Prijsvechters op de hypotheekmarkt
Tip een vriend:

Prijsvechters op de hypotheekmarkt

Banken hadden decennialang het monopolie, maar de laatste tijd meldden zich nieuwe spelers op de kennelijk lucratieve Nederlandse hypotheekmarkt. Vijf vragen over deze new kids on the block.

Drie miljard euro steekt pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) via een nieuw hypotheekmerk in de Nederlandse hypotheekmarkt, zo werd dinsdag bekend.

Het pensioenfonds is niet de enige vreemde eend in de bijt die opeens brood ziet in de verkoop van Nederlandse hypotheken. Waar de banken jarenlang alleenheersers waren, krijgen ze nu opeens vanuit alle kanten concurrentie. Een ‘hypotheekrentestrijd’ is het gevolg. 5 vragen over deze nieuwe aanbieders.

Wie zijn de uitdagers?

De meest opmerkelijke nieuwe aanbieders zijn zogenoemde schaduwbanken. Dit zijn beleggingsinstellingen die niet onder direct toezicht staan van de centrale bank en geld wegzetten namens pensioenfondsen, banken, beleggingsfondsen van verzekeraars of van grote buitenlandse vermogensbeheerders. Een voorbeeld is Munt Hypotheken, dat onder meer geld uitleent namens pensioenfonds PMT en Pensioenfonds Hoogovenfonds. Andere spelers zijn Hypotrust en Dynamic Credit. Ze brengen allemaal hypotheken aan de man via hypotheekadviseurs en ‘zijn gespecialiseerd in het ontwikkelen en uitzetten van hypotheken voor investeerders’, zegt marktkenner Michiel Elich van adviesbureau IG&H. Ze kwamen uit het niets, maar zijn nu goed voor ruim 10 procent van de markt.

Daarnaast worden ook verscheidene buitenlandse banken actief. Zo heeft het Duitse Volksbank begin dit jaar een Nederlandse site, is het Britse Lloyds Bank (voormalig Bank of Scotland) weer actief en timmert de Belgische bank Argenta stevig aan de weg. Ook Handelsbanken – een grote bank uit Zweden – is aan een opmars bezig, vooral in het hogere segment.

Waarom vallen ze aan?

Gewoon, omdat het interessant is voor ze. De buitenlandse banken zien vooral kans om aan te vallen in een voor hen kansrijke markt nu de huizenverkoop aantrekt, zeggen deskundigen. ‘Nu de hypotheekregels zijn aangescherpt, is het risico bovendien een stuk kleiner voor ze’, zegt Marga Lankreijer-Kos, hypotheekexpert bij vergelijkingssite Independer. ‘Ook vinden ze Nederlandse consumenten trouwe betalers.’ Voor pensioenfondsen en andere kapitaalkrachtige partijen is het een nieuwe manier om rendement te behalen.

Zijn ze echt zoveel goedkoper?

Ze zijn scherper geprijsd, maar niet wereldschokkend. Dat komt deels doordat het effect van hun komst al in de tarieven van alle aanbieders is verwerkt. De banken hebben hun prijzen in reactie naar beneden aangepast, zegt Lankreijer-Kos. ‘De nieuwkomers hebben een aanjagend effect.’ Volgens Independer zet Argenta de toon (2,2 procent voor tien jaar vast, met NHG). Ook Lloyds (2,25) en Selectief Hypotheken (van de Canadese Maple Bank, 2,25 procent) zijn scherp geprijsd. Veel grootbanken als Rabobank (2,4 procent), ING (2,35) en ABN Amro (2,35) zitten daar niet ver meer boven. Lankreijer-Kos: ‘De uitdagers zullen voorlopig hun koppositie willen behouden. Ze richten zich namelijk op consumenten die bewust naar maandlasten kijken.’

Ontvangen ze iedereen met open armen?

Daar wringt de schoen enigszins. De meeste aanbieders leveren alleen betrekkelijk eenvoudige hypotheken met weinig risico. Denk aan de zogeheten annuïtaire hypotheken, waarbij je aflost; handig voor een starter of nieuwe doorstromer op de woningmarkt, zegt Elich. ‘Als je een ingewikkeldere of riskantere hypotheek wilt verhuizen, is het vooralsnog een lastiger verhaal.’ Maar de concurrentie kan wel een impuls zijn, zegt hij. De nieuwe investeerders en bestaande verstrekkers zullen mogelijk betere woningleningen ontwikkelen voor doelgroepen die nu moeilijk aan een hypotheek komen, zoals zzp’ers. PFZW gaat bijvoorbeeld hypotheken verstrekken aan werknemers in de zorg met nulurencontracten.

We kennen het spaardrama Icesave nog. Toen stak iedereen geld in vreemde spaarrekeningen. Zitten er niet enorme risico’s aan?

Er zijn altijd risico’s, maar ze zijn te overzien, zeggen de experts. Anders dan bij sparen geef je geen geld aan de bank, maar kríjg je het, zegt Elich. ‘Dat is een fundamenteel verschil. Zomaar geld verliezen kan dus niet.’ Ook qua voorwaarden doet de concurrentie niet onder. De vraag is alleen of de vreemde aanbieders nog steeds zo goedkoop zijn als je over vijf of tien jaar wilt verlengen. Houd dat in je achterhoofd als je met een ‘prijsvechter’ in zee gaat, zegt Lankreijer-Kos: ‘Als je bij een verlenging niet kunt overstappen omdat je bijvoorbeeld werkloos bent, kun je bij zo’n partij ook komen vast te zitten aan een hogere maandlast.’ Maar dat kan natuurlijk ook gebeuren bij Rabo of ABN Amro.

Lees meer over: hypotheek

Bron: Volkskrant

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Zelf online je hypotheek regelen?

Bij Independer kies je zelf je hypotheek, met deskundige begeleiding van ons

online hypotheek regelen

"Makkelijke manier om hypotheken te vergelijken en af te sluiten."

Anoniem uit WEZEP
2019-08-21, hypotheek

"Heldere info. Gebruikersgemakkelijke site"

Anoniem uit AMERSFOORT
2019-08-21, hypotheek

"ik bezit voldoende hypotheek kennis,daardoor is Independer een uitkomst voor mij.laag kosten."

Anoniem uit ROTTERDAM
2019-08-21, hypotheek

"Duidelijke website"

Anoniem uit RENSWOUDE
2019-08-19, hypotheek

"Duidelijk en overzichtelijk"

Anoniem uit NIJVERDAL
2019-08-14, hypotheek

"erg duidelijk (tot nu toe..)"

Meneer de Bruin uit DELFT
2019-08-11, hypotheek

"Prima"

Meneer Van der Zanden uit OIRSCHOT
2019-08-04, hypotheek

"website is gebruikersvriendelijk alles volgt vanzelf"

Anoniem uit HELLEVOETSLUIS
2019-07-24, hypotheek

"Net begonnen met het traject."

Anoniem uit BERGEN OP ZOOM
2019-07-17, hypotheek

"Makkelijk en snel"

Anoniem uit ROTTERDAM
2019-07-02, hypotheek

"Super goed systeem, overzichtelijk en actueel. Ideaal dat je met een code weer terug kan naar de berekening. "

Meneer Groenendijk uit CAPELLE AAN DEN IJSSEL
2019-07-01, hypotheek

"Helder advies over de procedure via de telefoon."

Meneer Bruins uit ZWOLLE
2019-06-21, hypotheek

"Ik sluit vaak verzekeringen etc. af via independer en dit gaat altijd heel overzichtelijk en gemakkelijk."

Anoniem uit AMSTELVEEN
2019-05-30, hypotheek

"Bij voldoende kennis is dit heel makkelijk!"

Anoniem uit VOORSCHOTEN
2019-05-29, hypotheek

"gebruiksvriendelijk"

Anoniem uit VOORHOUT
2019-05-21, hypotheek