Welke zorgverzekering zorgt voor een gezonde planeet?
Tip een vriend:

Welke zorgverzekering zorgt voor een gezonde planeet?

Zorgverzekeraars langs de maatschappelijke meetlat

Welke zorgverzekeraar moet je kiezen als je geeft om mens, dier en natuur? De sector heeft beloofd maatschappelijk verantwoord te gaan beleggen, maar hoe staat het nu met die beloftes? ‘De verzekeraars kunnen, met hun miljarden euro’s aan belegd geld, verandering aanmoedigen.’

Dag dokter, kunt u even naar mijn voetschimmel kijken? Alstublieft, hier is mijn geld.’
‘Maar natuurlijk, gaat u zitten. Dan stop ik die briefjes alvast in mijn beleggingspotje voor clusterbommen en teerzandolie.’
‘Ehm, dokter…?’

Oké, dit klinkt misschien wat absurdistisch, maar het is wel ongeveer wat er gebeurt als je een zorgverzekering afsluit. De zorgverzekeraar biedt jou toegang tot goede zorg en jij betaalt daar maandelijks voor. Maar denk je weleens na over wat er met jouw inleg gebeurt? Wordt het belegd in iets waar jij achter staat?

” 71 procent vindt het belangrijk dat zijn of haar zorgverzekeraar duurzaam belegt ”

Het antwoord op die vraag is sinds kort ietsje makkelijker te vinden, want vergelijkingssite Independer heeft (naar aanleiding van een eerder OneWorld-artikel) een functie ingebouwd waarmee je kunt filteren op duurzaamheid. Bij elke aanbieder staat in de zoekresultatenlijst een rijtje blaadjes (je hebt overigens wel een vergrootglas nodig om ze te spotten), die ofwel deprimerend grijs ofwel knisperend groen van kleur zijn – naar gelang het duurzame karakter van de verzekeraar.

Er is interesse in deze informatie, merkt Independer: in hun consumentenonderzoek onder 1418 respondenten gaf 71 procent aan het belangrijk te vinden dat zijn zorgverzekeraar duurzaam belegt. En 57 procent zou voor de duurzaam beleggende verzekeraar kiezen als die verzekering even duur (30 procent) of ietsje duurder (27 procent) is dan de rest.

Miljarden euro’s

Maar waarom zou je eigenlijk van een verzekeraar verwachten dat-ie verantwoord belegt? Ze zijn er toch gewoon zodat jij je geen zorgen hoeft te maken over je auto, inboedel of ziektekosten? Lucienne de Bakker, projectmanager bij de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) – waar Independer zijn data vandaan haalt – denkt daar anders over: “De grootste verzekeraars staan samen voor honderden miljarden euro’s aan belegd geld. Daarmee kunnen ze verandering aanmoedigen. Europa heeft bijvoorbeeld jaarlijks al 180 miljard euro nodig om de klimaatdoelen van Parijs te halen.”

Verzekeraars hebben met hun beleggingen invloed op hoe de wereld eruitziet: blijven olie en gas dominant, of krijgen zonne- en windenergie een kapitaalinjectie? Worden oorspronkelijke bewoners om toestemming gevraagd als een bedrijf interesse heeft in de grondstoffen onder hun huizen, of worden ze simpelweg verjaagd?

Initiatieven als de VBDO-benchmark en de Eerlijke Verzekeringswijzer – een samenwerkingsverband van onder andere Oxfam Novib, Amnesty en Milieudefensie – leggen de verzekeraars langs de meetlat; hoe verantwoord beleggen ze? Omdat de laatste VBDO-benchmark (oktober 2019, en een apart rapport over klimaatverandering in november 2019) recenter is dan de laatste update van de Eerlijke Verzekeringswijzer (maart 2018, de volgende komt eind januari 2020), richt dit artikel zich vooral op die eerste.

In de benchmarkstudie, die om het jaar verschijnt, checkt VBDO in hoeverre de dertig grootste verzekeraars laten meewegen hoe sociaal en milieuvriendelijk een bedrijf is bij hun keuze om daarin te beleggen. Daarvoor stelt VBDO de verzekeraars vragen over hun beleggingsbeleid en vraagt ze om bewijsstukken die aantonen dat dat beleid in de praktijk toegepast wordt.

Een aantal grote verzekeraars is zelf lid van VBDO (net als verschillende ngo’s), wat betekent dat ze de missie van de vereniging – duurzaam beleggen mainstream maken – ondersteunen, onder meer door contributie te betalen. Ook hebben ze toegang tot informatiebijeenkomsten over duurzaam beleggen die VBDO organiseert. Dit lidmaatschap voelt wat ongemakkelijk; alsof een slager zijn eigen vlees keurt. VBDO verzekert echter dat de verzekeraarsbenchmark onafhankelijk en zonder sponsoring tot stand komt. Dat beeld lijkt bevestigd te worden door de scores van leden in de studie; die scoren niet allemaal goed. Ook is de toon van het rapport als geheel behoorlijk kritisch.

Lees meer over: zorgverzekering

Bron: OneWorld

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Vergelijk & bespaar snel op je zorgverzekering

In 5 makkelijke stappen een betere & goedkopere dekking

zorgverzekering vergelijken

"Overzichtelijk, goed advies"

Anoniem uit KRIMPEN AAN DE LEK
29 minuten geleden, zorgverzekering

"Super tevreden "

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
11 uur geleden, zorgverzekering

"Erg fijne webpagina en alles werkt goed en snel."

Anoniem uit TER APEL
2020-01-22, zorgverzekering

"Goed vergelijken en makkelijk afsluiten"

Anoniem uit GOUDA
2020-01-21, zorgverzekering

"vlotte reactie via whatsapp."

Meneer Kramer uit BALK
2020-01-21, zorgverzekering

"Als oud-Hilversummer al jaren tevreden over dit Hilversums bedrijf. Goede service, fijne klantenservice en je krijgt een gratis Tandartsverzekering van hun."

Meneer Aquina uit NIJMEGEN
2020-01-21, zorgverzekering

"altijd goede service makkelijk en snel geregeld."

Meneer Borg uit DEN HELDER
2020-01-20, zorgverzekering

"overzichtelijke website"

Meneer Zayzaoui uit DIEMEN
2020-01-20, zorgverzekering

"eenvoudiger kan niet"

Meneer van den Biggelaar uit LIEMPDE
2020-01-20, zorgverzekering

"Goed"

Anoniem uit HOOFDDORP
2020-01-20, zorgverzekering

"Geen 5 sterren omdat informatie over dekking beter kan denk ik. Wel erg fijn dat deze site bestaat!"

Anoniem uit HENGELO OV
2020-01-20, zorgverzekering

"Ben hét beu om teveel te betalen voor dingen die ik niet nodig hebben dat doe ik al 4 jaar lang en tegen mij zeggen ze dat ik kan waarschijnlijk een zorgverzekering vanuit de Gemeente kan krijgen maar ze laten niks van zich horen"

Meneer Fransen uit BREDA
2020-01-19, zorgverzekering

"Thanks"

Meneer Parab uit AMSTELVEEN
2020-01-19, zorgverzekering

"Helder en overzichtelijk!"

Anoniem uit BREDA
2020-01-19, zorgverzekering

"Makkelijk invullen en goede collectiviteit aanbieding. Wat ik miste: op osteopathie te kunnen zoeken. Dit kon wel bij een andere zorgvergelijker. Drie verzekeringen selecteren en naast elkaar zetten om te vergelijken, kon vroeger wel bij independer."

Mevrouw Sluis uit LEUSDEN
2020-01-19, zorgverzekering