Banken moeten meer tijd geven voor verlengen hypotheek
Deel met een vriend:

Banken moeten meer tijd geven voor verlengen hypotheek

Minister Jan Kees de Jager heeft vorige week een voorstel gedaan om het afsluiten en verlengen van hypotheken gemakkelijker te maken. Dit zou volgens de Minister al per 1 januari 2013 in moeten gaan.

Verlengingsvoorstel hypotheken

Het voorstel voor het verlengen van je hypotheek als je rentevaste periode afloopt, komt vaak veel te laat. Vaak sturen banken je dit een maand van te voren. Dit is een erg korte periode als je een andere hypotheek wilt afsluiten om bijvoorbeeld voordeliger uit te zijn. Veel consumenten zijn daarom verplicht om hun (dure) hypotheek bij hun huidige bank te verlengen.

Minister de Jager wil het voor de banken verplicht maken om 3 maanden van te voren het voorstel aan hun klant te versturen. Zo heb je voldoende tijd om compleet hypotheekadvies in te winnen en je keuze voor een geldverstrekker te maken.

Duurdere rente voor bestaande klanten

Sommige banken geven je een hogere rente bij het verlengen van je rentevaste periode. Dit komt omdat je bij het afsluiten van je hypotheek een korting hebt gekregen. Dit heet een tweesporig rentebeleid. Veel banken hebben dit de afgelopen jaren aangepast, maar er zijn nog banken die het tweesporig rentebeleid aanhouden. Ook hier wil Minister de Jager iets aan doen en het tweesporig rentebeleid verbieden per 1 januari 2012.

Hypotheekrentes transparanter

Als het wetsvoorstel wordt goedgekeurd worden banken per 1 januari 2013 ook verplicht om hun rentetarieven op hun website te communiceren. Zo kan je als je op zoek bent naar een hypotheek, van iedere bank zien wat de actuele hypotheekrente is.
Heeft een bank de mogelijkheid om je hypotheekrente variabel af te sluiten? Dan moet de bank je duidelijk uitleggen hoe het variabele tarief is opgebouwd.

Al deze maatregelen moeten nog wel worden goedgekeurd door de Tweede Kamer.

Lees meer over: hypotheek

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Zelf online je hypotheek regelen?

Bij Independer kies je zelf je hypotheek, met deskundige begeleiding van ons

online hypotheek regelen

"Zeer overzichtelijk en eenvoudig alleen jammer dat de max hypotheek lager uitvalt dan die van de externe hypotheek adviseur. hypotheek aanvragen is eitje"

Anoniem uit UITGEEST
2017-11-20, hypotheek

"Gebruiksvriendelijke site"

Dhr. E. Heijst uit ZWARTEWAAL
2017-11-19, hypotheek

"Duidelijk om af te sluiten, goed overzicht kenmerken. Jammer dat er niet direct gevraagd wordt naar een ORV, want ik wil de combi-korting en nu moet ik de ORV apart afsluiten. "

Anoniem uit NIJMEGEN
2017-11-15, hypotheek

"Over de samenwerking met Independer ben ik absoluut tevreden maar niet over de kredietverstrekker die Independer heeft gekozen t.w. bijBouwe. Nu opnieuw aangevraagd bij Argenta en ik hoop dat dit sneller en beter gaat. Groet, Paul van Rossum"

Dhr. M.J. Boeve uit WOUDENBERG
2017-11-07, hypotheek

"Eerst telefonisch contact gehad. Erg duidelijk, behulpzaam en vriendelijk geholpen. Later site gevuld. Op zich erg duidelijk alleen ik kon niet alles vullen wat ik wilde zoals de marktwaarde van de woning "

Anoniem uit BRIELLE
2017-10-31, hypotheek

"Geen"

Anoniem uit ZWARTEWAAL
2017-10-18, hypotheek

"Ok"

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
2017-10-17, hypotheek

"Duidelijk en compleet! Goede prijs als je weet waar je het over hebt."

Dhr. J. Wolters uit NOOTDORP
2017-10-17, hypotheek

"uitstekende service, alleen beetje lastig om op deze wijze aanvraag te doen als gepensioneerde. Alleen daarom geen 10."

Anoniem uit HOLLUM
2017-10-16, hypotheek

"Tot nu toe tevreden daar het online sluiten van de hypotheek heel eenvoudig en begrijpbaar is via deze website."

Dhr. R. Lavrelashvili uit BEEK LB
2017-10-14, hypotheek

"De website is best gebruiksvriendelijk. "

Anoniem uit AMSTERDAM
2017-10-05, hypotheek

"In de berekeningstool worden de kosten van de makelaar vor de verkoop van de woning niet meegenomen! Ook een WAO uitkering kun je niet invullen"

Anoniem uit ALPHEN GLD
2017-10-04, hypotheek