Stap nu over en verdien in 2012
Tip een vriend:

Stap nu over en verdien in 2012

De dure decembermaand kan ook voordeel opleveren. Nu is het moment om een avondje achter de computer te kruipen, op zoek naar de voordeligste zorgverzekeraar.

Onderzoeksbureau TNS Nipo voorspelt het recordaantal van 1,6 miljoen mensen die in het nieuwe jaar naar een andere zorgverzekeraar overstappen. Dat is niet zo vreemd. Volgend jaar gaat een volwassene gemiddeld €95,- per jaar meer aan zorgpremies betalen. Maar wie een beetje slim langs de verzekeringsmaatschappijen shopt, kan toch nog honderden euro’s besparen.
,,Internet is het handigst. Je zoekt en vergelijkt en de overstap is vervolgens in vijf minuten geregeld, vanachter je computer”, verzekert Bob Guns van de onafhankelijke vergelijkingssite en online verzekeringskantoor Independer.nl.

Guns benadrukt: ,,Wij vallen na een jaar niet terug naar de normale ‘slaperstarieven’, maar blijven dezelfde korting aanbieden als op je instappremie bij hetzelfde bedrijf. Toch is het zinvol om elk jaar te checken of er misschien een nog betere deal mogelijk is, of een ander pakket verstandiger lijkt. De concurrentie is moordend en daar kan de kritische consument alleen maar van profiteren.” Guns adviseert goed op de aanvullende paketten te letten; daar zitten behoorlijke verschillen in.

Het prijzengevecht tussen de zorgverzekeraars en hun verschillende ‘labels’ (de verschillende namen waaronder grote maatschappijen opereren) weer volop uitgebroken. De dure decembermaand is immers het moment om over te stappen.
Vergelijkingssites als Independer.nl, Verzekeringssite.nl, Geld.nl, Overstappen.nl geven een goed overzicht van de mogelijkheden. Een aantal vergelijkingssites fungeert tevens als tussenpersoon; consumenten kunnen er zich meteen aanmelden voor een nieuwe verzekering. Het is wel zaak duidelijk aan te geven of bij de oude verzekeraar alleen het basispakket of ook aanvullende verzekeringen moeten worden opgezegd. De uiterste deadline voor het aanmelden bij een nieuwe verzekeraar is 1 februari. De nieuwe verzekering gaat dan met terugwerkende kracht per 1 januari in. Overigens kan het ná 1 januari opzeggen van een verzekering wel een boete opleveren.

In 2012 betaalt iedereen jaarlijks €220,- van de zorgkosten uit het basispakket zelf. Dit eigen risico was dit jaar nog €170,-. Van het eigen risico zijn de kosten voor de huisarts en kraamzorg uitgezonderd. Het basispakket is versoberd. Medicijnen als maagzuurremmers, antirookbehandelingen en dieetadviezen worden niet meer vergoed. Voor behandelingen in de geestelijke gezondheidszorg en de fysiotherapie geldt een hogere eigen bijdrage en er worden minder behandelingen vergoed.

Ondertussen gaat de zorgtoeslag omlaag. Gezinnen met een modaal inkomen krijgen €60,- per jaar minder, modale alleenstaanden leveren €100,- toeslag in, evenals gezinnen met een minimuminkomen. Alleenstaande minima ontvangen €40,- minder. Ook chronisch zieken en gehandicapten zijn meer kwijt aan hun verzekering. Zo worden vergoedingen op basis van de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (wtcg) alleen nog uitgekeerd tot een bepaalde inkomensgrens.
Met de verplichte basisverzekering zijn de kosten voor direct noodzakelijke medische hulp (huisarts, ziekenhuis) gedekt. De aanvullende verzekering is onmisbaar voor wie hulp van een fysiotherapie, tandarts, orthodontie of andere zorg verwacht.
Wie niets mankeert, kan gokken op een flink verhoogd eigen risico en van een aanvullende verzekering afzien. Dat kan behoorlijk schelen. Maar dan mag er niets misgaan. Ga met alleen een basispakket en een hoog eigen risico vooral niet skiën!

Het klopt niet dat mensen met een uitkering niet slim zouden kunnen overstappen. Bob Guns van Independer.nl: ,,Als je een uitkering hebt bij DWI of UWV dan kun je vaak meedoen met een collectieve verzekering. In Amsterdam heeft Agis een aanbieding voor DWI-klanten. Maar ook met een uitkering kan het lonen om over te stappen naar een zelf uitgekozen zorgverzekeraar.”

Guns wijst op nog een fenomeen: ,,Grote verzekeringsbedrijven als Agis en VGZ zetten trendy labels als TakeCareNow! en Blue op het internet met hetzelfde zorgpakket maar dan voor twee tientjes per maand minder. Ze proberen daarmee jongeren aan te trekken. In feite kan iedereen daar gebruik van maken, of je nou achttien bent of 88.” Ook zijn er collectieve verzekeringen voor werknemers van grote bedrijven, beroepsgroepen en hoger opgeleiden.

Zorgverzekeraars stunten op internet ook met exclusieve kortingen voor wie via een vergelijkingssite overstapt. Een slimme shopper vergelijkt dus ook de vele vergelijkingssites met elkaar. Bedenk wel dat de goedkoopste verzekeraars niet altijd de beste zijn, qua afhandeling van declaraties en afspraken met zorgaanbieders. Let op: aan onderstaand overzicht kunnen geen rechten worden ontleend. Goed voornemen voor 2012: blijf vooral gezond.

Lees meer over: zorgverzekering

Bron: MUG magazine

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Vergelijk & bespaar snel op je zorgverzekering

In 5 makkelijke stappen een betere & goedkopere dekking

zorgverzekering vergelijken

"Zeer duidelijk overzicht van de verschillende mogelijkheden. En kon direct zonder problemen een nieuwe verzekering afsluiten."

Anoniem uit AMSTERDAM
2020-01-16, zorgverzekering

"Gewoon gemakkelijk online geregeld!"

Mevrouw Lamberts uit AMSTERDAM
2020-01-16, zorgverzekering

"snel, makkelijk, overzichtelijk"

Anoniem uit HOUTEN
2020-01-16, zorgverzekering

"Duidelijk en overzichtelijk ook om te vergelijken om een eigen zorgverzekering af te sluiten."

Anoniem uit BOSKOOP
2020-01-16, zorgverzekering

"It is a really useful instrument"

Anoniem uit KUDELSTAART
2020-01-15, zorgverzekering

"Ik wilde de betalingstermijn van mijn nieuwe zorgverzekering wijzigen. Oplossing volgens de medewerker: aanvraag annuleren en opnieuw een verzekering afsluiten. Wat blijkt: annulering is doorgekomen bij Friesland verzekering, nieuwe aanvraag niet!"

Anoniem uit UTRECHT
2020-01-15, zorgverzekering

"De juiste vergelijkings-informatie in een zeer overzichtelijke en gebruiksvriendelijke website! Samen met een gratis extraatje... TOP gedaan Independer!"

Meneer Postma uit NAARDEN
2020-01-15, zorgverzekering

"Heel overzichtelijk in gebruik. Goede vergelijking en hulp als je dit nodig hebt. "

Mevrouw Schutterop uit DRIEBERGEN-RIJSENBURG
2020-01-15, zorgverzekering

"tevreden"

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
2020-01-15, zorgverzekering

"Snel en makkelijk"

Anoniem uit HEEL
2020-01-15, zorgverzekering

"Makkelijk vergelijken met andere verzekeringen "

Mevrouw Roelofsen uit OPHEUSDEN
2020-01-14, zorgverzekering

"Snel afgehandeld"

Meneer Klok uit APELDOORN
2020-01-14, zorgverzekering

"***** Snel overzicht, goede lage premies en vergelijk."

Meneer Spindelaar uit LEEUWARDEN
2020-01-14, zorgverzekering

"top"

Anoniem uit ROTTERDAM
2020-01-14, zorgverzekering

"snel en makkelijker geregeld. lekker overzichtelijk!"

Anoniem uit RIDDERKERK
2020-01-14, zorgverzekering