Overstappen kan, maar kijk goed naar wat jij nodig hebt en de zorgverzekering biedt
Tip een vriend:

Overstappen kan, maar kijk goed naar wat jij nodig hebt en de zorgverzekering biedt

In november en december kun je weer overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Ben je chronisch ziek of heb je een beperking? Dan moet je extra goed naar je zorgverzekering kijken.

De basisverzekering

De basisverzekering is bedoeld als verzekering waarmee iedereen voor de belangrijkste zorg is verzekerd. De basisverzekering vergoedt onder andere spoedeisende hulp, de huisarts en bepaalde medicijnen. Voor veel mensen is dit voldoende. Voor mensen die veelal meer hulp en/of hulpmiddelen nodig hebben, zoals chronisch zieken en mensen met een handicap, is de basisverzekering niet voldoende.
Zo zijn in de afgelopen jaren onder andere rollators en rolstoelen verdwenen uit de basisverzekering en is de vergoeding voor fysiotherapie flink beperkt. Daarbij worden patiënten met diabetes, bepaalde vormen van reuma en astma niet gezien als chronisch ziek. Zij moeten al hun fysiotherapiebehandelingen zelf betalen of hier een aanvullende verzekering voor afsluiten. De premie van de basisverzekering is daarentegen wel ieder jaar gestegen.
In onderstaand overzicht zie je de nominale premie sinds 2010.

nominale-premie

Veranderingen 2017

Voor het komend jaar stijgt de premie waarschijnlijk ook weer. Als duidelijk is met hoeveel de premie stijgt, stelt de overheid ook de zorgtoeslag voor het nieuwe jaar vast. Gaan de premies omhoog? Dan gaat normaal gesproken ook de zorgtoeslag omhoog. De overheid kan ook nog beslissen om de zorgtoeslag niet of minder te laten meestijgen met de hogere zorgpremies. Maar de kans is klein dat dat dit jaar gebeurt. Er is dus een grote kans dat de zorgtoeslag stijgt in 2017.

En voor het komend jaar wijzigt de basisverzekering op een aantal vlakken, zoals bij tijdelijk verblijf in een zorginstelling, fysiotherapie bij etalagebenen en behandeling tegen ernstige chronische darmverstopping.

Aanvullende pakketten uitgekleed

Heb je een chronische aandoening waarbij je vaak naar de fysiotherapeut moet of vaak bij de tandarts op bezoek gaat? Dan heb je waarschijnlijk steeds meer moeite om een goede aanvullende verzekering te vinden. Tot een paar jaar geleden waren er aanvullende verzekeringen die al je tandarts- en fysiotherapiebehandelingen vergoedden. Afgelopen jaar waren er nog maar een paar verzekeringen die zo’n dekking boden. En hier betaalde je een flinke aanvullende premie voor. Voor 2017 is helaas nog niet bekend wat de verzekeraars voor pakketten aanbieden. Uiterlijk 19 november (Support Magazine ligt dan al bij de drukker) zijn alle premies en vergoedingen bekend en kun je weer gaan.

Let op je aanvullende dekking!

Het is vaak heel verleidelijk om bijvoorbeeld toch voor een tandartsverzekering te kiezen. Bedenk je wel van tevoren goed of je er uit haalt wat er in zit. Veel tandartsverzekeringen bieden namelijk een maximale vergoeding die ongeveer overeenkomt met wat je er voor betaalt.

Eigen risico stijgt komend jaar niet

Voor het eerst sinds 2008 stijgt het eigen risico niet. Het blijft namelijk gelijk met afgelopen jaar: € 385,-. Dit is goed nieuws voor mensen met een chronische aandoening. Veel vergoedingen voor chronisch zieken komen uit de basisverzekering en dit gaat bijna altijd ten koste van je eigen risico.

Tip:

Heb je een chronische aandoening? Kies dan niet voor een vrijwillig eigen risico. Hiermee krijg je weliswaar korting op je zorgpremie, maar je moet ook een hoger bedrag zelf betalen als je gebruik maakt van een vergoeding uit de basisverzekering.

Denk om de contracten

Eén van de belangrijkste dingen om aan te denken als je een chronische ziekte of beperking hebt, is of je zorgverlener wel gecontracteerd is bij je verzekeraar. Dit is voornamelijk belangrijk bij de budget- en naturaverzekering. Er zijn vier soorten verzekeringen:

 • Restitutieverzekering
  Heb je een restitutieverzekering? Dan heb je vrije zorgkeuze. Dat betekent dat je naar iedere zorgverlener in Nederland kunt zonder dat je hoeft bij te betalen.
 • Combinatieverzekering
  Net als bij een restitutiepolis heb je vrije zorgkeuze en mag je naar alle zorgverleners. Het kan echter wel gebeuren dat je toch moet bij betalen. Dit gebeurt als de zorgkosten hoger zijn dan het tarief dat je verzekeraar met de zorgverlener heeft afgesproken.
 • Naturaverzekering
  Heb je een naturaverzekering? Dan heeft je zorgverzekeraar contracten gesloten met zorgverleners. Je krijgt dan alleen een volledige vergoeding als je naar een gecontracteerde zorgverlener gaat. Gelukkig is het aanbod bij een naturaverzekering erg ruim.
 • Budgetverzekering
  Ook bij een budgetverzekering heeft je zorgverzekeraar contracten gesloten met zorgverleners. Je krijgt alleen een volledige vergoeding als je naar een gecontracteerde zorgverlener gaat. Ga je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener? Dan moet je een gedeelte zelf betalen. Bij een budgetverzekering is het aanbod gecontracteerde zorgverleners erg beperkt. Deze verzekering is daarom vaak een stuk goedkoper dan de naturaverzekering.

Ga je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener? Dan moet je dus vaak een gedeelte van de rekening zelf betalen. Dit geldt ook voor de leverancier van hulpmiddelen. Krijg je je hulpmiddelen van een niet-gecontracteerde leverancier? Dan krijg je de kosten niet helemaal vergoed. Kijk dus voordat je een verzekering afsluit of je zorgverlener of leverancier gecontracteerd is bij de verzekeraar van je keuze.
Op de website van Independer kun je in de vergelijking zien of je zorgverlener gecontracteerd is bij de verzekeraar van je keuze. Dit geldt voor onder andere ziekenhuizen, fysiotherapeuten en apotheken.

Tot slot: een pluspunt

Overstappen is voor chronisch zieken en mensen met een handicap steeds gemakkelijker. In de afgelopen jaren zijn mensen met een chronisch aandoening steeds meer geld kwijt zijn aan zorg. Daar staat tegenover dat overstappen veel gemakkelijker is geworden. Verzekeraars hebben namelijk een acceptatieplicht voor de basisverzekering. Dit betekent dat ze je niet mogen weigeren. Ook niet als je een lichamelijke aandoening hebt, of chronisch ziek bent. Voor een aanvullende verzekering mogen ze je in theorie wel weigeren. Maar hier krijg je pas mee te maken als je een hele hoge aanvullende verzekering wilt. Denk bijvoorbeeld aan een volledige vergoeding voor fysiotherapie of een vergoeding van € 1000,- voor de tandarts. Op de aanvullende verzekering met een hoge vergoeding geldt vaak een medische selectie. Gelukkig wordt dit steeds minder gebruikt door verzekeraars. Op dit moment geldt voor de meeste aanvullende verzekeringen geen medische selectie meer.
Goed om te weten: Heb je nu een aanvullende verzekering met uitgebreide dekking en medische selectie? Dan word je bij het overstappen naar een vergelijkbaar pakket met medische selectie bij een andere verzekeraar direct geaccepteerd.
Meer informatie en zorgverzekeringen vergelijken? Kijk op www.independer.nl. Je kunt ook bellen of mailen 035 626 55 44 of info@independer.nl.

Lees meer over: zorgverzekering

Bron: Support Magazine

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Vergelijk & bespaar snel op je zorgverzekering

In 5 makkelijke stappen een betere & goedkopere dekking

zorgverzekering vergelijken

"geen"

Anoniem uit BRÜGGEN
2020-02-25, zorgverzekering

"Ik heb zojuist gebeld met de klantenservice. Ik ben daar zeer tevreden geholpen. En al mijn vragen zijn beantwoord. Top!"

Meneer Karssies uit HAAKSBERGEN
2020-02-25, zorgverzekering

"100% kan nooit; er is altijd ruimte voor verbetering."

Anoniem uit HOOGLANDERVEEN
2020-02-25, zorgverzekering

"wat ze aanbieden ziet er goed uit "

Anoniem uit PURMEREND
2020-02-25, zorgverzekering

"IS GOED"

Anoniem uit DEVENTER
2020-02-25, zorgverzekering

"heel overzichtelijk, precies wat ik wil van een vergelijk-site"

Anoniem uit WAALWIJK
2020-02-25, zorgverzekering

"Het is simpel en het werkt perfect "

Meneer Majewski uit 'S-GRAVENHAGE
2020-02-24, zorgverzekering

"Ging gemakkelijk en ben blij met het resultaat, maar snapte niet volledig hoe ik een aanvullende verzekering toe moest voegen. Na even zoeken lukte het toch :)"

Anoniem uit MIDDELSTUM
2020-02-24, zorgverzekering

"Snel en makkelijk"

Mevrouw Peters uit APELDOORN
2020-02-24, zorgverzekering

"Good"

Anoniem uit MAASTRICHT
2020-02-24, zorgverzekering

"Zeer makkelijk en simpel"

Mevrouw Marcu uit 'S-GRAVENHAGE
2020-02-24, zorgverzekering

"Hell goed"

Mevrouw Martins uit MAASTRICHT
2020-02-22, zorgverzekering

"Zeer waardevolle en uitgebreide vergelijking, waardoor de keuze gemakkelijk wordt gemaakt."

Meneer Luijkx uit RUCPHEN
2020-02-22, zorgverzekering

"henkie"

Anoniem uit LINSCHOTEN
2020-02-22, zorgverzekering

"Goed en duidelijk alles "

Meneer Oehlers uit ROTTERDAM
2020-02-21, zorgverzekering