Polis in Randstad soms tweemaal zo duur
Tip een vriend:

Polis in Randstad soms tweemaal zo duur

Voor schadeverzekeringen maakt het nogal uit waar je woont. Een inwoner uit Oost-Groningen is voor de dekking van zijn auto, fiets en inboedel soms dubbel zo goedkoop uit als zijn landgenoot in Amsterdam. Toch kan ook de Amsterdammer met slim shoppen honderden euro’s besparen op zijn verzekeringspakket.

Voor een zorgverzekering maakt het geen verschil of je in de Randstad woont of in een dorpje in Friesland. Maar voor polissen die bezittingen verzekeren, zoals fiets-, auto- motor-, camper-, glas- en inboedelverzekeringen is dat wel degelijk van belang, naast zaken als je leeftijd, het eigen risico, genomen beveiligingsmaatregelen en het verzekerd pakket.

Daar is wel een reden voor: het risico op auto-ongelukken, vernieling of diefstal is groter in dichtbevolkte gebieden dan in kleine dorpen. Dat is ook terug te zien in de premies.

Grote steden
“Doorgaans geldt: hoe verder je van grote steden verwijderd bent, hoe voordeliger de verzekering uitpakt”, meent Edmond Hilhorst, directeur van vergelijkingssite Independer.nl. “De Kop van Noord-Holland, Zeeland, Groningen en Friesland -met uitzondering van de hoofdsteden- zijn meestal de goedkoopste regio’s.”

Het kan wel per verzekering anders uitpakken. Zo is Zeeland bij Univé-VGZ-IZA-Trias voor auto- en fietsverzekeringen de goedkoopste regio, maar voor de opstalverzekering juist een van de duurdere.

De premieverschillen moeten niet worden onderschat. Volgens Hilhorst kunnen deze per verzekering oplopen tot tientallen procenten.

Musselkanaal
Z24 nam de proef op de som en vergeleek de premies van inboedel-, auto- en fietsverzekeringen voor inwoners van een plattelandsgemeente (het Groningse Musselkanaal), een middelgrote stad (Breda), een villadorp (Bloemendaal) en twee wijken in Amsterdam (de Bijlmer en Oud-Zuid). De uitkomst illustreert hoe groot de regionale verschillen kunnen zijn.

Zo blijkt een gezin uit Amsterdam voor een inboedelverzekering voor een rijtjeshuis van 2,5 ton bijna tweemaal zo duur uit te zijn als een familie in de Musselkanaal. Het verschil bedraagt enkele tientjes.

Ook binnen de hoofdstad zelf zijn er premieverschillen, maar deze zijn relatief klein: enkele euro’s per jaar, op een jaarpremie van 50 tot 100 euro.

Batavusfiets
Bij fietsverzekeringen scheelt het eveneens een flinke slok op een borrel. De inwoner uit Musselkanaal die zijn Batavusfiets ter waarde van 600 euro wil verzekeren tegen diefstal of verlies is dubbel zo goedkoop uit als zijn landgenoten in steden of binnen de Randstad. In sommige gevallen zelfs bijna drie keer zo voordelig.

Bij autoverzekeringen zijn de verschillen gemiddeld iets kleiner, maar nog altijd zo’n 50 procent. Bij sommige verzekeraars gaat de premie in de duurste regio zelfs tweemaal over de kop ten opzichte van het goedkoopste postcodegebied.

Vergelijken loont
Opmerkelijk is dat binnen eenzelfde postcodegebied de premieverschillen tussen verzekeraars erg groot zijn. Een gezin in Amsterdam Zuid-Oost is voor zijn inboedelverzekering bij de goedkoopste verzekeraar 60 euro kwijt en bij de duurste 104 euro: een verschil van bijna 80 procent. Bij autoverzekeringen loopt het verschil op tot 50 procent. Vergelijken is dus zeker de moeite waard.

Opvallend is verder dat de ene verzekeraar meer hecht aan je woonplaats als risicofactor dan de andere. Bij de ene partij is een inwoner van de Amsterdamse binnenstad voor een schadeverzekering tientallen procenten duurder uit dan een bewoner van het Groningse platteland, terwijl het verschil bij de ander kleiner is dan tien procent.

Een mogelijke verklaring hiervoor is dat het beleid per verzekeraar behoorlijk kan verschillen. “Sommige verzekeraars werken met regio’s; anderen zelfs met cijfers van een postcode”, zegt Erik Hordijk, directeur van Verzekeringssite. “Het komt zelfs voor dat een bepaalde postcode bij ene verzekeraar heel voordelig is en bij andere heel duur, omdat de ene partij met grotere regio’s werkt en andere met een viercijferig postcode.”

Verschillen tussen wijken
De indeling hangt vaak ook af van de verzekeringssoort. Zo laat Interpolis desgevraagd weten bij auto- en motorverzekeringen op postcodeniveau te werken en bij inboedelverzekeringen op regioniveau, al voegt woordvoerder Ria Luichies eraan toe dat deze verzekeraar in het algemeen terughoudend is met premiedifferentiatie.

Ook Achmea maakt onderscheid in het type verzekering. “Voor sommige producten, zoals een autoverzekering, werken we met een heel verfijnde regio-indeling en voor andere met een wat grovere indeling”, zegt woordvoerder Bertwin Tiemersma. Volgens hem kunnen er binnen dezelfde woonplaats premieverschillen bestaan.

Bij Univé-VGZ-IZA-Trias (UVIT) kan een premieregio heel groot zijn (bijvoorbeeld een hele provincie beslaan) maar ook vrij klein (een stad of zelfs een gedeelte daarvan). Hierdoor kan het voorkomen dat een bepaalde wijk binnen een gemeente net in een ander regiotarief valt dan de aangrenzende wijk, omdat de ene buurt wordt geschaard onder stedelijk gebied en de andere als buitengebied.

Uitsluiten
Soms verschijnen in de media berichten van verzekeraars die bepaalde postcodegebieden uitsluiten voor een verzekering. Alle benaderde verzekeraars ontkennen dat zij dit doen. “Iedereen moet zich kunnen verzekeren”, stelt Interpolis bijvoorbeeld.

Edmond Hilhorst denkt dat dit bij verzekeraars formeel inderdaad geen beleid is. Maar in postcodegebieden met een hoge schadefrequentie loop je in de praktijk wel een groter risico dat een polis wordt geweigerd, omdat verzekeraars hier vaak strikter kijken naar de acceptatievoorwaarden. Zo kun je bijvoorbeeld sneller geweigerd worden op basis van je leeftijd of schadehistorie.

Lees meer over: autoverzekering, zorgverzekering

Bron: Z24.nl

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Woonverzekering vergelijken en afsluiten

Vind de beste woonverzekering bij Independer

vergelijk woonverzekeringen

"werkt lekker en overzichtelijk!"

Meneer Sinke uit OOST-SOUBURG
8 minuten geleden, autoverzekering

"Snelle service, duidelijke taal"

Anoniem uit SCHOONHOVEN
47 minuten geleden, autoverzekering

"Top"

Meneer Acharrab uit AMSTERDAM
1 uur geleden, autoverzekering

"Alles prima"

Mevrouw Streefkerk uit ZWANENBURG
1 uur geleden, autoverzekering

"Ze geven proactief aan of ik nog het goedkoopst uit ben met mijn huidige verzekering."

Anoniem uit HEEMSKERK
2 uur geleden, autoverzekering

"duidelijk en extra service"

Anoniem uit 'S-HERTOGENBOSCH
3 uur geleden, autoverzekering

"jullie zijn gewoon duidelijk"

Meneer van Noort uit VOORBURG
3 uur geleden, autoverzekering

"Makkelijk en overzichtelijk "

Anoniem uit HOOFDDORP
5 uur geleden, autoverzekering

"GEWOON TOP"

Anoniem uit ROTTERDAM
6 uur geleden, autoverzekering

"vertrouwen."

Meneer Nguyen uit SITTARD
6 uur geleden, autoverzekering

"duidelijk overzicht"

Anoniem uit LOOSDRECHT
6 uur geleden, autoverzekering

"vertrouwen."

Meneer Nguyen uit SITTARD
7 uur geleden, autoverzekering

"Makkelijke site"

Meneer Van der Tang uit ALPHEN AAN DEN RIJN
7 uur geleden, autoverzekering

"Duidelijke site, goede informatie."

Meneer von Schukkmann uit EDE GLD
2020-01-16, autoverzekering

"kweenie. moe' k afwachten toch?"

Anoniem uit HAARLEM
2020-01-16, autoverzekering