DEN HAAG – De apothekers – de laatste jaren vaak kop van Jut – zijn er behoorlijk ziek van. Zij vrezen dat de zorgverzekeraars nóg meer macht krijgen als de restitutiepolis (het recht op vergoeding van zorg) wordt ‘verbannen’ naar de aanvullende verzekeringen.

Dat gebeurt wanneer in 2014 de inkomensafhankelijke premie wordt ingevoerd.

Naturapolis

In dat geval blijft alleen nog de naturapolis (recht op zorg bij van te voren bepaalde aanbieders) over die door verzekeraars mag worden aangeboden als verplichte basispolis voor iedereen.

Aan de hand van messcherpe contracten met zorgverleners en instellingen bepalen de verzekeraars straks precies waar en door wie een patiënt zich moet laten behandelen. “Er ze hebben al zo veel in de melk te brokkelen”, verzucht woordvoerder Rob Sebes van apothekerskoepel KNMP.

Het kabinet verwacht dat door de maatregel de zorgkosten zullen dalen en de zorgkwaliteit omhoog gaat. Patiënten die vrij willen zijn in de keuze van een behandelaaar, moeten tegen een extra premie een restitutiepolis kopen – als aanvullende verzekering.

Gevolgen

Omdat in het regeerakkoord slechts enkele zinnen zijn besteed aan deze maatregel, laten de exacte gevolgen zich lastig inschatten. Edmond Hilhorst, directeur van prijsvergelijker Independer.nl : “Ik vermoed dat de restitutiepolis een (dure) klasse-verzekering wordt.” Mogelijk gaat dan de prijs van de basispolis in natura wat omlaag. “Het verschil zal in elk geval groter worden, ook al omdat natura de norm wordt en restitutie de uitzondering.”

Momenteel is het prijsverschil tussen natura- en restitutiepolis erg klein en soms zelfs gelijk (bij De Goudse). Bovendien krijgen mensen met een naturapolis een tegemoetkoming in de kosten wanneer ze zich laten behandelen door iemand met wie de verzekeraar geen contract heeft afgesloten. Het kabinet Rutte-II wil ook die vergoeding (artikel 13) verbieden, zo staat in de bijlagen van het regeerakkoord.

Keuzevrijheid

In hoeverre de keuzevrijheid van patiënten in de basispolis precies aan banden wordt gelegd, staat nog niet vast. “Ook al omdat nu niemand kan overzien hoeveel ziekenhuizen en andere zorgverleners de verzekeraars zullen contracteren voor hun naturapolissen.

Hoeveel tumult straks over de naturapolis zal ontstaan, hangt daar ook in belangrijke mate van af, want nu nog kun je feitelijk bij alle ziekenhuizen terecht en krijg je 100 procent van de kosten vergoed”, aldus Erik Hordijk, directeur van Verzekeringssite.nl .

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) stelt dat de maatregelen ‘raken aan het publiek-private karakter van het Nederlandse zorgstelsel’. De vereniging betwijfelt of de maatregelen de Europees-rechtelijke toets kunnen doorstaan.

Bespaar op zorgkosten

Ben jij goed verzekerd in 2024? Vergelijk en bespaar op je nieuwe zorgverzekering

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Dit vinden onze klanten van ons
9,2
Op basis van 375.630 klantbeoordelingen hoe we dit berekenen bekijk ze allemaal
Independer heeft een paar grote fouten gemaakt met me wat betreft het overstappen pp 31 dec 2023 van NN naar FBTO en alleen aanvraag voor Basis verzekering en niet voor Aanvullende Verzekering
4