Spaarder en huizenkoper varen wel bij kredietcrisis
Deel met een vriend:

Spaarder en huizenkoper varen wel bij kredietcrisis

AMSTERDAM – ‘Iedereen die niet in aandelen zit, profiteert eigenlijk alleen maar van de kredietcrisis’, zegt Edmond Hilhorst, directeur van Independer, de vergelijkingswebsite voor sparen en lenen. Want het zware weer waarin banken het afgelopen najaar terechtkwamen, stuurt spaartarieven naar boven en hypotheektarieven naar beneden.

De Postbank verlaagt maandag de hypotheektarieven. Dat is voor de tweede keer binnen een maand. Geld wordt voor de Postbank en zijn concurrenten steeds goedkoper. De oorzaak: de Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, heeft de afgelopen weken de rente twee keer fors verlaagd, om een recessie af te wenden. Beleggers verwachten dat de Europese Centrale Bank de komende tijd hetzelfde zal moeten doen.

Bovendien: internationale beleggers hebben de schrik zo stevig te pakken, dat zij riskante beleggingen verkopen en vluchten in veilige staatsobligaties. Daarbij nemen ze genoegen met een steeds lager rendement. De rente op de kapitaalmarkt, een belangrijk ijkpunt voor hypotheken met een lange looptijd, is daardoor gedaald.

Het andere goede nieuws is dat die lagere rentes niet aan spaarders worden doorberekend. Sterker nog, vooral op spaardeposito’s met een vaste looptijd is de rente juist gestegen. Want de banken hebben nog een ander probleem: door de miljardenverliezen die zij lijden, is het onderlinge wantrouwen zo groot dat ze elkaar nauwelijks geld durven uit te lenen.

Hoe komen ze dan aan vers kapitaal? Door bij spaarders aan te kloppen. ‘Op spaardeposito’s kun je nu een vrij hoge rente krijgen. Dat geld staat voor bijvoorbeeld een jaar vast, dus dat geeft zekerheid aan banken.’ En voor die zekerheid hebben ze in deze barre tijden wel wat extra’s over.

ABN Amro, bijvoorbeeld, stuntte in het najaar met een rente van 4,5 procent op een spaardeposito voor een jaar vast. Voor het uitbreken van de kredietcrisis leverde datzelfde deposito 3,75 procent op. Maar een woordvoerder van de bank kan niet bevestigen dat de kredietcrisis de aanleiding was voor die verhoging.

De spaarder blijkt voor zulke avances wel te vallen: volgens cijfers van De Nederlandsche Bank verdriedubbelde het geld dat Nederlanders het afgelopen jaar in spaardeposito’s parkeerden.

Lees meer over: sparen

Bron: De Volkskrant

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Spaarrekening? Vergelijk en open

Geen geldboom? Ik laat je zien waar je geld groeit

toon spaarrekeningen en deposito's

"Duidelijke website"

Anoniem uit SCHIEDAM
2017-10-18, autoverzekering

"ja goed advies gehad "

Mevr. S. Duynhoven uit NIJMEGEN
2017-09-10,

"Makkelijk en snel"

Mevr. A.M. Huebers uit STEIN LB
2017-08-23, autoverzekering

"Omdat e.e.a. gemakkelijk en snel geregeld kan worden via Independer."

Dhr. L. .M. Oome uit BERGEN L
2017-10-12, zorgverzekering

"Zeer duidelijke vergelijking en goedkope autoverzekering"

Anoniem uit NOORDWIJK ZH
2017-08-23, autoverzekering

"d"

Dhr. A. Sahhary uit EINDHOVEN
2017-09-24, autoverzekering

"Makkelijk"

Dhr. P.M.G. Engelen uit HELLEVOETSLUIS
2017-09-15, autoverzekering

"Goed en gemakkelijk geregeld."

Dhr. de Koning uit AMSTERDAM
2017-09-28, beste-in-1-pakket

"Gemakkelijke site. Kind kan de was doen."

Anoniem uit HUISSEN
2017-09-08,

"Makkelijke keuze en snelle website"

Anoniem uit AMSTERDAM
2017-08-24, autoverzekering

"Omdat het bij Independer altijd goed en overzichtelijk is. Wij hebben ook onze autoverzekering bij jullie lopen. Jullie zijn zeer klantvriendelijk en erg behulpzaam, indien er vragen zijn. "

Mevr. S. Smit van Voorst uit NIEUW-VENNEP
2017-08-25, woonverzekering

"Het afsluiten van de overlijdensrisicoverzekering ging gemakkelijk en snel via de mobiele website van Independer. De communicatie verliep daarna goed en het e.e.a. was snel geregeld. "

van Slooten uit URK
2017-10-06, overlijdensrisicoverzekering

"Top, snel efficiënt en helder!"

Dhr. S.J.P.C. van Kesteren uit BERGEN OP ZOOM
2017-09-09,

"Snel en makkelijk "

Anoniem uit NIEUWEGEIN
2017-09-09,

"Prima geregeld!"

Dhr. G.A. Bello uit HATTEM
2017-09-25, overlijdensrisicoverzekering