Zo kun je ervoor zorgen dat je energierekening betaalbaar blijft
Tip een vriend:

Zo kun je ervoor zorgen dat je energierekening betaalbaar blijft

Van het kabinet hoeven we niks te verwachten als het gaat om het compenseren van de hogere energierekening, maar er zijn andere manieren om de rekening omlaag te krijgen. “Als je nooit overstapt betaal je eigenlijk de bonus van anderen.”

Veel onduidelijkheid deze week over de energierekening, want hoeveel gaan we nou betalen en komt er nog iets terecht van de koopkrachtstijging die ons door kabinet is beloofd? Premier Rutte was over één ding in ieder geval glashelder: het kabinet gaat eventuele tegenvallers niet compenseren.

Zo kun je ervoor zorgen dat je energierekening betaalbaar blijft

‘Als je niet overstapt, betaal je de bonus voor anderen’

De prijsvergelijkingssites draaiden deze week door al het nieuws overuren. “We merken dat alles rondom de energierekening op dit moment echt enorm leeft. We zien een enorme piek in het aantal overstappers als het onderwerp in het nieuws is. Mensen stappen sowieso veel vaker over dan vroeger”, zegt Guido Rodenburg van vergelijkingssite Independer.

Volgens Rodenburg kan het ook echt lonen om te wisselen van energiemaatschappij. “Meestal bieden leveranciers een ‘overstapbonus’ aan en andere voordelen. Als je altijd maar bij hetzelfde bedrijf blijft betaal je dus in wezen voor de bonus van anderen.”

Honderden euro’s besparen

Het moment van overstappen kan ook cruciaal zijn, zegt Rodenburg. “Het is altijd goed om na een jaar de balans op te maken. Heel vaak valt dan het actietarief weg en wordt het daarna duurder. Ook hanteren sommige maatschappijen een boete als je voor het einde van de looptijd van je contract overstapt. Dus je moet het moment wel goed uitkiezen.”

Wie slim zijn huiswerk doet kan dus echt veel besparen. “Je kunt zomaar 300 of zelfs 400 euro per jaar besparen. Overigens is het wel zo dat een groot deel van het bedrag al vastligt. De helft van de rekening bestaat namelijk uit belastingen en transportkosten. Daar kun je niks aan veranderen”, zegt Rodenburg.

Vorig jaar recordaantal overstappers

In 2018 stapten 1,4 miljoen Nederlands over naar een andere energiemaatschappij. Dat is een recordaantal en een toename van bijna 8 procent in vergelijking met een jaar eerder. Een kwart van de mensen is nog nooit overgestapt van leverancier.

Daar liggen volgens Rodenburg dus nog volop kansen. “Onze verwachting is dat het aantal overstappers alleen nog maar gaat toenemen de komende jaren. Je bent bijna een dief van je eigen portemonnee als je niet goed de verschillende aanbiedingen in de gaten houdt.”

‘De burger zit met de gevolgen opgescheept’

Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis (VEH) verbaast zich vooral over de mist die het kabinet deze week heeft veroorzaakt rondom de cijfers over de energierekening. “Het kabinet had dit kunnen weten, we hadden vorig jaar al aangetoond dat de cijfers die het kabinet presenteerde echt niet klopten en dat het gemiddelde verbruik echt veel hoger lag. Ik vind het echt geklungel.”

Volgens de la Porte zit de burger nu met de gevolgen opgescheept. “Dit kan voor sommige mensen echt heel vervelend uitpakken. Je treft hier nou net die mensen mee die niet het geld om hun huis energiezuiniger te maken, want die moeten wel meer gaan betalen, zonder dat ze enige hulp van de overheid krijgen om de situatie voor zichzelf om te draaien.”

‘Slecht voor het draagvlak voor de klimaatplannen’

Ook denkt hij dat het slecht is voor het draagvlak in de samenleving voor alle klimaatplannen van het kabinet. “Ik snap heel goed dat mensen het vertrouwen verliezen en dat draagvlak is juist zo belangrijk. En dat verlies je door foute berekeningen en het niet verlenen van steun aan mensen die dat echt nodig hebben.”

Lees meer over: energie

Bron: EenVandaag

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

Één reactie op “Zo kun je ervoor zorgen dat je energierekening betaalbaar blijft”

  1. Johana schreef op 

    wat is een ander jaar? elk jaar hetzelfde verhaal voor die economische omstandigheden,,,wanneer stopt dat nu eens een keer. Bezigheden die wij net zouden moeten doen telkens,,, wanneer grijpt de overheid hier eens in! is om ziek van te worden,ze laten alles maar toe,dat past wel in hun straatje volgens mij, verwarring strooien,zonder te laten weten hoe het echt,met hun zit! energie kosten ,zorgverzekeringen, eventueel telefoon ook nog,,.
    Het spelletje Rutte?

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Energie vergelijken en direct afsluiten

Check in vijf minuten wat voor jou de beste energieleverancier is

energie vergelijken

"??"

Anoniem uit BERGEN OP ZOOM
2020-04-04, woonverzekering

"Omdat jullie heb goed prijs "

Meneer ALSAATI uit ENKHUIZEN
2020-04-04, autoverzekering

"Helder en duidelijk inzicht in de verschillen tussen energie leveranciers"

Dhr. Massop uit DUIVEN
2020-04-04, energie

"Heldere hulp"

Meneer van den Brand uit AMSTERDAM
2020-04-04, woonverzekering

"Voldoende"

Dhr. Arkan uit HOOFDDORP
2020-04-04, energie

"vanwege de duidelijk website die je helpt met kiezen"

Anoniem uit ALMERE
2020-04-04, zorgverzekering

"Top"

Mevr. Nuberg-evink uit OOSTHUIZEN
2020-04-04, energie

"prima service"

Dhr. Herwegh uit LANDGRAAF
2020-04-04, lenen

"Nooit geen problemen gehad met Independer, je krijgt altijd de goedkoopste aanbieder! Ideaal"

Mevr. Belt uit LENGEL
2020-04-04, energie

"omdat de site heel overzichtelijk is en gemakkelijk in gebruik "

Anoniem uit BREDA
2020-04-04, lenen

"Super service "

Meneer Van. Der Heijden uit OSS
2020-04-04, woonverzekering

"Goed "

Meneer Boulmal uit 'S-HERTOGENBOSCH
2020-04-04, autoverzekering

"Ik ben nu al vanaf 13 uur bezig om deze auto te verzekeren wacht 4 uur op een bevestiging en krijg een afwijzing omdat de auto op de verkeerde naam staat, dat had de app ook gelijk kunnen melden.... Hoop dat deze aanvraag wel lukt"

Anoniem uit NIJMEGEN
2020-04-04, bestelautoverzekering

"Top"

Meneer Jeuken uit AMSTERDAM
2020-04-04, autoverzekering

"Prima overzicht, scherpe aanbieding"

Dhr. de Swart uit WETERING
2020-04-04, energie