Zorgverzekeraars en ziekenhuizen onderhandelen nog volop, en dat creëert onzekerheid voor consument
Tip een vriend:

Zorgverzekeraars en ziekenhuizen onderhandelen nog volop, en dat creëert onzekerheid voor consument

Voert mijn ziekenhuis mogelijk een stop in op patiënten met een bepaalde zorgverzekering? Na de laatste dag waarop je kon overstappen naar een andere verzekeraar, is die vraag lang niet altijd te beantwoorden.

Op de laatste dag dat Nederlanders het contract met hun oude zorgverzekeraar konden opzeggen, waren de vier grote verzekeraars nog met tientallen ziekenhuizen en ziekenhuisgroepen aan het onderhandelen over de contracten. Vergelijkingssite Zorgkiezer houdt bij hoeveel ziekenhuizen een contract hebben met een zorgverzekeraar. Op 31 december had verzekeraar CZ de onderhandelingen met 34 van de 72 ziekenhuizen en ziekenhuisgroepen nog niet afgerond. Menzis had nog vier lopende contractonderhandelingen, Zilveren Kruis vijf en VGZ zes.

De vier grote verzekeraars garanderen dat iedereen met een naturapolis (de meest gekozen variant) in alle ziekenhuizen terecht kan. Het kan zijn dat een verzekeraar een contract sluit met een beperking. Dat wil zeggen dat ziekenhuis en verzekeraar een budgetplafond afspreken. Komen de kosten van het ziekenhuis boven dat plafond, dan betaalt de verzekeraar niet meer en kan een ziekenhuis besluiten om een patiëntenstop in te voeren voor niet-spoedeisende hulp, zoals een staaroperatie.

Geen zekerheid

Dat de onderhandelingen nog lopen, betekent dat niet iedereen zekerheid heeft over de vraag of het ziekenhuis in de buurt wel of geen zorgplafond heeft, met mogelijke patiëntenstops tot gevolg. Terwijl de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) een paar maanden geleden nog waarschuwde dat Nederlanders bij het overstappen naar een nieuwe verzekeraar juist op deze plafonds moeten letten.

De waarschuwing van de NZa kwam nadat het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam een patiëntenstop had ingesteld voor verzekerden bij VGZ. Het budget dat Ikazia en VGZ hadden afgesproken was op. Nieuwe patiënten konden daarom niet meer terecht in het Ikazia, maar moesten uitwijken naar een ander ziekenhuis in de buurt. Voor de komende jaren hebben VGZ en Ikazia nieuwe afspraken gemaakt, zodat er in 2020 geen patiëntenstop meer dreigt.

VGZ heeft voor komend jaar nauwelijks meer contracten met beperkingen. Menzis heeft er volgens Zorgkiezer zelfs niet één. Zilveren Kruis telt de meeste contracten met een beperking: 47 van de 67. Bij CZ zijn volgens Zorgkiezer voor 20 van de 38 afgesloten contracten beperkende afspraken gemaakt.

1,2 miljoen overstappers

Vorig jaar wisselde 7 procent van de Nederlanders boven de achttien jaar van zorgverzekeraar – dat zijn ongeveer 1,2 miljoen personen. Dat past in het patroon van het afgelopen decennium. Sinds 2010/2011 schommelt het aantal overstappers elk jaar tussen de 6 en 7 procent.

Bij de grootste vergelijkingssite van Nederland, Independer, stapten dit jaar 7 procent meer mensen over dan vorig jaar. De toename komt volgens Independer-directeur Coen de Ruiter mede door de nieuwe regels voor collectieve zorgverzekeringen. De maximale korting daalde van 10 naar 5 procent. “Aangezien twee derde van de Nederlanders een collectieve zorgverzekering heeft, kan ik me voorstellen dat de verlaging van de korting voor veel mensen een belangrijke trigger was om nog eens goed naar de zorgverzekering te kijken en in veel gevallen te kiezen voor een voordeliger alternatief”, zegt De Ruiter.

De prijs van verschillende polissen varieert nogal. De goedkoopste polis dit jaar kost 101,95 euro, de duurste 142,95 per maand. De dekking van beide polissen zijn gelijk. Het prijsverschil zit hem in de manier van declareren van zorgkosten en in de keuze aan ziekenhuizen, ggz-instellingen, thuiszorgorganisaties en andere zorgaanbieders voor de verzekerden.

Lees meer over: zorgverzekering

Bron: Trouw

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Vergelijk & bespaar snel op je zorgverzekering

In 5 makkelijke stappen een betere & goedkopere dekking

zorgverzekering vergelijken

"Overzichtelijk, goed advies"

Anoniem uit KRIMPEN AAN DE LEK
29 minuten geleden, zorgverzekering

"Super tevreden "

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
11 uur geleden, zorgverzekering

"Erg fijne webpagina en alles werkt goed en snel."

Anoniem uit TER APEL
2020-01-22, zorgverzekering

"Goed vergelijken en makkelijk afsluiten"

Anoniem uit GOUDA
2020-01-21, zorgverzekering

"vlotte reactie via whatsapp."

Meneer Kramer uit BALK
2020-01-21, zorgverzekering

"Als oud-Hilversummer al jaren tevreden over dit Hilversums bedrijf. Goede service, fijne klantenservice en je krijgt een gratis Tandartsverzekering van hun."

Meneer Aquina uit NIJMEGEN
2020-01-21, zorgverzekering

"altijd goede service makkelijk en snel geregeld."

Meneer Borg uit DEN HELDER
2020-01-20, zorgverzekering

"overzichtelijke website"

Meneer Zayzaoui uit DIEMEN
2020-01-20, zorgverzekering

"eenvoudiger kan niet"

Meneer van den Biggelaar uit LIEMPDE
2020-01-20, zorgverzekering

"Goed"

Anoniem uit HOOFDDORP
2020-01-20, zorgverzekering

"Geen 5 sterren omdat informatie over dekking beter kan denk ik. Wel erg fijn dat deze site bestaat!"

Anoniem uit HENGELO OV
2020-01-20, zorgverzekering

"Ben hét beu om teveel te betalen voor dingen die ik niet nodig hebben dat doe ik al 4 jaar lang en tegen mij zeggen ze dat ik kan waarschijnlijk een zorgverzekering vanuit de Gemeente kan krijgen maar ze laten niks van zich horen"

Meneer Fransen uit BREDA
2020-01-19, zorgverzekering

"Thanks"

Meneer Parab uit AMSTELVEEN
2020-01-19, zorgverzekering

"Helder en overzichtelijk!"

Anoniem uit BREDA
2020-01-19, zorgverzekering

"Makkelijk invullen en goede collectiviteit aanbieding. Wat ik miste: op osteopathie te kunnen zoeken. Dit kon wel bij een andere zorgvergelijker. Drie verzekeringen selecteren en naast elkaar zetten om te vergelijken, kon vroeger wel bij independer."

Mevrouw Sluis uit LEUSDEN
2020-01-19, zorgverzekering