Nederlandse leveranciers van alarm- en voertuigvolgsystemen willen autoverzekeraars gaan helpen de schade door autodiefstal te beperken. Autodieven gaan steeds gespecialiseerder te werk. Helaas zijn verzekeraars niet altijd op de hoogte van de nieuwste eisen en alarmsystemen. Met de oprichting van de Branchevereniging Voertuig Beveiliging (BVB) willen leveranciers verzekeraars gaan helpen. De nieuwe vereniging moet het informatiepunt worden voor autobeveiliging.

Vooral nieuwe auto’s meer gestolen

Volgens de BVB steeg de schadelast door diefstal van nieuwe auto’s de laatste drie jaar van 40 miljoen naar bijna 100 miljoen euro. Diefstal van jonge auto’s is met 15% gedaald, blijkt uit onderzoek, maar het ‘terugvindpercentage’ is slechts 35%.

Jammingdetectie met startonderbreking

Een voorbeeld van wat de nieuwe branchevereniging onder de aandacht wil brengen is jammingdetectie. Bij een alarm met een voertuigvolgsysteem gaat, als de auto is gestolen, een signaal naar de alarmcentrale. Hierdoor ziet de alarmcentrale waar de auto is. Helaas hebben dieven oplossingen gevonden om dit signaal te blokkeren, waardoor de auto onvindbaar wordt. Dit wordt ook wel jamming genoemd.

Sinds 1 januari is het verplicht om bij een alarm voor duurdere auto’s met een voertuigvolgsysteem ook een jammingdetectie te hebben. Als het voertuigvolgsysteem doorheeft dat het signaal niet meer wordt uitgezonden naar de alarmcentrale, gaat de jamming detectie af. Deze zorgt ervoor dat de auto na deze detectie niet meer kan worden gestart. Volgens de BVB blijkt uit onderzoek dat auto’s met dit nieuwe systeem 74% minder vaak gestolen wordt.

Autoverzekering vergelijken

Bespaar gemiddeld 259 euro per jaar

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Dit vinden onze klanten van ons
9,2
Op basis van 375.630 klantbeoordelingen hoe we dit berekenen bekijk ze allemaal
Snel en makkelijk geregel
10