De variabele rente frusteert de lener
Deel met een vriend:

De variabele rente frusteert de lener

ROTTERDAM – Een sprankelende dame vertelt op televisie over haar lening met een superlage rente van maar zes procent.

Maar een half jaar nadat het contract is getekend schiet de rente omhoog naar 9,6 procent. En het einde is nog niet in zicht.

De hoeveelheid klachten over geldschieters is enorm. Toch lijkt de waardering van consumenten voor de leningverstrekkers hier niet erg onder te lijden.

Veel mensen weten niet dat ze een lening afsluiten tegen variabele rente. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) herkent de consumentenproblemen. Woordvoerster Flore Kraaijeveld: „Wij krijgen vooral klachten binnen over overkreditering, woekerpolissen en dus de variabele rente.’’

Uit de Consumenten Monitor Leningen van Independer.nl, komt een fors verschil in waardering voor de banken en kredietverstrekkers naar voren. Tot 11 maart 2009 konden bezoekers van de site hun geldlener beoordelen op drie punten: het klaar te staan voor de klant, in hoeverre beloften zijn nagekomen en wat de kwaliteit van de administratie en informatie is.

Vooral Rabobank Groep komt positief uit het onderzoek. Met Freo en Crediam op de eerste en tweede plaats scoort het bedrijf een rapportcijfer van ruim boven de acht. De Rabobank zelf staat op de zevende plaats met een 7,4.

Toch ontkom je als klant ook daar niet aan een rente die stijgt nadat het contract is getekend. Zo vertelt een anonieme bezoeker van Independer.nl over Crediam: „In november is de rente verhoogd met 1,1 procent. Het argument was de kredietcrisis. En dat terwijl over de hele wereld de rente gedaald is.’’

Kees Nanninga van Rabobank legt uit dat het bij deze bank iets anders werkt. „Wij financieren onze kredietverlening hoofdzakelijk met spaargeld. Door de concurrentie moeten we hoge rente bieden,’’ verklaart hij. De geboden rente op spaargeld wordt dus weer teruggehaald door de rente op leningen.

DSB Bank, Becam, Postkrediet en Frisia Financieringen (allen van DSB Bank) bleven onder de zeven steken. Woordvoerder Klaas Wilting van DSB Bank reageert verbaasd: „Uit ons eigen onderzoek van TNS-NIPO onder al onze klanten kwam een 8,3 gerold..’’ In de monitor van Independer.nl haalde de bank maar een 6,8.

Van klachten over renteverhogingen wil Wilting niets weten. „Dat klopt niet. Als zoiets eenmaal in het hoofd van iemand zit, krijg je het er niet meer uit.’’

Hetzelfde probleem ziet hij met de bij de Wet verboden koppelverkoop. „Wij bieden verzekeringen aan, maar een klant is tot niets verplicht,’’ zegt hij. Dat die aanbieding niet altijd zo wordt ervaren blijkt uit een reactie op Independer.nl: „ Ik voel me gepakt door de hoge leningen die ik destijds heb afgesloten.’’

De AFM krijgt steeds meer consumenten aan de lijn, maar of ook het aantal klachten over leningen stijgt, kan Kraaijeveld niet bevestigen. „Misschien ligt het aan het feit dat de aandacht voor leningen is toegenomen en wij ook bekender zijn geworden,’’ zegt de woordvoerster.

Hekkensluiter Primeline behaalde als enige een onvoldoende. Het bedrijf kreeg opnieuw een 5,3 van klanten door onbereikbaarheid en tekortschietende voorlichting. Een ontevreden sitebezoeker: „Je hebt hier echt het gevoel dat je geld stort in een bodemloze put.’’

Lees meer over: geld lenen

Bron: Algemeen Dagblad

Reacties

3 Antwoorden op “De variabele rente frusteert de lener”

 1. Henk Kuijpers schreef op 

  Goedendag, Heb problemen met primeline crediet ,een crediet aangegaan van € 35000 voor +/- 61 maanden . nu 72 maanden later nog een bedrag van € 29000 open staan ,NOG 158 maanden betalen dat is totaal 240 maanden oftewel 20 jaar lening en totaal € 72000 betalen komt door VARIABLE RENTE . als ik een lening aangaan met het idee dat ik meer dan € 32000 aan rente moet betalen ? doet niemand, maar toch, het is mijn gelukt !
  dus mensen zoals in het artikel LET OP met VARIABLE RENTE……………
  vind dat de AFM daar iets moet doen….bescherming
  (als ik van een bank steel ben ik een dief — maar als een bank van zijn klant steelt hoe heet dat……??…….)

  Henk Kuijpers

 2. chadia el Barkaoui (Independer.nl) schreef op 

  Beste meneer Kuijpers,

  Wat vervelend dat u van de variabele rente van Primeline niet op de hoogte was. Bij een doorlopend krediet is de rente namelijk altijd variabel.

  Primeline is een kredietverstrekker, u kunt bijvoorbeeld bij hun een persoonlijke lening of een doorlopend krediet afsluiten. Naast deze vormen van geld lenen, biedt PrimeLine ook Aankoopfinancieringen. Dit is een vorm van krediet waarbij de consument een product aanschaft (een keuken, televisie etc.) en pas op een later tijdstip tot betaling overgaat.

  Primeline komt verder niet voor in onze vergelijking, wij hebben de voorwaarden van Primeline ook daarom niet beoordeeld. Om die reden kunnen wij inhoudelijk hierop geen antwoord geven.

  Bij een doorlopend krediet wordt vooraf een maximale leensom bepaalt, u betaalt rente
  over het opgenomen deel gedurende de hele looptijd. De aflossing is vaak 2% van de
  maximale leensom per maand. U kunt tussentijds altijd extra aflossen. Het afgeloste gedeelte is dan weer opneembaar. Letop! Bij deze vorm is de rente variabel.

  Bij een persoonlijke lening wordt de rente en de aflossing voor de gehele looptijd bepaald, u betaalt dan maandelijks een vast bedrag. U weet dan vooraf ook waar u aan toe bent.
  U kunt eventueel bij ons op de site https://www.independer.nl/lenen/intro.aspx kijken naar gunstige lening.

  U heeft de keuze tussen een persoonlijke lening en een doorlopend krediet.
  U krijgt dan uiteindelijk een overzicht te zien van de goedkoopste aanbieders en kunt in bijna alle gevallen ook meteen één of meerdere vrijblijvende offertes aanvragen. Heeft u een keuze gemaakt heeft u al een krediet? Dan kan de nieuwe kredietverstrekker uw oude lening eventueeel voor u aflossen.

  Vriendelijke groet,
  Chadia el Barkaoui
  Independer

 3. Anniek van Doornmalen (Independer.nl) schreef op 

  Beste meneer Kuijpers,

  Wat vervelend dat u van de variabele rente van Primeline niet op de hoogte was. Bij een doorlopend krediet is de rente namelijk altijd variabel. Primeline is een kredietverstrekker, u kunt bijvoorbeeld bij hun een persoonlijke lening of een doorlopend krediet afsluiten. Naast deze vormen van geld lenen, biedt PrimeLine ook Aankoopfinancieringen. Dit is een vorm van krediet waarbij de consument een product aanschaft (een keuken, televisie etc.) en pas op een later tijdstip tot betaling overgaat. Primeline komt verder niet voor in onze vergelijking, wij hebben de voorwaarden van Primeline ook daarom niet beoordeeld. Om die reden kunnen wij inhoudelijk hierop geen antwoord geven. Bij een doorlopend krediet wordt vooraf een maximale leensom bepaalt, u betaalt rente over het opgenomen deel gedurende de hele looptijd. De aflossing is vaak 2% van de maximale leensom per maand. U kunt tussentijds altijd extra aflossen. Het afgeloste gedeelte is dan weer opneembaar.
  Letop! Bij deze vorm is de rente variabel. Bij een persoonlijke lening wordt de rente en de aflossing voor de gehele looptijd bepaald, u betaalt dan maandelijks een vast bedrag. U weet dan vooraf ook waar u aan toe bent. U kunt eventueel bij ons op de site https://www.independer.nl/lenen/intro.aspx kijken naar gunstige lening. U heeft de keuze tussen een persoonlijke lening en een doorlopend krediet. U krijgt dan uiteindelijk een overzicht te zien van de goedkoopste aanbieders en kunt in bijna alle gevallen ook meteen één of meerdere vrijblijvende offertes aanvragen. Heeft u een keuze gemaakt en heeft u al een krediet? Dan kan de nieuwe kredietverstrekker uw oude lening eventueel voor u aflossen.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Lening? Vergelijk en vraag aan

Geld kan ik je niet geven. Wel al mijn kennis over leningen

vergelijk leningen

"..."

Anoniem uit BERKEL EN RODENRIJS
2017-09-25, reisverzekering

"Eenvoudig vergelijken"

Anoniem uit CUIJK
2017-09-20, rechtsbijstandverzekering

"Overzichtelijk, snel en 3 euro goedkoper dan afsluiten rechtstreeks!"

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
2017-10-01, rechtsbijstandverzekering

"Voordelig"

Anoniem uit AMSTERDAM
2017-10-02, woonverzekering

"Fijne, duidelijke site"

Mevr. Biesot uit 'S-GRAVENHAGE
2017-10-01, beste-in-1-pakket

"goed geholpen"

Dhr. Rijksen uit ALMERE
2017-10-16, beste-in-1-pakket

"Snelle en correcte beantwoording telefonische aanvullende vragen. Prima vergelijken die geld bespaart."

Dhr. J.A.L. De Leeuw uit MONNICKENDAM
2017-10-12, autoverzekering

"Fijn, en vooral erg snel!"

Anoniem uit WASPIK
2017-09-04, beste-in-1-pakket

"Het is makkelijk om veagen te beantwoorden.."

Dhr. H. Akgun uit ROTTERDAM
2017-09-19, autoverzekering

"simpel en snel geregeld"

Anoniem uit LELYSTAD
2017-08-23, autoverzekering

"Makkelijke keuze en snelle website"

Anoniem uit AMSTERDAM
2017-08-24, autoverzekering

"Zeer makkelijk afsluiten en de scherpte prijs!"

Anoniem uit HAARLEM
2017-10-12, beste-in-1-pakket

"Goede betrouwbare service"

Anoniem uit GAANDEREN
2017-08-25, autoverzekering

"Autoverzekering via Independer afgesloten voor 260,- minder per jaar dan huidige verzekering (met dezelfde dekking) ! "

Anoniem uit VENLO
2017-10-17, autoverzekering

"Even afwachten of alles goed gaat. So far so good."

Anoniem uit HAULERWIJK
2017-09-15, woonverzekering