Veel Nederlanders zijn komend jaar meer kwijt aan zorgpremie: 7 manieren om dat te omzeilen
Tip een vriend:

Veel Nederlanders zijn komend jaar meer kwijt aan zorgpremie: 7 manieren om dat te omzeilen

TIPS | Zorgverzekeraars buitelden vandaag over elkaar heen met berichten over de verlaging van de zorgpremies. Maar doordat kortingen op collectieve verzekeringen deels verdwijnen, zullen veel verzekerden tóch meer kwijt zijn als zij niets veranderen aan hun huidige verzekering. Zeven aanknopingspunten om goedkoper uit te zijn.

1. Ben je goedkoper uit met je collectieve verzekering?
Ongeveer twee derde van de verzekerden in Nederland is collectief verzekerd. Volgens de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) loont het voor 72 tot 90 procent om over te stappen. De reden: de kortingen op de collectieve verzekering worden gehalveerd van maximaal 10 naar 5 procent.

Iemand die bijvoorbeeld in het Nijmeegse Radboud werkt en 10 procent korting kreeg op zijn basisverzekering, betaalde in 2019 geen 120,95 maar 108,86 euro. De nieuwe premie is in 2020 met 1 euro verlaagd naar 119,95. Maar de korting gaat omlaag naar 5 procent, waardoor de verzekerde uiteindelijk 113,95 euro kwijt is. ,,Dat is dus 5,09 euro méér dan vorig jaar”, benadrukt Jochum Veerman van vergelijker Independer. 

2. Past je zorgverzekering nog wel bij je?Check ook of je zorgverzekering nog wel past bij je huidige situatie. ,,Het aanvullende pakket dat je koos toen je kinderen kreeg, heb je nu misschien niet meer nodig’’, oppert Veerman. Maar als je zwanger bent of weet dat je een kies moet laten vervangen door een kroon, dan loont een aanvullend pakket wellicht juist . ,,Als je op onderzoek uit gaat, kan natuurlijk ook blijken dat je vooral moet blijven zitten”, erkent Veerman.

3. Is een aanvullend pakket wel nodig?Houd er rekening mee dat je voor een aanvullend pakket maandelijks een bedrag moet neertellen. Twaalf keer dus. Bovendien moet je soms alsnog een deel van de kosten zelf betalen, bij een tandartsverzekering wordt bijvoorbeeld vaak een maximaal bedrag uitgekeerd. ,,Als de totale rekening hoger uitvalt dan wat er vergoed wordt, dan kun je die reguliere controle mogelijk toch beter uit je eigen zak betalen.” Besluit je om een aanvullend pakket af te sluiten en heb je kinderen, verzeker die dan mee op de aanvullende polis. 

4. Kan je eigen risico omhoog?
Het minimale eigen risico in Nederland is 385 euro. Wanneer je het eigen risico verhoogt tot een maximum van 885, kun je geld op je premie besparen. Dat kan vooral voor jonge, gezonde mensen interessant zijn, omdat de kortingen op kunnen lopen tot honderden euro’s per jaar. ,,Je loopt echter wel het risico dat je in één klap 885 euro moet ophoesten als je naar het ziekenhuis moet’’, benadrukt Veerman. ,,Je moet dus wel een financiële buffer hebben.’’

5. Ben je ook tevreden met online contact?
Zit je helemaal niet te wachten op post van je verzekeraar, neem dan een online verzekering. ,,Dan heb je vaak dezelfde dekking, maar alleen digitaal contact. Dat is goedkoper.’’ 

6. Kun je toe met een budgetpolis?
Verwacht je weinig zorgkosten en neem je genoegen met minder keus aan ziekenhuizen? Dan kun je geld besparen met een ‘budgetpolis’. Maar daar zitten wel risico’s aan, waarschuwt de Consumentenbond. Als je in een ziekenhuis terechtkomt waarmee je verzekeraar géén afspraak heeft gemaakt, kun je voor onverwacht hoge kosten komen te staan.

7. Heb je ruim voldoende spaargeld?
Zit je zo goed in de slappe was dat je de premie voor het hele jaar in één klap kunt missen, dan kun je korting krijgen. ,,Vooral door de extreem lage rente is dat nu relevant’’, licht Veerman toe. ,,Het gaat om een kleine korting, maar dat is altijd nog meer dan de rente die je op je spaarrekening krijgt. Maak je de hele premie voor het einde van dit jaar over, dan is het saldo op je spaarrekening lager en scheelt het nog vermogensbelasting ook.’’

Recordaantal overstappers verwacht
Ieder jaar stappen ongeveer één miljoen Nederlanders over. Tot nu toe was 2013 het jaar met de meeste overstappers: toen koos 7,2 procent voor een nieuwe zorgverzekering. Onderzoeksbureau Ipsos verwacht dat voor 2020 een recordaantal mensen zal overstappen, vanwege het sneuvelen van de hoge kortingen op collectieve verzekeringen.

Lees meer over: zorgverzekering

Bron: AD.nl

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Vergelijk & bespaar snel op je zorgverzekering

In 5 makkelijke stappen een betere & goedkopere dekking

zorgverzekering vergelijken

"Overzichtelijk, goed advies"

Anoniem uit KRIMPEN AAN DE LEK
26 minuten geleden, zorgverzekering

"Super tevreden "

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
11 uur geleden, zorgverzekering

"Erg fijne webpagina en alles werkt goed en snel."

Anoniem uit TER APEL
2020-01-22, zorgverzekering

"Goed vergelijken en makkelijk afsluiten"

Anoniem uit GOUDA
2020-01-21, zorgverzekering

"vlotte reactie via whatsapp."

Meneer Kramer uit BALK
2020-01-21, zorgverzekering

"Als oud-Hilversummer al jaren tevreden over dit Hilversums bedrijf. Goede service, fijne klantenservice en je krijgt een gratis Tandartsverzekering van hun."

Meneer Aquina uit NIJMEGEN
2020-01-21, zorgverzekering

"altijd goede service makkelijk en snel geregeld."

Meneer Borg uit DEN HELDER
2020-01-20, zorgverzekering

"overzichtelijke website"

Meneer Zayzaoui uit DIEMEN
2020-01-20, zorgverzekering

"eenvoudiger kan niet"

Meneer van den Biggelaar uit LIEMPDE
2020-01-20, zorgverzekering

"Goed"

Anoniem uit HOOFDDORP
2020-01-20, zorgverzekering

"Geen 5 sterren omdat informatie over dekking beter kan denk ik. Wel erg fijn dat deze site bestaat!"

Anoniem uit HENGELO OV
2020-01-20, zorgverzekering

"Ben hét beu om teveel te betalen voor dingen die ik niet nodig hebben dat doe ik al 4 jaar lang en tegen mij zeggen ze dat ik kan waarschijnlijk een zorgverzekering vanuit de Gemeente kan krijgen maar ze laten niks van zich horen"

Meneer Fransen uit BREDA
2020-01-19, zorgverzekering

"Thanks"

Meneer Parab uit AMSTELVEEN
2020-01-19, zorgverzekering

"Helder en overzichtelijk!"

Anoniem uit BREDA
2020-01-19, zorgverzekering

"Makkelijk invullen en goede collectiviteit aanbieding. Wat ik miste: op osteopathie te kunnen zoeken. Dit kon wel bij een andere zorgvergelijker. Drie verzekeringen selecteren en naast elkaar zetten om te vergelijken, kon vroeger wel bij independer."

Mevrouw Sluis uit LEUSDEN
2020-01-19, zorgverzekering