Zes dingen die je moet weten over je aansprakelijkheidsverzekering
Tip een vriend:

Zes dingen die je moet weten over je aansprakelijkheidsverzekering

Een ongelukje in huis verhaal je op je inboedelverzekering en voor incidenten op vakantie heb je een reispolis. Maar wat als je iemand anders schade berokkent? Zes dingen die je moet weten over je aansprakelijkheidsverzekering.

1. De A van aansprakelijk

Iemand springt tijdens een stapavond als geintje bij een vriend op zijn rug, waardoor die ongelukkig valt en beide benen breekt. Of bij het stoken van een winters vuurtje in de tuin gooit iemand er wat spiritus bij, met een steekvlam en een opname van een omstander in Brandwondencentrum Beverwijk als gevolg. Het zijn waargebeurde ongelukken die beide tot een schadeclaim leidden.

Aansprakelijkheid betekent dat je verantwoordelijk wordt gehouden voor schade die je iemand anders toebrengt. Je bent dan verplicht de gevolgen van die daad op je nemen. Uiteraard is daar een polis voor: de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren.

2. Niet verplicht, wel verstandig

De aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) is niet hetzelfde als de WA of wettelijke aansprakelijkheidsverzekering voor motorvoertuigen. Denk daarbij ook aan squads, segways, motormaaiers en drones zwaarder dan 20 kilo met een eigen verzekering.

Zoals de naam al aangeeft, is die WA verplicht. Een AVP is dat niet. ,,De verzekeringsplicht op motorrijtuigen is er om slachtoffers te beschermen en hen een betere positie te geven voor een schadevergoeding’’, legt Suzan Samson van verzekeringsvergelijker Independer uit. ,,Die noodzaak is er voor ongelukken zonder voertuigen minder, omdat de schade doorgaans kleiner is.’’

Daarom stelt de overheid zo’n verzekering niet verplicht. Maar dat maakt een particuliere aansprakelijkheidspolis niet minder interessant; Nederland telt er zo’n 6 miljoen. De AVP beschermt namelijk niet alleen je eigen portemonnee, maar ook van degene die je hebt gedupeerd. Die heeft sowieso recht op schadevergoeding, maar hoge bedragen zijn niet voor iedereen zomaar op te brengen, met soms slepende juridische procedure als gevolg. Dat wordt voorkomen als de schuldige partij voor de schadevergoeding kan leunen op een aansprakelijkheidsverzekering.

3. Kosten en dekking

Ook een ongeval waarbij geen voertuig in het spel is, kan toch leiden tot een hoge claim. Neem die vuurkorf in de tuin: de medische behandeling van ernstige brandwonden is een lang en kostbaar proces. Daarnaast zijn ook smartengeld, vernielde kleding en gederfde werkinkomsten schadeposten.

Zorgkosten vallen overigens voor het grootste deel onder de basiszorgverzekering van het slachtoffer. Verplichte bijdragen zoals het eigen risico kan hij wel verhalen op de veroorzaker. Overigens kan ook de zorgverzekeraar bij de aansprakelijkheidsverzekeraar van de schuldige aankloppen voor gemaakte kosten.

Tegen zulke financiële risico’s kun je je al voor een paar euro per maand indekken. De gemiddelde premie voor alleenstaanden is 3,25 euro en voor een gezin met kinderen 5,55 euro, waarbij ook uitwonende kinderen op kamers, logees en huisdieren zijn meeverzekerd.

Globaal beslaat de dekking een schadebedrag van 1 miljoen tot zelfs 2,5 miljoen euro, dat verschilt per verzekeraar. Check de voorwaarden, want de premie hangt onder meer af van dat plafondbedrag. Daarnaast is het eigen risico bepalend voor de hoogte van de premie. Verzekeraars bieden doorgaans een vrijwillig eigen risico, dus je kunt zelf kiezen.

4. Uitzonderingen op de dekking

Incidenten met motorvoertuigen vallen zoals gezegd niet onder een AVP. Maar er zijn meer uitzonderingen. Zo is onderlinge aansprakelijkheid tussen verzekerden op dezelfde polis, dus binnen het gezin, ook uitgesloten. Tenzij het om letsel gaat. Als een kind de bril van pa sloopt, is de materiële schade dus niet verzekerd, maar eventueel oogletsel wel. In principe gaat ook dat in eerste instantie naar je zorgverzekeraar, maar voor gemiste inkomsten omdat je tijdelijk niet kunt werken kun je wel een beroep op de AVP doen.

De verzekering vergoedt niets in geval van opzet en grove schuld, bijvoorbeeld bij vandalisme of schade veroorzaakt onder invloed van alcohol of drugs. Schade met opzet door een kind van 14 jaar of jonger is wel gedekt. Tot geluk van de ouders van deze auteur, die ooit een gloednieuwe Land Rover beschadigde bij een wedstrijdje steentjes gooien op het schoolplein.

5. Kijk en vergelijk

Net als bij andere polissen loont het om goed te vergelijken. ,,Je kunt zeker besparen’’, zegt Suzan Samson van Independer. ,,Al valt het in euro’s wel mee omdat premies sowieso laag zijn.’’ Puzzel een beetje met de keuze voor een eigen risico, en check je polis bijvoorbeeld bij veranderingen in de gezinssituatie. Samson: ,,Soms zien we dat studerende kinderen zich particulier willen gaan verzekeren, terwijl ze ook uitwonend nog onder de dekking van hun ouders vallen. Dat hoeft dus niet.”

6. Claim op de juiste plek

Bedenk tot slot goed waar je claimt. De AVP keert namelijk standaard maximaal de dagwaarde uit van een dure vaas die omgestoten werd, of de laptop waar koffie overheen ging. In dat geval is de benadeelde vaak beter af door de eigen inboedelverzekering aan te spreken, omdat die doorgaans een ruimere dekking heeft. Is de dagwaarde nog minstens 40 procent van de nieuwprijs, dan betaalt je inboedelverzekering de nieuwwaarde. Als consument mag je zelf kiezen welke verzekeraar je aanspreekt.

Zo tikte Roy Snoeijers (30) uit Breda per ongeluk de iPhone van een vriend uit diens handen, waardoor het beeldscherm in stukken viel. De eigenaar was zelf verzekerd, maar zowel de reis- als inboedelverzekering rekende 150 euro eigen risico. Via de aansprakelijkheidspolis van Roy was het zo geregeld: ,,De reparatiekosten waren 175 euro, dat werd de volgende dag al gestort.’’ Afgezet tegen een maandpremie van 3,63 euro is zijn verzekering, die nu zo’n vier jaar loopt, een prima spaarpotje gebleken.

Bron: AD

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Verzekeringen vergelijken en direct afsluiten

Goedkope verzekering? Independer helpt jou gemakkelijk verzekeringen vergelijken

verzekering vergelijken

"Het werkt altijd."

Meneer van Esch uit ZWOLLE
3 minuten geleden, zorgverzekering

"Ik ben zeer tevreden over het gebruikersgemak. Daarnaast heb ik het idee dat ik een betrouwbaar advies heb gekregen."

Anoniem uit BIGGEKERKE
5 minuten geleden, zorgverzekering

". "

Anoniem uit TIEL
13 minuten geleden, zorgverzekering

"Duidelijk advies"

Anoniem uit HAVELTE
14 minuten geleden, energie

"Zo makkelijk alles te regelen. "

Meneer van den Buijs uit OOSTERHOUT NB
16 minuten geleden, zorgverzekering

"Mooie prijsvergelijking en soepel proces "

Anoniem uit PURMEREND
20 minuten geleden, energie

"Snel, duidelijk en makkelijk."

Anoniem uit GOUDA
32 minuten geleden, zorgverzekering

"super overzichtelijk en makkelijk"

Mevrouw Tiemersma uit SANTPOORT-NOORD
33 minuten geleden, zorgverzekering

"gemak,hoge korting en overzichtelijk"

Anoniem uit VRIEZENVEEN
34 minuten geleden, zorgverzekering

"Eerste ervaring, maar enorm goede website: duidelijk, goed vormgegeven, goede informatie en handige tips."

Anoniem uit OOSTERHOUT NB
45 minuten geleden, zorgverzekering

"Zeer duidelijke vergelijkingssite ,gemakkelijk kiezen."

Anoniem uit ASSENDELFT
46 minuten geleden, zorgverzekering

"via Independer zijn wij al die jaren prima voorgelicht en geholpen."

Mevr. Splinter uit ZOETERMEER
53 minuten geleden, energie

"makkelijke website"

Anoniem uit LEIDEN
55 minuten geleden, zorgverzekering

"Makkelijk en snel geregeld "

Anoniem uit ROSMALEN
56 minuten geleden, zorgverzekering

"heel goed"

Anoniem uit DRONTEN
58 minuten geleden, zorgverzekering