Sinds ‘Tenerife’ blijft ook de toerist thuis
Tip een vriend:

Sinds ‘Tenerife’ blijft ook de toerist thuis

De reisbranche merkt dat na zakenreizen nu ook vakanties worden geannuleerd. „Hier en daar gaan freelancers er al uit.”

Wie de wereldkaart erbij pakt en landen inkleurt waar het Covid-19-virus is vastgesteld, ziet het oppervlakte steeds groter worden. Het grootste deel van Europa is besmet, delen van Azië, Noord-Afrika, Amerika, Australië, Brazilië.

De angst om te reizen naar gebieden waar het virus is opgedoken, is sinds begin deze week ineens fors toegenomen. De beelden van hotelgasten die ineens vast zaten op Tenerife hakten er in.

Luchtvaartmaatschappij KLM kondigde al bezuinigingen aan als gevolg van het virus. Covid-19 heeft een „significante impact” op de inkomsten van KLM, een probleem dat slechts deels kan worden opgevangen door lagere kosten en een lagere brandstofprijs. Ook Lufthansa, de grootste luchtvaartmaatschappij in Duitsland, probeert kosten te besparen vanwege het coronavirus door bijvoorbeeld nauwelijks nog personeel aan te nemen.

Frank Oostdam, voorzitter van ANVR, de vereniging van reisorganisaties, zegt dat de terughoudendheid als eerste gevoeld wordt bij de zakelijke reizen. „Bedrijven boeken veel minder reizen voor hun personeel. En veel schoolreisjes naar Noord-Italië worden geannuleerd. Scholen zijn huiverig geworden.”

Maar ook de reguliere vakantiebranche voelt het virus al fors. „We begonnen januari ontzettend goed, maar sinds ‘Tenerife’ zijn ook de gewone toeristen terughoudender geworden. Al geboekte reizen worden geannuleerd en we zien een afname in boekingen naar China en landen daaromheen”, aldus Oostdam.

De reisbranche, goed voor 9 miljard euro omzet en 23.000 werknemers, kent door de stevige concurrentie smalle marges. Volgens Oostdam grijpen sommige van zijn leden (350 reisorganisaties) al in: „De flexibele schil van freelancers gaat er hier en daar al uit. Proeftijden worden niet verlengd.” Namens de branche is de ANVR aan het inventariseren wat de verwachte totale schade zal zijn. „Sommige van onze leden hebben al deeltijd-ww aangevraagd voor hun personeel wegens de afgenomen omzet. We gaan aanstaande maandag kijken of we als branche gezamenlijk een verzoek kunnen indienen bij het ministerie van Sociale Zaken.”

Online reisbureau Booking.com, dat deze week jaarcijfers bekend maakte, gaf een omzetwaarschuwing. Door het virus kan het aantal overnachtingen zomaar 10 procent dalen, zo waarschuwde bestuursvoorzitter Glenn Fogel woensdag, met grote gevolgen voor de omzet van Booking.com. Ook hotelketen Marriott gaf een omzetwaarschuwing af.

Oostdam van de ANVR is in zekere zin blij dat het virus nu ook in Nederland gearriveerd is. „Angst voor het virus is misschien nog wel schadelijker dan het virus zelf. Nu kunnen we zelf vaststellen hoe erg het is. En als het meevalt, dan is onze ervaring dat de consument het ook weer heel snel vergeet.” Hij hoopt dat het virus onder controle is voordat de meivakanties beginnen.

Reisverzekering: geld terug of niet?

Vergelijkingssite Independer weet wat Nederlanders écht bezighoudt: krijg ik mijn geld terug als ik mijn vakantie annuleer wegens Covid-19? Independer zette daarom snel de voorwaarden van een groot aantal aanbieders van reisverzekeringen op een rijtje. Verzekeraars varen meestal op de officiële advisering van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Als dat een negatief reisadvies afgeeft, vervalt vaak de verplichting voor een verzekeraar om uit te keren. Mensen die al op vakantie als er een negatief advies verschijnt, krijgen de eventuele vervroegde terugkeer wel vergoed.

Lees meer over: reisverzekering

Bron: NRC

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Vergelijk reisverzekeringen en sluit direct af

Vind de beste kortlopende of doorlopende reisverzekering

reisverzekering vergelijken

"makkelijkheid en snelheid is top"

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
2020-03-31, reisverzekering

"goede en makkelijke verzekeringvergelijker."

Anoniem uit SCHIEDAM
2020-03-30, reisverzekering

"Independer geeft een goed overzicht zodat je makkelijk en goed kan vergelijken."

Anoniem uit ARNHEM
2020-03-26, reisverzekering

"is helder en goed en snel geregeld."

Anoniem uit CALLANTSOOG
2020-03-26, reisverzekering

"Fijn geholpen bij een eerder conflict met verzekeraar en altijd behulpzaam!"

Anoniem uit ROTTERDAM
2020-03-26, reisverzekering

"Gewoon goed "

Dhr. Bosman uit HAARLEM
2020-03-20, reisverzekering

"zag er goed uit de juiste voorwaarden"

Dhr. Hendriks uit VEENHUIZEN
2020-03-20, reisverzekering

"Gewoon goed en duidelijk"

Anoniem uit VINKEVEEN
2020-03-20, reisverzekering

"Werkt lekker snel prima"

Dhr. Verhoef uit ALMERE
2020-03-19, reisverzekering

"Duidelijk overzicht van verschillen tussen verzekeringen. Gemakkelijk af te sluiten. "

Mevr. de Jager uit 'S-HERTOGENBOSCH
2020-03-18, reisverzekering

"Fijn te woord gestaan met een deskundig advies."

Dhr. Buitendijk uit AMERSFOORT
2020-03-17, reisverzekering

"correct, professioneel antwoord op mijn vragen. Men weet waarover men spreekt."

Anoniem uit UTRECHT
2020-03-17, reisverzekering

"Goede keuse kunnen maken"

Anoniem uit ALKMAAR
2020-03-16, reisverzekering

"IK heb vorig jaar een resiverzekering afgesloten via independer bij Aegon en het is een crime om deze online op te zeggen. "

Anoniem uit MIERLO
2020-03-14, reisverzekering

"Duidelijk, beste prijs en snel geregeld! "

Mevr. De Langen uit ROSMALEN
2020-03-14, reisverzekering