Spreekuur: Meest gestelde vragen zorgverzekering
Deel met een vriend:

Spreekuur: Meest gestelde vragen zorgverzekering

AMSTERDAM – Tijdens het zorgspreekuur van De Telegraaf en de redactie OverGeld werden er bijna 300 vragen gesteld aan deskundigen van vergelijkingssite Independer.nl, seniorenorganisatie Anbo, samen met Suczes, en de Consumentenbond. Hier volgen de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Bovendien kunt u op de website beelden zien van het zorgspreekuur ( ‘Wat is de beste ziektekostenverzekering?’).

Kan ik mij als Nederlander bij een buitenlandse verzekeraar verzekeren, voor hun prijzen, en zorg in Nederland ontvangen?

U kunt zich alleen verzekeren bij een Nederlandse zorgverzekeraar. Wanneer een buitenlandse verzekeraar een vergunning heeft om op de Nederlandse markt zorgverzekeringen aan te bieden dan zal dit wel mogelijk zijn.

Kan een zorgverzekeringsmaatschappij 3 jaar na dato alsnog zorgkosten claimen?

U mag tot 3 jaar terug declareren. De verzekeraar mag ook de zorgkosten van 2008/2009 en 2010 declareren. Wel kunt u verzoeken om een betalingsregeling zodat u niet in één keer de kosten hoeft te betalen.

In 2011 heb ik mijn Anderzorg verzekering aangevuld met een tandverzekering voor mijn dochter omdat ik een beugel verwachtte. Maar nu heeft Anderzorg de voorwaarden per 2012 zo veranderd dat we niets meer vergoed krijgen. Kan dat zomaar?

De verzekeraar mag de voorwaarden wijzigen. Zij dienen u natuurlijk van de wijzigingen op de hoogte te stellen door de nieuwe polisvoorwaarden toe te sturen. U heeft het recht naar een andere verzekeraar over te stappen als u het niet eens bent met de gewijzigde polisvoorwaarden. Maar er is kans dat de nieuwe verzekeraar u niet accepteert. Soms hanteren verzekeraars voor het vergoeden van orthodontiekosten een wachttijd.

Zijn er nog verzekeringen die een bril vergoeden in 2012?

De meeste verzekeraars vergoeden via een aanvullende verzekering brillen; hier zijn wel veelal beperkingen aan gesteld per jaar.

Waarom worden wij momenteel overspoeld met alsmaar goedkopere medicijnen? Iedere 6 weken is het middel weer van een ander merk.

De zorgverzekering bepaalt het merkenbeleid, ook wel bekend onder ’preferentiebeleid’. Verzekeraars kunnen zo kiezen voor de goedkoopste aanbieder (labelpreferentie). Indien uw specialist van mening is dat slechts een bepaald merk medicijnen goed werkt, kan hij dit bij de zorgverzekeraar aangeven. Hij dient dan specifiek aan te geven waarom uitsluitend het medicijn van een bepaald merk het beste werkt. Informeert u ook eens bij uw zorgverzekeraar.

Is de dekking van de basisverzekering bij elke zorgverzekeraar hetzelfde?

De dekking van de basisverzekering is wettelijk geregeld, u krijgt overal hetzelfde. Wel heeft een aantal zorgverzekeraars op basis van hun christelijke grondslag geen dekking in het basispakket voor abortus en euthanasie (Pro Life en DVZ Achmea).
De minimale dekking is dus gelijk; het is wel mogelijk dat een zorgverzekeraar het pakket uitbreidt, de premie is dan vaak ook hoger.

Ik (65) heb een basisverzekering plus een aanvullende verzekering. Zijn de zorgverzekeraars verplicht behalve de basisverzekering ook de aanvullende verzekering te accepteren wanneer ik wil switchen? Kun je switchen met de basisverzekering en met de aanvullende verzekering bij de oorspronkelijke verzekering blijven? Bij welke maatschappij moet je dan je declaraties indienen?

Gezien uw leeftijd raden wij u niet aan alleen een basisverzekering af te sluiten. Op veel vergoedingen waarvan senioren vaak gebruikmaken (zoals genees- en hulpmiddelen) zit een eigen bijdrage. Ook fysiotherapie is zeer beperkt (vanaf de 20e behandeling) gedekt in de basisverzekering. De eigen bijdragen en behandelingen fysiotherapie zijn wel verzekerd in een (uitgebreidere) aanvullende verzekering.

U kunt inderdaad uw basisverzekering loskoppelen van uw aanvullende verzekering. Echter hanteren sommige verzekeraars wel bepaalde voorwaarden. Wat betreft de declaraties is dat wel onhandig. U moet weten wat er onder de basisverzekering valt en wat niet. Soms moet het ook gesplitst worden. Dit is tijdrovend. Voor sommige aanvullende verzekeringen wordt een medische keuring gevraagd, vaak zijn dit de duurste pakketten. Maar voor de meeste pakketten wordt u wel geaccepteerd.

Lees meer over: zorgverzekering

Bron: Telegraaf Overgeld

Reacties

2 Antwoorden op “Spreekuur: Meest gestelde vragen zorgverzekering”

 1. Rachel Kop schreef op 

  Sinds een jaar zit ik in de schulddienstverlening en nu heb ik ook bij mijn zorgverzekeraar VGZ nog een schuld open staan. Er is bemiddeld om deze en andere schulden in drie jaar te betalen. Nu kan ik dus geen aanvullende verzekering nemen en die heb ik na mijn ziekte (borstkanker) echt wel nodig. Mijn tanden zijn in slechte staat en ik heb osteopathie.
  Wat moet ik doen om toch die behandeling te kunnen krijgen?

  Met vriendelijke groet,
  Rachel

 2. Beste Rachel,

  Omdat er een betalingsachterstand is kunt u niet overstappen naar een andere verzekeraar, hoe vervelend dit ook is. Ik raad u aan om contact op te nemen met VGZ en de hele situatie uit te leggen. Wellicht willen ze u dan nog aanvullend verzekeren. Heel veel sterkte!

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Vergelijk & bespaar snel op je zorgverzekering

In 5 makkelijke stappen een betere & goedkopere dekking

zorgverzekering vergelijken

"Ik ben zeer tevreden."

Anoniem uit ROTTERDAM
51 minuten geleden, zorgverzekering

"het is gemakkelijk te vergelijken en af te sluiten"

Dhr. J.G. Pols uit DRIEBERGEN-RIJSENBURG
2 uur geleden, zorgverzekering

"Hiermee is ‘n keuze gemakkelijk te maken. Is ook de eerste keer dat ik overstap."

Dhr. J.T.J. Boots uit WARMENHUIZEN
2 uur geleden, zorgverzekering

"Goed geregeld "

Dhr. A.R.H. Al Tekreeti uit LEEUWARDEN
2 uur geleden, zorgverzekering

"Goede vergelijkingen en zo toch 170,00 per jaar bespaard op een zorgverzekering met dezelfde dekkingen als de vorige."

Dhr. L.W. Kopmels uit SINT JANSTEEN
3 uur geleden, zorgverzekering

"super service aan de telefoon top!"

Dhr. G.C.H.A. Jansen uit VENLO
3 uur geleden, zorgverzekering

"Snel telefonisch contact, prima afhandeling vraag. "

Anoniem uit NIJMEGEN
3 uur geleden, zorgverzekering

"Prima site om alles goed te kunnen vergelijken"

Anoniem uit BOVENKARSPEL
4 uur geleden, zorgverzekering

"Your service is nice, but I want an insurance for 2017 as well (the remaining month) , not just 2018"

Dhr. S. Burgsdorf uit EINDHOVEN
5 uur geleden, zorgverzekering

"omdat ik altijd goed geholpen ben bij independer"

Dhr. A.H. Lek uit HENSBROEK
5 uur geleden, zorgverzekering

"Snel geregeld, alles duidelijk"

Mevr. L. De Jong uit HOORN NH
5 uur geleden, zorgverzekering

"Vraag met duidelijk antwoord!"

Anoniem uit WASSENAAR
5 uur geleden, zorgverzekering

"Zeer goed advies"

Anoniem uit SITTARD
5 uur geleden, zorgverzekering

"prima service"

Mevr. G. de Haas uit HOORN NH
6 uur geleden, zorgverzekering

"duidelijk overzicht en vergelijkeings mogelijkheden"

Dhr. J.W. Heuschen uit WIJCHEN
6 uur geleden, zorgverzekering