Aangescherpt reisadvies Turkije: krijg je een annulering vergoed?
Tip een vriend:

Aangescherpt reisadvies Turkije: krijg je een annulering vergoed?

Vorige week werd het reisadvies voor mensen die naar Turkije gaan, verder aangescherpt. Dit vanwege aanslagen die zijn gepleegd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt reizigers in het hele land voorzichtig te zijn. Dat geldt vooral voor de grensstreek met Syrië en voor grote steden als Istanbul. FB_turkije2

Als je een vakantie naar Turkije gepland hebt twijfel je misschien of je wel moet gaan. Is zo’n situatie een reden om te annuleren en een beroep te doen op jouw annuleringsverzekering? Of kun je ergens anders aankloppen?

Dekking annuleringsverzekering bij negatief reisadvies

Voor Turkije geldt geen negatief reisadvies, maar een aangescherpt reisadvies. Bij zowel een negatief reisadvies als een aangescherpt reisadvies kun je geen beroep doen op je annuleringsverzekering. Een annuleringsverzekering vergoedt kosten voor “niet-genoten-vakantiedagen”. Dat zijn vakantiedagen die je niet hebt gebruikt omdat je niet op reis kunt of eerder naast huis moet. Maar die vergoeding geldt alleen als jij of je naaste familie bijvoorbeeld ernstig ziek is of komt te overlijden. Er zijn ook veel andere gevallen waarin je kunt annuleren, maar dat gaat meestal alleen om gevallen waarbij er iets met jou aan de hand is. Een annuleringsverzekering is dus eigenlijk helemaal niet in beeld bij een negatief reisadvies.

Wat als er wel een negatief reisadvies is voor Turkije?

Zoals gezegd is er geen negatief reisadvies voor Turkije. Maar als dat er wel is, waar kun je dan terecht voor een vergoeding van jouw geannuleerde reis? Als er sprake is van een negatief reisadvies komt het Calamiteitenfonds in beeld. Zij bepalen of een situatie in een land er inderdaad voor zorgt dat geplande reizen niet door kunnen gaan. Als dat zo is vergoedt het Calamiteitenfonds de gemaakte kosten. Vaak verloopt dit via de reisorganisatie waar je je vakantie hebt geboekt.

UPDATE: Vandaag is er op het weblog een nieuw artikel verschenen over de huidige situatie in Turkije. Dat artikel kun je hier lezen.

Lees meer over: reisverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

28 Antwoorden op “Aangescherpt reisadvies Turkije: krijg je een annulering vergoed?”

 1. yvonne klunder schreef op 

  ik heb een vraagje, wij gaan over twee weken naar turkye en een aangescherpt reisadvies moet ik dat net zo serieus nemen als negatief reisadvies, ik ga eigelijk al niet meer prettig op vakantie als ik de beelden op het journaal zie. en kom ik dan in aanmerking voor een vergoeding?

  met vriendelijke groet, Yvonne Klunder

 2. Beste Yvonne, ik kan me goed voorstellen dat je niet meer prettig op vakantie gaat nu er een aangescherpt reisadvies geldt voor Turkije. Voor meer informatie over het reisadvies verwijs ik je naar de website van de Rijksoverheid. Helaas biedt een annuleringsverzekering geen dekking als je om deze reden de reis niet door wil laten gaan.

  1. marga joosten schreef op 

   Inderdaad worden de berichten steeds grimmiger zowel in Side en Alanya komen berichten binnen van mensen die daar vervelende dingen hebben meegemaakt.
   wij hebben ook een reis geboekt voor Oktober en mijn 2 kleinkinderen gaan ook mee, nu wil ik deze natuurlijk niet aan zulke gevaren blootstellen .
   Kan ik mijn reis dan om laten boeken naar een ander land en zijn dan die kosten voor mij ? of is hier een tijdlimiet aan verbonden?

   1. Beste Marga,
    Ik begrijp heel goed dat je de reis om wil boeken. Helaas kunnen deze kosten niet worden verhaald op de reis- en annuleringsverzekering. Als er een negatief reisadvies komt dan kun je contact opnemen met het Calamiteitenfonds over het evt. laten omboeken van de reis. Dit verloopt vaak via de reisorganisatie waar je je vakantie hebt geboekt.

   2. Lenna schreef op 

    Voor vertrek oktober kan je de reis omboeken naar een andere bestemming. De meeste reisorganisaties zijn hier heel soeprl in. Dit kan tot 4 weken voor vertrek. De meer kosten van de nieuwe vakantie zijn natuurlijk wel voor eigen rekening. Succes

    1. Dianne Sie (Independer.nl) schreef op 

     Beste Lenna,

     Bedankt voor het plaatsen van deze goede tip!

 3. els schreef op 

  De beelden zijn heftig vanuit Istanbul nu met onlusten ed.Maar dit is al jaren zo.Ik weet bijna niet anders Elk jaar dreigen de Pkk.Maar nu met Istanbul is er ook onrust ivm krantenkantoren door voor en tegenstanders .Zou er een negatief adv kunnennkomen voor Istanbul maar niet andere plekken zodat je daar dan na toe kan??

  1. Beste Els,
   Ik weet helaas niet of er een negatief reisadvies komt voor Istanbul of heel Turkije. Als je hier meer informatie over wil hebben dan verwijs ik je naar de website van de Rijksoverheid.

 4. Fonniej schreef op 

  een goede avond
  wij gaan 23 september naar het diamond hill resort in alanya .
  en zoals vele .. ik ga ook niet meer met een gerust hart weg zeker niet nu ik beelden heb gezien in het prachtige centrum van alanya waar winkel in de fik worden gestoken .. bussen worden beschoten en noem maar op .. k heb wel een zoontje van nog geen 2 jaar oud ..
  is het echt zo gevaarlijk in alanya ? want ik ga echt met knikkende knieeen weg en een hartslag van 200 over200 .. :(

  1. Hallo Fonniej,
   Ik kan helaas niet zeggen of het er echt zo gevaarlijk is. Er geldt op dit moment in ieder geval geen negatief reisadvies. Voor meer informatie hierover zou ik je aanraden contact op te nemen met de Rijksoverheid.

 5. Fonniej schreef op 

  een goede avond
  wij gaan 23 september naar het diamond hill resort in alanya .
  en zoals vele .. ik ga ook niet meer met een gerust hart weg zeker niet nu ik beelden heb gezien in het prachtige centrum van alanya waar winkel in de fik worden gestoken .. bussen worden beschoten en noem maar op .. k heb wel een zoontje van nog geen 2 jaar oud ..
  is het echt zo gevaarlijk in alanya ? want ik ga echt met knikkende knieeen weg en een hartslag van 200 over200 .. :(

 6. mariska schreef op 

  Hoi ik en mijn man en dovhter van 2 zitten nu in side in de crystal admiral resort 26 km van alanya en 17 km van side af wij merken hier helemaalniks van de aanslagen hebben het hier heerlijk naar ons zin ik zou meniet zo druk maken en lekker gaan maar gewoon in jet resort blijben en de hoofstefen nieg opzoeken waar het roemorig is we zij eergisteren naar manavgat gegaan om ge winkelen ook daar niks te merken mvg mariska

 7. Connie schreef op 

  Wij vliegen 12 oktober naar Marmaris voor een verblijf van 11 dagen in Ideal Pearl. Wat is wijsheid?? Het wordt onze huwelijksreis en uiteraard willen we deze niet laten verstoren door onrusten en veel ergere ellende.. Wie heeft het advies voor ons?

  1. Beste Connie, ik begrijp dat je je huwelijksreis niet wil laten verstoren. Ik kan hier helaas geen advies over geven, maar wens je in ieder geval een hele fijne huwelijksreis toe!

 8. Dick schreef op 

  Kunnen wij een boeking om laten zetten vanwege de calamiteiten in Turkije

 9. Beste Dick,

  Het is mogelijk om de boeking om te zetten. Meestal komen hier wel kosten bij kijken. Deze kosten worden niet vergoed door de annuleringsverzekering. Je kunt nog even contact opnemen met je verzekeraar voor advies over vergoedingen in deze situatie.

 10. Freddy schreef op 

  Ik heb net een boeking gedaan voor in de meivakantie vlakbij Alanya. Nu hoor ik dat er een negatief reisadvies wordt gegeven dor de VS en al eerder door Israël. Hoe verstandig is het om nog te gaan? Ik ga met mijn kinderen. Kan ik het nu ook omboeken?

 11. joke schreef op 

  wij gaan 21 mei naar alanya hoe erg is het nu , kan ik velig gaan

 12. Moon schreef op 

  Wij gaan 27-04 naar Belek…..ik word nu toch wel een beetje zenuwachtig van het nieuwsbericht over de waarschuwing uit de VS.
  Wat is wijsheid……ik weet niet meet wat we moeten doen….

 13. Marleen Schepers (Independer.nl) schreef op 

  Beste meneer/mevrouw,

  De site van de rijksoverheid kunt u raadplegen over de veiligheidsrisico’s van onder andere Turkije. Zij houden ook de laatste ontwikkelingen in de gaten.

  U kunt op de landkaart kijken wat het reisadvies is van uw vakantiebestemming.

  Vaak kunt u pas gebruik maken van de annuleringsverzekering als er een ‘negatief reisadvies’ is. De voorwaarden kunnen hierin wel per verzekeraar verschillen. Het is altijd aan te raden om contact op te nemen met uw verzekeraar als u twijfelt of u de annulering vergoed krijgt.

 14. Sander schreef op 

  Ik ga naar Side op vakantie dit jaar zal daar een aanslag kunnen komen

  1. josie schreef op 

   Hallo Sander.
   Ook ik ga naar Side in september.
   Je moet maar zo denken in Nederland ben je ook niet meer veilig.
   Gewoon gaan we horen vanzelf wel als het te gevaarlijk word.
   Fijne vakantie en geniet ervan sander

 15. Dianne Sie (Independer.nl) schreef op 

  Beste Sander,

  Het is niet te voorspellen of en waar een aanslag komt.

  We adviseren u de website van de rijksoverheid in de gaten te houden (zie link vorige bericht).

 16. Joyce schreef op 

  Het is jammer dat mensen worden bang gemaakt om naar de badplaatsen Side, antalya, Alanya etc te gaan door middel van dit soort artikelen.
  Ik woon sinds 1 jaar in manavgat en ben bijna alle dagen in Side te vinden. Ik voel me hier nooit onveilig en aanslagen zijn hier ook nog niet. Waarom geldt er geen negatief reisadvies voor Parijs etc daar zijn wel aanslagen geweest? Het is jammer dat toeristen worden bang gemaakt door dit soort artikelen, geheel onterecht! De sfeer is hier net zo als andere jaren, kortom gezellig en een aanrader

 17. Monique schreef op 

  Hoi ik zou eigenlijk op 26 september vertrekken voor drie weken maar ik twijfel nu enorm. We hebben nog niet alles betaald alleen een aanbetaling. Als ik nu besluit om niet te gaan moet ik dan het overige bedrag alsnog betalen of ben ik dan alleen de aanbetaling kwijt.

 18. Monique schreef op 

  Hoi ik zou eigenlijk op 26 september vertrekken voor drie weken maar ik twijfel nu enorm. We hebben nog niet alles betaald alleen een aanbetaling. Als ik nu besluit om niet te gaan moet ik dan het overige bedrag alsnog betalen of ben ik dan alleen de aanbetaling kwijt

 19. Dianne Sie (Independer.nl) schreef op 

  Beste Monique,

  Begrijpelijk dat u aan het twijfelen bent. We adviseren u eerst contact op te nemen met de instantie waar u de boeking(en) heeft gedaan om te informeren naar de mogelijkheden hieromtrent.

  Als zij u niet tegemoet kunnen komen, dan kunt u kijken of u gebruik kunt maken van uw verzekering.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Vergelijk reisverzekeringen en sluit direct af

Vind de beste kortlopende of doorlopende reisverzekering

reisverzekering vergelijken

"Duidelijk omschreven, handig samengevat en snel"

Anoniem uit ZWANENBURG
34 minuten geleden, lenen

"Independer, gewoon goed"

Anoniem uit CUIJK
42 minuten geleden, autoverzekering

"Overstappen van energieleverancier bij Independer is een fluitje van een cent! ?"

Dhr. Bloem uit SCHAGEN
1 uur geleden, energie

"Toppppp"

Dhr. Taouil uit KROMMENIE
1 uur geleden, energie

"Duidelijke antwoorden. "

Anoniem uit DELFT
1 uur geleden, woonverzekering

"Makkelijk, snel en duidelijk"

Dhr. Dalhuisen uit MAARSSEN
2 uur geleden, energie

"goede informatie"

Meneer Bouwer uit HOOFDDORP
2 uur geleden, woonverzekering

"snelle en persoonlijke behandeling van de vragen ."

Meneer van der Laan uit VUGHT
2 uur geleden, woonverzekering

"Echt super fijn en makkelijk. Wat ik vooral heel fijn vind, is de heldere manier van info zoeken en polissen vergelijke, en dat het systeem je info opslaat als je een stap terug moet doen."

Anoniem uit ZWOLLE
3 uur geleden, overlijdensrisicoverzekering

"DUIDELIJKE UITEENZETTING"

Dhr. Baas uit NIEUWEGEIN
3 uur geleden, energie

"Top geregeld en lekker snel!"

Anoniem uit 'S-GRAVENZANDE
3 uur geleden, reisverzekering

"Nog nooit problemen gehad met jullie; klantvriendelijk, snel en correct. Wat wil je nog meer !!!"

Meneer Merk uit VALKENBURG LB
4 uur geleden, autoverzekering

"Eenvoudig en duidelijk."

Anoniem uit DEURNE
4 uur geleden, energie

"Eenvoudig vergelijken. Adequate informatie. Snel geregeld. "

Anoniem uit MALDEN
4 uur geleden, woonverzekering

"Supergoede vergelijkingssite!!"

Mevr. Veerman uit AALSMEER
5 uur geleden, energie