Welke mogelijkheden zijn er?
Heb je een ontslagvergoeding gekregen dan wil je daar natuurlijk het maximale rendement uit halen. Afhankelijk van de hoogte van het bedrag zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt de vergoeding direct laten uitbetalen. Dat kan ineens maar ook in termijnen als je de vergoeding omzet in lijfrente-uitkeringen. Je kunt het geld ook wegzetten in een koopsom, totdat je het nodig hebt. En heb je schulden dan is het verstandig je schulden ermee af te lossen.

Moet ik er belasting over betalen?
Ja, je moet er altijd belasting over betalen: nu of later. Als je kiest voor direct uitbetalen, wordt het hele bedrag bij je inkomen van dat jaar opgeteld. Je kunt daardoor in een hoger belastingtarief komen.

Hoe voorkom ik dit?
Je kan je vergoeding in gedeelten laten uitbetalen als lijfrente en daarmee je inkomen over een aantal jaren aanvullen. Je jaarinkomen stijgt dus wel, maar minder dan wanneer je het hele bedrag ineens laat uitkeren.

En als ik het nu niet nodig heb?
Heb je het geld nu niet nodig dan kun je het wegzetten als koopsom tegen een vast rentepercentage. Je betaalt nu geen belasting, maar pas als je het geld over een aantal jaren geheel of gedeeltelijk laat uitkeren. Dat gebeurt gespreid over een aantal jaren. Voor de Belastingdienst tellen de uitkeringen mee bij de inkomstenbelasting.

Maar wat is voor mij het beste?
Wat jij het beste met je ontslagvergoeding kan doen, is vaak lastig zelf te bepalen. Independer.nl heeft daarom een bestedingshulp ontwikkeld, waarmee je online advies krijgt over de besteding van je gouden handdruk. Na het invullen van een aantal vragen op www.independer.nl zie je meteen wat jij het beste zou kunnen doen met je ontslagvergoeding.

Praat mee5 Reacties op “Wat doe ik met mijn ontslagvergoeding?”
  1. G. Breedveld schreef op 

    Een paar maanden geleden ben ik ook boventallig verklaard na 13 jaar werkzaam geweest bij mijn werkgever. Er is echt een oerwoud aan adviseurs te vinden met niet allemaal de beste bedoelingen. Uren heb ik gezocht op internet naar informatie. En de informatie is echt in overvloed te vinden op diverse sites. Maar wie vertrouw je “jouw geld” toe. Net als dhr. Fortuyn ben ik terecht gekomen bij Kemmelot. Een website zonder bla bla-gehalte.
    Veel succes gewenst met jullie zoektocht.

  2. Pieter Fortuyn schreef op 

    Ik heb een tijdje geleden ook een ontslagvergoeding gekregen. Het is heel moeilijk er achter te komen waar je moet zijn. Een hele hoop bedrijven doen zich voor als specialisten maar zijn het helemaal niet.Ik heb uiteindelijk een aanvulling op mijn UWV-uitkering tot 100% geregeld en de rest in een stamrecht bv gedaan. Daar wezen ze me bij de bank niet op maar dat komt omdat ze dat laatste product niet hebben! Waar ik achter ben gekomen is dat je goed moet kijken of ze
    1. Objectief zijn (geen dubbele belangen hebben)
    2. Of ze ook echt alles doen (banken hebben dus alleen banksparen)
    3. Of ze er echt in gespecialiseerd zijn (sommige doen het er gewoon bij)
    Verder zou ik ook altijd vragen wat ze er aan overhouden.
    Ik heb het destijds bij deze club geregeld: kemmelot.nl.
    Zullen er nog wel meer van zijn, maar zij waren i.i.g. duidelijk.

  3. Frans Wulms schreef op 

    Krijg men een een ontslagvergoeding hou dan ook de regels van de Sociale Dienst in de peiling. Mocht men nu of in de toekomst voor een Bijstandsuitkering in aanmerking komen. Deze zijn nog stringenter dan de belastingen. Het geld in een stamrechtverzekering zetten is de meest safe konstruktie. Als je een bedrag per maand krijgt uitgekeerd telt dit mee voor de inkomstenbelasting maar wordt niet gekort op je uitkering.

  4. Robert schreef op 

    Ingeval een ontslagvergoeding in een eigen bedrijf stamrecht B.V. wordt gestopt en er kosten worden gemaakt: is het dan mogelijk de gehele vergoeding “op te eten” ter betaling van kosten ? Uiteindelijk zou er dan geen belasting hoeven te worden betaald omdat er niets over is daar de gehele vergoeding is besteed aan (aanloop)kosten

  5. Walter Stabel schreef op 

    Goed om dit onderwerp in deze tijd van ontslaggolf nader toe te lichten.
    Veel mensen kunnen hier zeker hun voordeel mee doen.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Dit vinden onze klanten van ons
9,2
Op basis van 375.630 klantbeoordelingen hoe we dit berekenen bekijk ze allemaal
gewoon goed
10