Verhuur je via Airbnb? Verzekering dekt schade vaak niet
Tip een vriend:

Verhuur je via Airbnb? Verzekering dekt schade vaak niet

Verhuur jij je huis via Airbnb? Dan is het goed dat je dit artikel leest. De kans is namelijk vrij groot dat je normale verzekering geen schade dekt die ontstaat tijdens de verhuur van je huis via een dergelijke site.

De inboedel- of opstalverzekering die je als particulier afsluit, is erop gericht dat je huis wordt gebruikt voor privézaken. Maar als je je huis verhuurt gaat die vlieger niet meer op: je verdient er geld aan en dus is het opeens geen privégebruik meer.

Dat klinkt in eerste instantie misschien onlogisch, omdat je als Airbnb-verhuurder vaak geen professionele verhuurder bent en zeker geen hotel. Toch verplichten de meeste verzekeraars je in hun polisvoorwaarden je dat je het een verzekeraar laat weten als je de woning verhuurt. Doe je dat niet, dan kan dat best vervelend uitpakken.

Inbraak, diefstal en daarna nog eens pech

Dat laatste overkwam de Amsterdamse Femke (volledige naam bekend bij de redactie). Ze is regelmatig voor werk in het buitenland en verhuurt dan haar huis via Airbnb. Onlangs ging dat mis: er werd ingebroken en meerdere laptops werden gestolen.

“De gasten die ik had hebben de eerste dingen geregeld met de politie, Airbnb heeft hen later een andere woning aangeboden. Ik was ruim drie weken weg, dus kon zelf pas naar de politie toen ik terug was”, vertelt ze.

Toen ze de schade en het politierapport even later indiende bij haar verzekeraar constateerde een schade-expert dat er 1900 euro schade was. “Maar omdat ik via Airbnb verhuurde kreeg ik niets daarvan vergoed”, zegt Femke. “Want ik had het zakelijk verhuurd, zeiden ze.”

‘Ik denk dat half Amsterdam dit niet weet’

Haar verzekeraar liet weten dat haar polis aangepast zou worden, zodat de zakelijk verhuur erin werd opgenomen. Als gevolg daarvan betaalt Femke nu het dubbele. “Het is vervelend, maar ik ben blij dat ik er op deze manier achter kom en niet pas als mijn hele huis is afgefikt.”

In dit geval ging het om inbraak, maar het geldt dus ook voor schade die door brand ontstaat. “Als je Airbnb’ers hebt en alleen een normale verzekering, dan ben je dus nergens voor verzekerd als er brand ontstaat”, zegt Femke. “Ik denk dat half Amsterdam dat niet weet. Maar je moet je ook afvragen of je jezelf extra wilt verzekeren als je maar dertig dagen per jaar mag verhuren.”

Verhuurdersgarantie Airbnb

Uit een ouder onderzoek van Gfk bleek dat tien procent van de Nederlanders overweegt om zijn woning aan te bieden op Airbnb. Twee derde van die tien procent gaf aan geen behoefte te hebben aan een aangepaste verzekering.

Airbnb zelf biedt wat zij noemen een ‘verhuurdersgarantie’. Het bedrijf geeft aan dat het niet mag worden beschouwd als vervanging van een verzekering, maar de garantie kan gebruikt worden als bescherming tot een bedrag van 800.000 euro. Er zijn wel bepaalde restricties aan verbonden.Zo wordt contant geld niet gedekt, kunstwerken en sieraden worden slechts beperkt.

Million Dollar Host Guarantee

Wat er wel wordt gedekt en onder welke voorwaarden dat wordt gedaan is niet helemaal duidelijk. “Alle hosts in Nederland worden beschermd door onze ‘million dollar host guarantee’, die hen beschermt tegen schade”, laat Airbnb weten. “Daarnaast worden ze beschermd door de host protection insurance​, die verzekering biedt in het zeldzame geval van een blessure. Problemen voor onze gasten en hosts zijn enorm zeldzaam.”

Femke is nog met Airbnb in gesprek om te kijken of het bedrijf haar tegemoet kan komen. Ze hoopt dat ze onder de bescherming van de verhuurdersgarantie valt. Airbnb laat weten verhuurders regelmatig te herinneren dat ze regels moeten checken en naleven. Het bedrijf noemt onder andere Nationale Nederlanden en Centraal Beheer als verzekeraars met specifieke home sharing policies.

‘Het is raar als je dit niet weet’

Rudi Buis, woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars, krijgt regelmatig vragen over verzekering tijdens verhuur. “Het is vrij simpel: je inboedelverzekering is gebaseerd op jouw spullen met jouw risico en jou als bewoner. Bij verhuur kan je verzekeraar het risico dat wordt gelopen minder goed inschatten. Het kunnen nette mensen zijn, maar ook wilde Britse toeristen”, zegt hij.

Of het voldoende bekend is durft hij niet te zeggen. “Maar het is eigenlijk gek als je het niet weet. In je polisvoorwaarden staat gewoon dat je zelf ergens moet wonen. Ik zou iedereen aanraden dat goed te lezen. Denk niet alleen aan de euro’s die je kan verdienen, maar regel je zaakjes goed”, adviseert Buis.

Check het met je verzekeraar

Dat is precies waar het fout gaat, zegt Bas Knopperts. Hij is verzekeringsspecialist bij vergelijksite Independer. “Het gaat denk ik fout omdat een inboedelverzekering gemiddeld zeven tot tien jaar loopt. Als je dat toen had afgesloten, sta je er nu niet bij stil dat verhuren invloed heeft op je dekking”, zegt Knopperts.

Op verzoek van RTL Z keek Knopperts wat verzekeringen aanbieden voor verhuurders. “Er zijn zo’n zestig inboedelverzekeringen om uit te kiezen. De helft daarvan doet het per definitie niet, een stuk of twintig hebben het standaard in hun dekking. De overige tien bieden het als optie aan”, zag hij.

Voor iedereen die z’n auto, huis of andere spullen soms wil verhuren heeft Knopperts een simpel advies. “Check met je huidige verzekering of het gedekt wordt. Want met die apps gaat alles soepel en er is lang niets aan de hand, maar als je een probleem hebt en het wordt niet gedekt, dan kan het heel erg veel geld kosten.”

Bron: RTLZ

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Woonverzekering vergelijken en afsluiten

Vind de beste woonverzekering bij Independer

vergelijk woonverzekeringen

"omdat het erg makkelijk is om het verzekering aan te sluiten en het site legt het goed uit wat je moet doen."

Anoniem uit GORINCHEM
2018-09-18, woonverzekering

"Fijn overzicht en goede vergelijking!"

Anoniem uit AMSTERDAM
2018-09-18, woonverzekering

"Snel een verzekering met goede prijs/kwaliteit verhouding"

Anoniem uit TILBURG
2018-09-18, woonverzekering

"GOEDE PRIJS "

Anoniem uit VLAARDINGEN
2018-09-17, woonverzekering

"Ga makkelijk en vlug"

Dhr. Van Duyn uit NIEUWEGEIN
2018-09-17, woonverzekering

"Geen haken en ogen. gewoon duidelijk. "

Anoniem uit TER AAR
2018-09-17, woonverzekering

"Duidelijke site!"

Mevr. De Haes uit MAASTRICHT
2018-09-17, woonverzekering

"Altijd snel en meestal een extra dekking door Independer zelf."

Dhr. Jacobs uit SPAUBEEK
2018-09-17, woonverzekering

"Wacht oo mijn bevestiging"

Anoniem uit AMSTERDAM
2018-09-17, woonverzekering

"Jammer dat ik zélf mijn woonverzekering moet opzeggen. Misschien kan daar ooit net als je gas en elektra iets voor geregeld worden. Ik hou van gemak en snel handelen. "

Mevr. Van der Elst uit VUGHT
2018-09-16, woonverzekering

"Overzichtelijke site"

Dhr. Van Kampen uit OOSTVOORNE
2018-09-15, woonverzekering

"Easy!"

Anoniem uit UTRECHT
2018-09-15, woonverzekering

"werkt tot nu toe perfekt"

Dhr. van der Vlies uit DORDRECHT
2018-09-14, woonverzekering

"Transparant"

Dhr. Sert uit AMSTERDAM
2018-09-13, woonverzekering

"Afsluiten verzekering ging soepel"

Anoniem uit HILVARENBEEK
2018-09-13, woonverzekering