Zorgpolis: let op sturing (video)
Tip een vriend:

Zorgpolis: let op sturing (video)

Het is weer die tijd van het jaar dat je een keus moet maken voor een zorgverzekering. Niet de leukste klus, maar wel een belangrijke. De polis die je nu hebt, kan misschien goedkoper. Maar als je te veel op de prijs let, mag je straks misschien niet naar het ziekenhuis om de hoek.
Zorgsturing betekent dat de verzekeraar bepaalt waar je zorg afneemt. Het gaat dan om de planbare zorg, en dus niet om de spoedeisende hulp. Als je na een ongeluk of in een noodgeval naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis wordt gereden, word je altijd geholpen en ben je gewoon verzekerd.

Zorgpolis: let op sturing

De planbare zorg is dus de zorg waarvoor je een behandeling in kunt plannen. Denk bijvoorbeeld aan een knie-operatie of een behandeling voor prostaatkanker.

De zorgverzekeraars kopen deze planbare zorg in bij ziekenhuizen. Daarnaast contracteren ze zorg bij andere zorgverleners zoals fysiotherapeuten, psychologen en bij kleine gespecialiseerde klinieken, de zogenaamde Zelfstandige Behandel Centra (ZBC’s).

Bij de keuze van een zorgpolis is het dus belangrijk dat je niet alleen kiest voor de beste prijs, maar ook voor de plek waar je eventueel zorg wilt krijgen. Je kan nooit vooraf weten welke zorg je nodig hebt, maar toch is het verstandig om na te denken welke prijs je wilt betalen voor vrije keus.

Verschillende polissen

Er zijn dit jaar in feite 3 soorten polissen waar je uit kunt kiezen:

  • Beperkte naturapolissen
  • Naturapolissen
  • Restitutiepolissen

Zelfstandig Behandel Centra

In de reportage laten we deze problematiek zien aan de hand van Zelfstandige Behandel Centra (ZBC’s). Dit zijn kleine gespecialiseerde klinieken, of samenwerkingsverbanden van medisch specialisten, waar verzekerde zorg geleverd wordt.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan een orthopedische kliniek of een kliniek speciaal voor borstkankerbehandelingen. We laten zien dat deze klinieken, soms om onduidelijke redenen, geen contract krijgen met een verzekeraar.

Mensen met een naturapolis kunnen dus niet altijd bij deze klinieken terecht. De klinieken moeten, als ze aangesloten zijn bij de branche-organisatie ZKN, voordat ze een behandeling starten met de patiënt overleggen over de kosten. Dat betekent dat vaak vooraf al duidelijk is dat de patiënt beperkt is in zijn zorgkeus.

Ook komt in de reportage aan de orde dat de mensen met een restitutiepolis niet altijd alles vergoed krijgen.

Vergelijkingssites

Wil je een zorgverzekering uitzoeken, let dan dus niet alleen op de prijs maar ook op de keuzevrijheid. Kies je voor een goedkope polis met beperkte keus, doe dit dan bewust.

Het is een enorme hoeveelheid zorgpolissen op de markt. Het is dan ook niet gemakkelijk om deze keus te maken. Je kunt daarbij gebruikmaken van een vergelijkingssite. Deze sites verdienen aan iedereen die via hen overstapt.

Heb je uiteindelijk een polis gevonden, lees dan ook goed de polisvoorwaarden voordat je overstapt. Zo voorkom je onaangename verrassingen.

Lees meer over: zorgverzekering

Bron: Tros Radar

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Vergelijk & bespaar snel op je zorgverzekering

In 5 makkelijke stappen een betere & goedkopere dekking

zorgverzekering vergelijken

"Goed vergelijken en makkelijk afsluiten"

Anoniem uit GOUDA
2020-01-21, zorgverzekering

"vlotte reactie via whatsapp."

Meneer Kramer uit BALK
2020-01-21, zorgverzekering

"Als oud-Hilversummer al jaren tevreden over dit Hilversums bedrijf. Goede service, fijne klantenservice en je krijgt een gratis Tandartsverzekering van hun."

Meneer Aquina uit NIJMEGEN
2020-01-21, zorgverzekering

"altijd goede service makkelijk en snel geregeld."

Meneer Borg uit DEN HELDER
2020-01-20, zorgverzekering

"overzichtelijke website"

Meneer Zayzaoui uit DIEMEN
2020-01-20, zorgverzekering

"eenvoudiger kan niet"

Meneer van den Biggelaar uit LIEMPDE
2020-01-20, zorgverzekering

"Goed"

Anoniem uit HOOFDDORP
2020-01-20, zorgverzekering

"Geen 5 sterren omdat informatie over dekking beter kan denk ik. Wel erg fijn dat deze site bestaat!"

Anoniem uit HENGELO OV
2020-01-20, zorgverzekering

"Ben hét beu om teveel te betalen voor dingen die ik niet nodig hebben dat doe ik al 4 jaar lang en tegen mij zeggen ze dat ik kan waarschijnlijk een zorgverzekering vanuit de Gemeente kan krijgen maar ze laten niks van zich horen"

Meneer Fransen uit BREDA
2020-01-19, zorgverzekering

"Thanks"

Meneer Parab uit AMSTELVEEN
2020-01-19, zorgverzekering

"Helder en overzichtelijk!"

Anoniem uit BREDA
2020-01-19, zorgverzekering

"Makkelijk invullen en goede collectiviteit aanbieding. Wat ik miste: op osteopathie te kunnen zoeken. Dit kon wel bij een andere zorgvergelijker. Drie verzekeringen selecteren en naast elkaar zetten om te vergelijken, kon vroeger wel bij independer."

Mevrouw Sluis uit LEUSDEN
2020-01-19, zorgverzekering

"GOOD"

Mevrouw Osinska uit TILBURG
2020-01-19, zorgverzekering

"Gratis tandongevallenverzekering"

Anoniem uit NIEUWEGEIN
2020-01-18, zorgverzekering

"Makkelijk, duidelijk, snel, binnen een paar minuten gepiept. Makkelijker dan zelf alle websites afgaan. Gratis tandongevallenverzekering is ook een mooie bijkomstigheid."

Anoniem uit UTRECHT
2020-01-18, zorgverzekering