Starters kunnen online zelf een hypotheek afsluiten
Deel met een vriend:

Starters kunnen online zelf een hypotheek afsluiten

Zelf online een hypotheek afsluiten, zonder bemiddeling van een adviseur en dus veel goedkoper. Vergelijkingssite en online aanbieder van verzekeringen en financiële producten Independer biedt de mogelijkheid voor starters om hun hypotheek online te regelen bij vijf hypotheekaanbieders. Vier andere aanbieders, waaronder Money You, een dochterbedrijf van ABN Amro, denken nog na of ze zich aansluiten bij het platform.

De online-hypotheek is enkel nog voor starters, mensen die voor het eerst een huis willen kopen en een hypotheek afsluiten. Independer wil later ook doorstromers, oversluiters en zzp’ers online bedienen.

Belangrijkste aankoop

De kosten voor de online-hypotheek bedragen 495 euro. Een financiëel adviseur van een bank of verzekeraar kost gemiddeld 2300 euro.

Toezichthouder AFM schrijft voor dat bij het zelf afsluiten (‘execution only’) van een hypotheek mensen een kennis- en ervaringstoets afgenomen moet worden om te zien of ze snappen wat ze doen. Een hypotheek afsluiten is immers de belangrijkste aankoop die een consument doorgaans doet; het betekent een jarenlange schuld waar veel geld mee is gemoeid.

Om die reden is een test ontwikkeld waarin getoetst kan worden of iemand begrijpt wat hij doet. Alleen als de klant in één keer slaagt voor de toets krijgt hij toestemming om een hypotheek af te sluiten. De toets kan ook maar één keer ingevuld worden. Daarnaast monitort Independer de snelheid waarmee de toets wordt gemaakt. Bovendien spreken medewerkers na de aanvraag nog met de klant.

Vragen

De consument krijgt vragen voorgelegd zoals “Je gaat voor het eerst een woning kopen. De hypotheekrente is aftrekbaar als je kiest voor een (a) Annuïteitenhypotheek, (b) Lineaire hypotheek, (c) Aflossingsvrije hypotheek, (d) Bankspaarhypotheek.”

“Je relatie loopt stuk en je gaat uit elkaar. Jullie zijn samen eigenaar van het huis waarin jullie wonen. Na de scheiding wil jij erin blijven wonen. Hoe werkt dat? (a) de hypotheekverstrekker wil opnieuw al je gegevens met betrekking tot inkomsten en uitgaven checken, (b) de hypotheek wordt zonder vragen te stellen overgeschreven op jouw naam, (c) je moet een hele nieuwe hypotheek afsluiten.

“Een hypotheekverstrekker checkt altijd of je de hypotheek wel echt kunt betalen. Op basis van welke financiële gegevens bepaalt de hypotheekverstrekker hoeveel je kunt lenen? (a) Alleen op basis van je inkomen, (b) Op basis van je inkomen en de waarde van het huis, (c) Je inkomen, de waarde van de woning en andere verplichtingen zoals een lening.”

Lees meer over: hypotheek, hypotheekadviseur

Bron: NOS

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Zelf online je hypotheek regelen?

Bij Independer kies je zelf je hypotheek, met deskundige begeleiding van ons

online hypotheek regelen

"Zeer overzichtelijk en eenvoudig alleen jammer dat de max hypotheek lager uitvalt dan die van de externe hypotheek adviseur. hypotheek aanvragen is eitje"

Anoniem uit UITGEEST
2017-11-20, hypotheek

"Gebruiksvriendelijke site"

Dhr. E. Heijst uit ZWARTEWAAL
2017-11-19, hypotheek

"Duidelijk om af te sluiten, goed overzicht kenmerken. Jammer dat er niet direct gevraagd wordt naar een ORV, want ik wil de combi-korting en nu moet ik de ORV apart afsluiten. "

Anoniem uit NIJMEGEN
2017-11-15, hypotheek

"Over de samenwerking met Independer ben ik absoluut tevreden maar niet over de kredietverstrekker die Independer heeft gekozen t.w. bijBouwe. Nu opnieuw aangevraagd bij Argenta en ik hoop dat dit sneller en beter gaat. Groet, Paul van Rossum"

Dhr. M.J. Boeve uit WOUDENBERG
2017-11-07, hypotheek

"Eerst telefonisch contact gehad. Erg duidelijk, behulpzaam en vriendelijk geholpen. Later site gevuld. Op zich erg duidelijk alleen ik kon niet alles vullen wat ik wilde zoals de marktwaarde van de woning "

Anoniem uit BRIELLE
2017-10-31, hypotheek

"Geen"

Anoniem uit ZWARTEWAAL
2017-10-18, hypotheek

"Ok"

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
2017-10-17, hypotheek

"Duidelijk en compleet! Goede prijs als je weet waar je het over hebt."

Dhr. J. Wolters uit NOOTDORP
2017-10-17, hypotheek

"uitstekende service, alleen beetje lastig om op deze wijze aanvraag te doen als gepensioneerde. Alleen daarom geen 10."

Anoniem uit HOLLUM
2017-10-16, hypotheek

"Tot nu toe tevreden daar het online sluiten van de hypotheek heel eenvoudig en begrijpbaar is via deze website."

Dhr. R. Lavrelashvili uit BEEK LB
2017-10-14, hypotheek

"De website is best gebruiksvriendelijk. "

Anoniem uit AMSTERDAM
2017-10-05, hypotheek

"In de berekeningstool worden de kosten van de makelaar vor de verkoop van de woning niet meegenomen! Ook een WAO uitkering kun je niet invullen"

Anoniem uit ALPHEN GLD
2017-10-04, hypotheek