Wanneer je een zorgverzekering afsluit, kun je voor je basisverzekering kiezen uit drie zorgpolissen: een naturapolis, een restitutiepolis en een budgetpolis. Tussen deze polissen zitten veel verschillen, zowel in premie als in de keuze voor zorgaanbieders. In dit artikel leggen we uit wat de verschillen tussen de drie zorgpolissen zijn en welke polis jij het beste kunt kiezen.  

Wat is een naturapolis?

Wanneer je kiest voor een naturapolis, kun je alleen terecht bij zorgverleners waar jouw zorgverzekeraar een contract mee heeft. Dit gaat om ziekenhuizen, maar ook om bijvoorbeeld privéklinieken en fysiotherapeuten. Laat je je behandelen bij een zorgverlener waar jouw zorgverzekeraar geen afspraken mee gemaakt heeft? Dan betaal je een deel van de rekening zelf. Dat kan in sommige gevallen bijna de helft zijn, waardoor de kosten flink kunnen oplopen.

Omdat je bij een naturapolis niet bij alle zorgverleners terechtkunt, betaal je ook een lagere premie voor je zorgverzekering.

Wat is een restitutiepolis?

Met een restitutiepolis ben je vrij om zelf je zorgaanbieder te kiezen. Dat wordt ook wel ‘vrije zorgkeuze’ of ‘vrije artsenkeuze’ genoemd. Jouw zorgverzekeraar hoeft dus niet per se een contract te hebben met de zorgaanbieder waar jij je laat behandelen. Je kunt de rekening declareren bij je zorgverzekeraar. Soms moet je deze wel eerst zelf voorschieten.

Ondanks de vrije zorgkeuze, komt het in sommige situaties voor dat je alsnog een deel van de rekening zelf betaalt. Jouw zorgverzekeraar vergoedt namelijk bij een niet-gecontracteerde zorgverlener maximaal een marktconform bedrag. Wanneer de kosten van jouw behandeling hoger zijn dan dit marktconforme bedrag, betaal je het overige deel zelf. Overigens is dit marktconforme bedrag meestal hoog genoeg om alles vergoed te krijgen.

Omdat je met de restitutiepolis vrije zorgkeuze hebt, is deze polis wel een stuk duurder dan de naturapolis.

Wat is een budgetpolis?

De derde zorgpolis die we in Nederland kennen is de budgetpolis. Ook met een budgetpolis kun je maar bij een beperkt aantal zorgaanbieders terecht. Maar dit zijn er nog een stuk minder dan met een naturapolis. Dat kan dus betekenen dat er bij jou in de buurt geen ziekenhuis is waar jouw zorgverzekeraar geen contract mee heeft.

Ook moet je met een budgetpolis vaak alles online afhandelen. Herhaalrecepten kun je meestal alleen bij een internetapotheek bestellen.

Welke zorgpolis is voor mij de beste keuze?

Welke zorgpolis voor jou het meest geschikt is, hangt af van wat jij belangrijk vindt. Wil je zelf kunnen kiezen naar welke zorgverlener je gaat? Dan is een restitutiepolis voor jou het beste. Omdat je die vrije zorgkeuze hebt, betaal je dan wel een hogere premie. Vind je het niet erg dat je niet bij alle zorgverleners terechtkunt? Dan kun je kiezen voor de naturapolis. En vind je het vooral belangrijk dat je weinig premie betaalt? Dan is de budgetpolis een goede keuze. Controleer dan wel of het dichtstbijzijnde gecontracteerde ziekenhuis niet erg ver van je vandaan ligt. Dan kom je niet achteraf voor vervelende verrassingen te staan.

Goed om te weten: soort zorgpolis maakt niet uit bij spoedeisende hulp

Heb je spoedeisende hulp nodig? Dan maakt het niet of je een naturapolis, restitutiepolis of budgetpolis hebt. In een spoedeisend geval wordt je altijd naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis gebracht, ongeacht of jouw zorgverzekeraar daar een contract mee heeft. De kosten worden volledig vergoed door je zorgverzekering. Wel vallen deze kosten onder het eigen risico.

Zorgpolis en zorgkwaliteit in vergelijking Independer

In onze vergelijking van zorgverzekeringen geven wij altijd aan of jouw gekozen verzekering een budgetpolis, naturapolis of restitutiepolis is. Ook kun je zien welke ziekenhuizen, klinieken en fysiotherapeuten gecontracteerd zijn bij die zorgverzekeraar, en zie je wat de kwaliteit is van die zorginstellingen.

Wanneer je volledig vrije zorgkeuze hebt, zie je onder het kopje ‘Vrije zorgkeuze’ een vinkje staan. Bij gedeeltelijke vrije zorgkeuze verschijnt hier een kruis, en bij zeer beperkte keuze zie je een geel driehoekje om je te waarschuwen.

 

Bespaar op zorgkosten

Ben jij goed verzekerd in 2024? Vergelijk en bespaar op je nieuwe zorgverzekering

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Dit vinden onze klanten van ons
9,2
Op basis van 375.630 klantbeoordelingen hoe we dit berekenen bekijk ze allemaal
Independer heeft een paar grote fouten gemaakt met me wat betreft het overstappen pp 31 dec 2023 van NN naar FBTO en alleen aanvraag voor Basis verzekering en niet voor Aanvullende Verzekering
4