met EUR 10 mrd versterkt. Het ministerie van Financiën en de Nederlandsche Bank hebben hierover zondag 19 oktober overeenstemming bereikt met ING Groep. 

ING Groep maakt hiermee gebruik van de faciliteit die de Staat sinds 9 oktober jl biedt aan gezonde en levensvatbare financiële ondernemingen die met onvoorziene externe schokken te kampen hebben. Voor de herkapitalisering van de financiële sector, die internationaal gaande is, heeft de Nederlandse Staat toen per direct EUR 20 mrd beschikbaar gesteld.
 
Met deze kapitaalversterking heeft ING , een gezond en goed geleid bedrijf, een robuust weerstandsvermogen waarmee zij internationaal tot de sterkere banken behoort.

De overheid krijgt voor EUR 10 mrd securities, die grotendeels dezelfde kenmerken hebben als aandelen. Deze securities gelden als kernkapitaal (Core Tier 1 zoals geaccordeerd door DNB). Er vindt geen verwatering van het aandelenkapitaal van huidige aandeelhouders plaats. 

De overeenkomst met ING Groep voldoet aan de voorwaarden die aan een beroep op de kapitaalverstrekkingsregeling van de Staat zijn verbonden. De overheid draagt 2 leden voor de Raad van Commissarissen voor die een vetorecht krijgen op fundamentele beslissingen die betrekking hebben op substantiële overnames en investeringen waarmee meer dan 25% van het eigen vermogen is gemoeid,  op het verhogen of verlagen van het uitstaande kapitaal en op voorstellen aan aandeelhouders om beloningregelingen te veranderen. Bovendien treden deze Commissarissen toe tot de Audit Committee, de Remuneration and Nomination Committee en de Corporate Governance Committee van de Raad van Commissarissen.  Over 2008 doen alle leden van de Executive Board van ING Groep afstand van hun bonussen – zowel in contanten als in opties of aandelen. De vertrekvergoeding wordt beperkt tot één vast jaarsalaris. De kosten van de overheid voor de uitvoering van de kapïtaalverstrekking komen geheel voor rekening van ING.

Het rendementspercentage op de securities is 8,5%. Dat wordt alleen uitgekeerd als er ook dividend wordt betaald over het voorgaande jaar. Als het dividend in het betreffende jaar hoger is dan de coupon van 8,5%, wordt deze coupon verhoogd: in het eerste jaar tot 110% van het dividend, in het tweede jaar tot 120% en daarna tot 125%. Deze vormgeving is een prikkel voor ING om afstand te doen van deze overheidsparticipatie zo gauw de aandelenkoers en de dividendontwikkeling daar aanleiding voor geven. 

Ter beëindiging van deze regeling kan ING ervoor kiezen de securities tegen 150% van de uitgifteprijs contant terug te betalen of na drie jaar omzetten in gewone aandelen. Voor dat laatste is goedkeuring van de AVA vereist.

Bij de bepaling van de prijs van de securities is uitgegaan van de slotkoers van het ING-aandeel op donderdag 16 oktober (10 euro). Hiermee wordt de grillige koersontwikkeling van vrijdag 17 oktober buiten beschouwing gelaten.

Lees meer over: sparen

Bron: Persbericht Minfin.nl

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Spaarrekening? Vergelijk en open

Geen geldboom? Ik laat je zien waar je geld groeit

toon spaarrekeningen en deposito's

"Duidelijke uitleg"

Anoniem uit ROERMOND
2017-10-09, autoverzekering

"Gebruiksvriendelijke website"

Dhr. R.I.C.K. Looman uit HOUTEN
2017-10-05, reisverzekering

"heerlijk duidelijk en overzichtelijk. kunt goed vergelijken "

Mevr. N.A.I. Bakker uit UITHOORN
2017-09-17, reisverzekering

"Ben blij met de snelle methode om verzekeringen met elkaar te vergelijken en daarbij tot voor mij een juiste keuze te komen. Het is ook fijn dat ik geen contact hoef op te nemen met mijn oude verzekeringsmaatschappij."

Dhr. E.D. Janusch uit EMMELOORD
2017-09-04, autoverzekering

"Gemakkelijke site. Kind kan de was doen."

Anoniem uit HUISSEN
2017-09-08,

"Hoe kan ik mijn verzekering activeren?"

Dhr. Konieczny uit HELMOND
2017-09-19, autoverzekering

"omdat ik hier altijd goed wordt geholpen "

Anoniem uit LENT
2017-10-07, autoverzekering

"Razendsnel geregeld"

Anoniem uit 'S-GRAVELAND
2017-10-15, autoverzekering

"Independer is een geweldig platform, alleen de verzekeringsmaatschappijen blijven een drama ...Om een verzekering (ORD) af te sluiten krijg je met 3 of 4 partijen te maken. Drama werkelijk."

Anoniem uit OSS
2017-09-16, overlijdensrisicoverzekering

"Makkelijk"

Anoniem uit NIJMEGEN
2017-08-30, zorgverzekering

"snel , overzichtelijk en makkelijk"

Dhr. van Nieuwenhoven uit ROERMOND
2017-09-02, beste-in-1-pakket

"Goede service "

Anoniem uit AMSTERDAM
2017-08-28, autoverzekering

"Snelen gemakkelijk geregeld. Top."

Dhr. van der Hoeven uit WEESP
2017-09-11,

"Zeer te vrede, zo overzichtelijk "

Mevr. M.M.F. Thjong uit HOOFDDORP
2017-09-08,

"Overzichtelijk en snel antwoorden op hetgeen je wilt weten (in dit geval een inboedel verzekering)"

Dhr. M. van den Heuvel uit OUDEWATER
2017-10-09, woonverzekering