Zorgverzekering met een hoog eigen risico: doen of niet?
Tip een vriend:

Zorgverzekering met een hoog eigen risico: doen of niet?

Slechts 5,4 procent van de Nederlanders wisselt jaarlijks van ziektekostenverzekering, terwijl dat in sommige gevallen een flinke besparing oplevert. Irene van den Berg neemt in twee delen deze kwestie onder de loep. Vandaag deel 1: is het slim om te kiezen voor een hoog eigen risico?

Voor je zorgverzekering moet je maandelijks een flink bedrag ophoesten. En volgend jaar betalen we gemiddeld zo’n 6,50 euro meer dan nu. Het is dus best aantrekkelijk om daar wat af te snoepen door je eigen risico te verhogen. Steeds meer Nederlanders doen dat dan ook. Vergelijkingswebsite Independer berekende dat vorig jaar 27 procent van de Nederlanders voor een maximaal eigen risico koos. Of verhogen een slimme keus is, hangt af van drie dingen: je gezondheid, je vermogen om onverwachte zorgkosten zelf te betalen en de korting die je krijgt.

Iedere Nederlander heeft een verplicht eigen risico op zijn basiszorgverzekering. Dit is bedoeld om mensen kostenbewust te maken en ze overbodige zorg te laten mijden. In 2008, toen het werd ingevoerd, bedroeg het verplichte eigen risico 150 euro. Inmiddels is dat bedrag flink opgelopen. Je betaalt in 2019 de eerste 385 euro aan medische kosten uit het basispakket zelf – dat bedrag is hetzelfde sinds 2016. De kosten van de huisarts, verloskundige, kraamhulp en wijkverpleger vallen niet onder het eigen risico. En voor de aanvullende zorgverzekering geldt geen eigen risico.

Grote verschillen

Bovenop het verplichte eigen risico kun je ook nog kiezen voor een vrijwillig eigen risico van 100, 200, 300, 400 of 500 euro. Je betaalt volgend jaar dus maximaal 885 euro van de eerste zorgkosten. In ruil daarvoor krijg je van je verzekeraar korting op de premie. Hoe hoog deze korting is, verschilt sterk per verzekeraar. Zorgverzekeraar Anderzorg geeft een korting van 300 euro per jaar bij een maximaal vrijwillig eigen risico. Bij UMC Zorgverzekering betaal je slechts 150 euro minder aan premie.

De helft van alle Nederlanders die alleen het verplichte eigen risico heeft, maakt dat niet op. Voor hen is het interessant om te berekenen hoeveel ze kunnen besparen als ze hun eigen risico ophogen. Maar ook als je je vrijwillig eigen risico wél helemaal opmaakt, kan een hoger eigen risico goed uitpakken. De hoogte van de korting speelt daarbij een belangrijke rol. Bij een besparing van 300 euro, schiet je er pas bij in wanneer je zorgkosten 685 euro overschrijden, namelijk het verplichte eigen risico van 385 euro plus 300 euro korting. Bij een korting van 150 euro, begint de teller al vanaf 535 euro te lopen.

,,Wij geven bewust niet al te veel korting. We willen een hoog vrijwillig eigen risico namelijk niet stimuleren. Wij kennen de voorbeelden uit de praktijk waarin mensen in de problemen komen omdat ze in één keer een groot bedrag moesten ophoesten. Als je op zoek bent naar een zorgverzekering die met het eigen risico stunt, moet je dus niet bij ons zijn’’, zegt Dennis Verschuren, woordvoerder van zorgverzekeraar VGZ, waaronder de labels Bewuzt, Univé, UMC Zorgverzekering en IZZ vallen. Zij bieden allemaal een korting van 180 euro bij het maximale eigen risico.

Spaarpot aanleggen

Wat het lastig maakt, is dat je van tevoren natuurlijk nooit weet hoeveel zorg je nodig hebt. Maar het helpt wel om te kijken hoeveel kosten je de afgelopen jaren hebt gemaakt. Ben je chronisch ziek of liggen er bepaalde – hoge – zorgkosten in het verschiet, dan is het waarschijnlijk onverstandig om van de korting gebruik te maken. Maar wie jong, gezond en geen brokkenmaker is, kan de gok wagen. ,,Al kun je ook dan bijvoorbeeld last krijgen van een sportblessure’’, waarschuwt Verschuren.

Het is dan ook belangrijk dat je niet in de financiële problemen komt als je toch onverwachts in het ziekenhuis belandt. Kies nooit voor korting als je het – verplichte plus vrijwillige – eigen risico niet achter de hand hebt. Aalt van Bokhorst, expert zorgverzekeringen bij Independer, raadt verzekerden met een hoog eigen risico aan een spaarpot aan te leggen. ,,Vul dat met het geld dat je bespaart op je zorgverzekering vanwege het verhoogde eigen risico. Je kunt dan goed zien of een verhoogd eigen risico voor jou op lange termijn gunstig is. Houd je iedere keer geld over aan het einde van het jaar, dan wel. Maar moet je juist telkens bijbetalen, dan kun je beter kiezen voor een lager eigen risico.”

Bespaardrift

Steeds meer Nederlanders kiezen voor vrijwillig hoger eigen risico, blijkt uit cijfers van Independer. Dat heeft, volgens Van Bokhorst, onder meer te maken met een grotere bespaardrift vanwege stijgende zorgpremies. ,,Bovendien begrijpt een groep mensen het zorgstelsel steeds beter. Zij snappen dat ze niet direct geld hoeven op te hoesten als ze naar de huisarts gaan.” Recent bleek uit onderzoek in opdracht van het ministerie van VWS dat 83 procent van de verzekerden weet dat een bezoek aan de huisarts niet onder het eigen risico valt. Dat dat ook geldt voor de huisartsenpost, weet maar iets meer dan de helft. Dat een bezoek aan de Spoedeisende Hulp wél weer onder het eigen risico valt, weet maar zo’n 60 procent.

Overweeg je een vrijwillig eigen risico, check dan niet alleen bij je eigen verzekeraar wat de korting is. Kijk ook naar andere verzekeringen. Online vind je allerlei zorgvergelijkers om te onderzoeken welke verzekering bij jou past, zoals Zorgkiezer.nl, Independer of die van de Consumentenbond. Let daarbij niet alleen op de kosten, maar ook op de service en de voorwaarden. Denk aan wachttijden of verschillen in het aanvullende pakket. Ga ook na of de verzekeraar contracten heeft afgesloten met bepaalde zorgverleners waar je aan vast zit.

Lees meer over: zorgverzekering

Bron: AD

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Vergelijk & bespaar snel op je zorgverzekering

In 5 makkelijke stappen een betere & goedkopere dekking

zorgverzekering vergelijken

"Alles kunnen vinden "

Anoniem uit HEEMSKERK
20 minuten geleden, zorgverzekering

"Omdat jullie mij per chat en telefoon veel geholpen hebben en de site mij alle info geeft die ik wil hebben. Namelijk alle vergelijkingdetails."

Mevrouw Muradin uit DE MEERN
32 minuten geleden, zorgverzekering

"Goed"

Anoniem uit PURMEREND
35 minuten geleden, zorgverzekering

"helder en duidelijk"

Meneer Huisman uit LUTJEBROEK
1 uur geleden, zorgverzekering

"Super overzichtelijk om de juiste verzekering te kiezen! "

Mevrouw van Schaik uit HUIZEN
1 uur geleden, zorgverzekering

"overzichtelijk en duidelijk"

Meneer Hoog uit DIEPENVEEN
1 uur geleden, zorgverzekering

"vEEL iNFORMATIE. gODE SERVICE"

Meneer Linders uit DEN HOORN ZH
1 uur geleden, zorgverzekering

"Gebruiksvriendelijk en lekker snel afsluiten!"

Meneer Wittebrood uit BERGEN NH
1 uur geleden, zorgverzekering

"Overzichtelijk, prima zorgverzekering zo."

Anoniem uit ALMERE
2 uur geleden, zorgverzekering

"Makkelijk en overzichtelijk"

Anoniem uit AMSTERDAM
2 uur geleden, zorgverzekering

"Duidelijk en overzichtelijk. "

Meneer Pouw uit BREDA
3 uur geleden, zorgverzekering

"Uitstekend"

Meneer Kuyper uit ROERMOND
3 uur geleden, zorgverzekering

"Its very easy and fast"

Mevrouw Deb uit ZOETERMEER
3 uur geleden, zorgverzekering

"Snel en makkelijk verzekeringen vergelijken, afsluiten en overstappen."

Mevrouw Sacramento Mesquita uit SCHIJNDEL
3 uur geleden, zorgverzekering

"Erg duidelijk"

Anoniem uit HAAKSBERGEN
3 uur geleden, zorgverzekering