Vakantieplezier (over?)verzekerd
Tip een vriend:

Vakantieplezier (over?)verzekerd

Veel Nederlanders gaan oververzekerd op vakantie. Zonde, want wie kritisch naar zijn reisverzekering kijkt, kan 200 euro besparen. Veel leuker om dat geld op reis uit te geven.

Op vakantie wil je geen gedoe. En dus zijn veel vakantiegangers tot de tanden toe verzekerd. Volgens Independer betalen Nederlanders daardoor onnodig veel voor hun reisverzekering. De vergelijkingssite heeft uitgerekend dat reizigers 200 euro kunnen besparen als ze hun verzekeringen beter laten aansluiten op hun wensen en alle dubbele dekkingen eruit gooien. Je kunt jezelf tegen allerlei risico’s verzekeren. Maar blijf wel kritisch: is het ook echt nodig?

RISICO 1: EEN ONGEVAL

Ga je op wintersport, dan bestaat het risico dat je met een gipsvlucht retour moet komen. Maar ook tijdens een strandvakantie op Torremolinos kun je pech hebben. Je zwemt in zee en krijgt ineens last van kramp, waardoor de reddingsbrigade moet uitrukken. Dan is een reisverzekering onontbeerlijk. Niet iedereen kan een reddingsactie met een helikopter uit eigen zak betalen. Met een reis- verzekering ben je standaard verzekerd voor de kosten van hulpverlening in geval van ziekte, ongeval of overlijden.

Wanneer verzekeren? Altijd. De kans op een ongeluk is klein, maar de kosten kunnen enorm oplopen.
Welke verzekering? Een standaard (doorlopende) reisverzekering is meestal afdoende. Bij veel verzekeraars zijn wintersporten als skiën en snowboarden wel uitgesloten en ben je verplicht je hiervoor apart te verzekeren.

RISICO 2: ZIEKTE

Valt de paëlla een keer verkeerd, dan is dat geen ramp. Maar wat als je op vakantie zo ziek wordt dat je in het ziekenhuis belandt? Meestal heb je aan je gewone ziektekostenverzekering genoeg. De basisverzekering biedt werelddekking tegen de in Nederland geldende voorwaarden en tarieven. En veel aanvullende zorgverzekeringen bieden extra buitenlanddekking voor behandelingen die hier- buiten vallen.
Wanneer verzekeren? Alleen als je afreist naar landen met een dure gezondheidszorg, zoals de Verenigde Staten, Canada of Zwitserland, is je ziektenkostenverzekering niet voldoende. De tarieven liggen daar een stuk hoger dan in Nederland, zodat medische kosten vaak niet geheel worden vergoed.
Welke verzekering? In dat geval is het slim om een uitgebreidere reisverzekering af te sluiten, met extra dekking voor medische kosten.

RISICO 3: AUTOPECH

Een op de vijf Nederlanders krijgt autopech op de vakantie, een reëel risico dus. Of je de schade via je autoverzekering krijgt vergoed, hangt af van de dekking – WA, beperkt casco of all-risk. De dekking is vrijwel altijd hetzelfde in Nederland, alleen als je heel ver weg gaat. Op de groene kaart kun je zien in welke landen je auto is verzekerd. Dat is geheel Europa, plus de landen in Afrika en Azië die grenzen aan de Middellandse Zee, tot aan Iran toe.
Wanneer verzekeren? Bijverzekeren is alleen nodig als je in het buitenland verzekerd wilt zijn van vervangend vervoer of extra verblijfkosten.
Welke verzekering? Deze kosten vallen meestal niet standaard onder reisverzekering, maar hiervoor moet je vaak een aparte module ‘automobilistenhulp’ afsluiten. Dat is niet altijd nodig: sommige garages en dealers vergoeden de eerste jaren na aankoop ook de service in het buitenland. En dan is er ook nog de Wegenwacht. Via de Europa Service kun je je ook verzekeren voor pechhulp en vervangend vervoer.

RISICO 4: SPULLEN KWIJT

Heel vervelend als je op vakantie je spullen kwijtraakt. Bij de meeste reisverzekeringen is je bagage gelukkig standaard verzekerd tegen schade, verlies en diefstal. Maar niet onbeperkt. Voor je fiets, tablet, smartphone of bril geldt vaak een maximumvergoeding. Goed om van te voren even te checken wat jouw reisverzekering uitkeert, voor je allerlei dure spullen meeneemt. En lees dan meteen even hoe je je spullen moet beheren. Daar worden vaak strenge eisen aan gesteld.
Wanneer verzekeren? Bij de meeste reisverzekeringen is bagage standaard meeverzekerd. Zoniet, sluit dan alleen extra dekking af als je waardevolle spullen meeneemt. Voor spullen die al wat ouder zijn, keren verzekeraars nog maar heel weinig uit. Let wel op dat sommige spullen, zoals fotoapparatuur, buiten de dekking kunnen vallen.
Welke verzekering? (Doorlopende) reisverzekering, eventueel met extra dekking.

RISICO 5: SLECHT WEER

Daar zit je dan in je tentje op een Franse camping, terwijl de regen met bakken uit de hemel komt. In zo’n geval valt je vakantie letterlijk in het water. Slimme verzekeraars hebben daarom de regenverzekering bedacht. Bij steeds meer pretparken of vakantieparken kun je zo’n verzekering afsluiten. Roompot Vakanties biedt, in samenwerking met Interpolis, bijvoorbeeld een dergelijke verzekering aan. De Consumentenbond beoordeelde de regenverzekering echter als grootste onzinverzekering. Er moet namelijk wel heel veel regen vallen, voordat er wordt uitgekeerd.
Wanneer verzekeren? Nooit

RISICO 6: PROBLEMEN AAN HET THUISFRONT

Nog vervelender is als je je vakantie halverwege moet afbreken door problemen aan het thuisfront, zoals een sterfgeval in de familie. Een annuleringsverzekering dekt de reissom als je je reis moet afzeggen door een onvoorziene gebeurtenis, zoals ontslag, echtscheiding of een ernstig ziek familielid. Maar ook als je de vakantie halverwege moet afbreken, kan de annuleringsverzekering de niet genoten dag vergoeden. In de polisvoorwaarden staat vermeld bij welke gebeurtenissen de verzekering uitkeert.
Wanneer verzekeren? Een annuleringsverzekering is vooral zinvol bij een dure reis, omdat de kosten van annuleren dan oplopen. En het nut van de verzekering hangt ook af van het risico dat je loopt. Is een familielid ernstig ziek, dan heb je meer reden om een annuleringsverzekering af te sluiten.
Welke verzekering? Annuleringsverzekering.

Door: Irene van den Berg

Lees meer over: reisverzekering

Bron: Dagblad De Limburger

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Vergelijk reisverzekeringen en sluit direct af

Vind de beste kortlopende of doorlopende reisverzekering

reisverzekering vergelijken

"makkelijk en snel af te sluiten, en de premie bevalt me."

Anoniem uit HEEMSKERK
3 uur geleden, reisverzekering

"Prima website, eenvoudig verzekering af te sluiten en te vergelijken"

Anoniem uit AMSTENRADE
7 uur geleden, reisverzekering

"-"

Mevr. Mackenbach uit EINDHOVEN
8 uur geleden, reisverzekering

"Very good"

Dhr. Tan Huynh uit AMSTERDAM
10 uur geleden, reisverzekering

"lekker snel gergeld"

Anoniem uit AMSTERDAM
2020-02-18, reisverzekering

"heel gemakkelijk"

Mevr. Labrijn uit ROTTERDAM
2020-02-18, reisverzekering

"DUIDELIJKE INFORMATIE,SNELLE AFHANDELING."

Dhr. Rijkse uit VEENENDAAL
2020-02-18, reisverzekering

"alles wordt zeer correct afgehandeld"

Dhr. Bettonvil uit EINDHOVEN
2020-02-18, reisverzekering

"."

Anoniem uit ASSENDELFT
2020-02-17, reisverzekering

"Duidelijke toegang tot de gevraagde informatie. Snel antwoord op zoek opdracht"

Anoniem uit SCHIEDAM
2020-02-17, reisverzekering

"Super geregeld 5sterren"

Anoniem uit VELSERBROEK
2020-02-17, reisverzekering

"snel en duidelijk"

Anoniem uit IJSSELSTEIN UT
2020-02-17, reisverzekering

"Aanvraag is top geregeld in nog geen 10 min."

Anoniem uit MIJDRECHT
2020-02-16, reisverzekering

"Goed, overzichtelijk en snel geholpen. Duidelijke info."

Anoniem uit ZWOLLE
2020-02-15, reisverzekering

"Makkelijk, snel"

Anoniem uit BEVERWIJK
2020-02-14, reisverzekering