Zorgverzekeraars en ziekenhuizen onderhandelen nog volop, en dat creëert onzekerheid voor consument
Tip een vriend:

Zorgverzekeraars en ziekenhuizen onderhandelen nog volop, en dat creëert onzekerheid voor consument

Voert mijn ziekenhuis mogelijk een stop in op patiënten met een bepaalde zorgverzekering? Na de laatste dag waarop je kon overstappen naar een andere verzekeraar, is die vraag lang niet altijd te beantwoorden.

Op de laatste dag dat Nederlanders het contract met hun oude zorgverzekeraar konden opzeggen, waren de vier grote verzekeraars nog met tientallen ziekenhuizen en ziekenhuisgroepen aan het onderhandelen over de contracten. Vergelijkingssite Zorgkiezer houdt bij hoeveel ziekenhuizen een contract hebben met een zorgverzekeraar. Op 31 december had verzekeraar CZ de onderhandelingen met 34 van de 72 ziekenhuizen en ziekenhuisgroepen nog niet afgerond. Menzis had nog vier lopende contractonderhandelingen, Zilveren Kruis vijf en VGZ zes.

De vier grote verzekeraars garanderen dat iedereen met een naturapolis (de meest gekozen variant) in alle ziekenhuizen terecht kan. Het kan zijn dat een verzekeraar een contract sluit met een beperking. Dat wil zeggen dat ziekenhuis en verzekeraar een budgetplafond afspreken. Komen de kosten van het ziekenhuis boven dat plafond, dan betaalt de verzekeraar niet meer en kan een ziekenhuis besluiten om een patiëntenstop in te voeren voor niet-spoedeisende hulp, zoals een staaroperatie.

Geen zekerheid

Dat de onderhandelingen nog lopen, betekent dat niet iedereen zekerheid heeft over de vraag of het ziekenhuis in de buurt wel of geen zorgplafond heeft, met mogelijke patiëntenstops tot gevolg. Terwijl de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) een paar maanden geleden nog waarschuwde dat Nederlanders bij het overstappen naar een nieuwe verzekeraar juist op deze plafonds moeten letten.

De waarschuwing van de NZa kwam nadat het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam een patiëntenstop had ingesteld voor verzekerden bij VGZ. Het budget dat Ikazia en VGZ hadden afgesproken was op. Nieuwe patiënten konden daarom niet meer terecht in het Ikazia, maar moesten uitwijken naar een ander ziekenhuis in de buurt. Voor de komende jaren hebben VGZ en Ikazia nieuwe afspraken gemaakt, zodat er in 2020 geen patiëntenstop meer dreigt.

VGZ heeft voor komend jaar nauwelijks meer contracten met beperkingen. Menzis heeft er volgens Zorgkiezer zelfs niet één. Zilveren Kruis telt de meeste contracten met een beperking: 47 van de 67. Bij CZ zijn volgens Zorgkiezer voor 20 van de 38 afgesloten contracten beperkende afspraken gemaakt.

1,2 miljoen overstappers

Vorig jaar wisselde 7 procent van de Nederlanders boven de achttien jaar van zorgverzekeraar – dat zijn ongeveer 1,2 miljoen personen. Dat past in het patroon van het afgelopen decennium. Sinds 2010/2011 schommelt het aantal overstappers elk jaar tussen de 6 en 7 procent.

Bij de grootste vergelijkingssite van Nederland, Independer, stapten dit jaar 7 procent meer mensen over dan vorig jaar. De toename komt volgens Independer-directeur Coen de Ruiter mede door de nieuwe regels voor collectieve zorgverzekeringen. De maximale korting daalde van 10 naar 5 procent. “Aangezien twee derde van de Nederlanders een collectieve zorgverzekering heeft, kan ik me voorstellen dat de verlaging van de korting voor veel mensen een belangrijke trigger was om nog eens goed naar de zorgverzekering te kijken en in veel gevallen te kiezen voor een voordeliger alternatief”, zegt De Ruiter.

De prijs van verschillende polissen varieert nogal. De goedkoopste polis dit jaar kost 101,95 euro, de duurste 142,95 per maand. De dekking van beide polissen zijn gelijk. Het prijsverschil zit hem in de manier van declareren van zorgkosten en in de keuze aan ziekenhuizen, ggz-instellingen, thuiszorgorganisaties en andere zorgaanbieders voor de verzekerden.

Lees meer over: zorgverzekering

Bron: Trouw

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Vergelijk & bespaar snel op je zorgverzekering

In 5 makkelijke stappen een betere & goedkopere dekking

zorgverzekering vergelijken

"het betalen van de zorg gaat door middel van de premie en de volksverzekering inhouding van je loon. X de aantal werkende en verzekerden en je hebt de bonus van geraamd 24 miljoen per maand welke ligstoel neem jij. Verplicht verzekeren! "

Anoniem uit DRONTEN
2 uur geleden, zorgverzekering

"CAK-brief ontvangen dat kind niet was verzekerd. Meteen zorgverzekeraar gebeld. Bleek verzekeraar onze verzekering te hebben beëindigd, zonder dat wij hier van af wisten. Gelukkig makkelijk/sne via Independer een andere verzekering kunnen afsluiten. "

Anoniem uit ROTTERDAM
2020-03-31, zorgverzekering

"."

Meneer O'leary uit POORTUGAAL
2020-03-31, zorgverzekering

"Toppppp"

Mevrouw Ismaiel uit AMSTERDAM
2020-03-31, zorgverzekering

"super site "

Anoniem uit AMERSFOORT
2020-03-31, zorgverzekering

"Overzichtelijk"

Anoniem uit NIJMEGEN
2020-03-30, zorgverzekering

"Work very easy and fast "

Mevrouw Monika Krawczyk uit EINDHOVEN
2020-03-30, zorgverzekering

"Erg fijne dienstverlener.. Alles is erg gemakkelijk in te vullen"

Meneer Danen uit DIEREN
2020-03-30, zorgverzekering

"FAST AND SIMPLE"

Meneer GIOTITSAS uit BADHOEVEDORP
2020-03-30, zorgverzekering

"duidelijk en eenvoudig"

Anoniem uit MUIDEN
2020-03-30, zorgverzekering

"Goede mogelijkheden alle verzekeringen te vergelijken en steeds opnieuw alle mogelijkheden kunnen invullen"

Anoniem uit BOXTEL
2020-03-29, zorgverzekering

"makkelijk en snel geregeld"

Meneer van Kouwen uit UTRECHT
2020-03-28, zorgverzekering

"Er goede informatieve site en makkelijk te regelen"

Anoniem uit ARNHEM
2020-03-28, zorgverzekering

"-"

Meneer Pansier uit CUIJK
2020-03-28, zorgverzekering

"de afloop moet nog blijken, vandaar een 4/5"

Anoniem uit LEEUWARDEN
2020-03-27, zorgverzekering