Zonnepanelen zijn niet automatisch verzekerd
Deel met een vriend:

Zonnepanelen zijn niet automatisch verzekerd

Steeds meer mensen investeren in zonnepanelen op hun dak. Dat is een investering van een paar duizend euro. Je wil je dure panelen verzekeren tegen schade bij storm of hagel, maar ook tegen diefstal. Hoe doe je dat? Zijn zonnepanelen automatisch meeverzekerd in de opstalverzekering?

Zonnepanelen zijn niet automatisch verzekerd

Zonnepanelen kunnen geplaatst worden op platte daken, maar ook op schuine daken. Afhankelijk van het type dak wordt bekeken hoe de panelen vastgezet worden. Harm Holierbroek oriënteert zich op de aanschaf van zonnepanelen en ontdekte dat zonnepanelen op een plat dak nooit vastgemaakt worden, omdat er dan schade aan het dak opstaat. Dat zou lekkage tot gevolg zou kunnen hebben. “Aangezien er in Nederland inmiddels vele zonnepaneleninstallaties op platte daken zijn ‘weggelegd’ verbaas ik me er over dat dit ‘probleem’ nog niet eerder is onderkend”, zegt Harm.

Gedekt in verzekering?

Om duidelijkheid te scheppen rond het verzekeren van zonnepanelen, belden we met een aantal verzekeringsmaatschappijen en vaak wordt dan direct de opstalverzekering genoemd. Wanneer de zonnepanelen aan de eigen woning zijn vastgemaakt, vallen ze in de regel onder de opstalverzekering. Dan geldt immers dat ze bij het onroerend goed horen. Belangrijk is wel om bij de verzekeringsmaatschappij goed te informeren welke dekking de zonnepanelen hebben. Soms is de manier van montage van invloed op de dekking. Een verschil van vastklikken of vastschroeven kan een verandering in de dekking veroorzaken. De term die gehanteerd wordt, is ‘aard– en nagelvast’. De verzekeraars die wij spraken verwezen naar de voorwaarden van de opstalverzekering. Niet elke verzekeraar heeft standaard zonnepanelen gedekt in de opstalverzekering.

Diefstal

Als zonnepanelen op platte daken staan, is er nog een aantal zaken waar je op moet letten. Opnieuw is belangrijk hoe de zonnepanelen bevestigd zijn. Soms staan de panelen ‘los’ op een plat dak of zijn ze verzwaard met ballast (vaak tegels). Dan zijn ze dus niet ‘aard– en nagelvast’ verankerd en kan dat problemen opleveren bij het verzekeren ervan. Bovendien kan het voor dieven gemakkelijk zijn om de panelen te stelen, want ze tillen ze zo van het dak af. Hoe toon je dan braakschade aan? Check bij je verzekeringsmaatschappij hoe zij omgaan met eventuele diefstal van je panelen. Er bestaan polissen waarbij dekking bij diefstal pas geldt als de panelen op tenminste de tweede verdieping staan. Suzan Samson is van vergelijkingssite Independer en zegt dat het erg belangrijk is dat de consument zelf actief onderzoekt hoe de panelen verzekerd zijn. “Het is goed om je voor de aanschaf van de panelen ook te laten voorlichten over de verzekering van de panelen, dat zou je bij het kopen van een nieuwe auto ook doen.”

Let op als je huurder bent

Wat nu wanneer je een woning huurt en niet de eigenaar van het pand bent, maar wel de eigenaar van de zonnepanelen? Dan vallen de panelen onder een andere verzekering en moet je de voorwaarden van je inboedelverzekering na lopen. Vaak kun je met de verzekeraar overleggen om een aanpassing of extra paragraaf toe te voegen voor de verzekering van de panelen. Je zult dan meestal wel een iets hogere premie moeten gaan betalen, omdat de waarde van je inboedel dan hoger ligt.

Lees meer over: opstalverzekering

Bron: Radar Radio

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Woonverzekering vergelijken en afsluiten

Vind de beste woonverzekering bij Independer

vergelijk woonverzekeringen

"Zeer tevreden over independer"

Anoniem uit DRONTEN
2017-09-13, autoverzekering

"Voordelig voor mij zelf als beginnned bestuurder"

Dhr. R.I.Z.W.A.A.N. Raja uit KROMMENIE
2017-11-03, autoverzekering

"Heel duidelijk en overzichtelijk."

Heel duidelijk! uit LEIDERDORP
2017-09-21, beste-in-1-pakket

"Tot nu toe 4* Verzekering is nog niet afgerond."

Dhr. J.P.M. Verkerk uit VELDDRIEL
2017-09-23, autoverzekering

"."

Dhr. Groen In T Woud uit 'S-GRAVENHAGE
2017-10-29, woonverzekering

"Top"

Dhr. Z. Faour uit NIEUWAAL
2017-09-27, autoverzekering

"Makkelijk en snel"

Dhr. M. Hoogmoed uit RAAMSDONKSVEER
2017-11-14, zorgverzekering

"Duidelijk en overzichtelijk"

Dhr. M. .J. Keij uit BEVERWIJK
2017-10-10, overlijdensrisicoverzekering

"makkelijk en gebruikers vriendelijk"

Anoniem uit NIEUWEGEIN
2017-11-16, autoverzekering

"Ik wilde weten of ik ook afsluitkosten moest betalen als ik de polis weigerde. Antwoord kwam heel snel en duidelijk. Nee ik betaal pas afsluitkosten als ik de polis in laat gaan. "

Anoniem uit RUINERWOLD
2017-10-11, overlijdensrisicoverzekering

"Snel en eenvoudig !"

Dhr. J. Speksnijder uit HOOGVLIET ROTTERDAM
2017-10-13, zorgverzekering

"Alles was gemakkelijk in te vullen en direct kwam er de beste zorgverzekeraar voor mij uit."

Anoniem uit BODEGRAVEN
2017-11-11, zorgverzekering

"Makkelijk en snel te regelen "

Dhr. A. Meliani uit MOORDRECHT
2017-08-31, autoverzekering

"prima; duidelijke website"

Dhr. van den Bosch uit LEUSDEN
2017-09-14, beste-in-1-pakket

"Overzichtelijke website goede korting ivm extra,s "

Mevr. A. Fonteijn uit VLAARDINGEN
2017-11-13, zorgverzekering