Ciara: 5 stormachtige vragen over je verzekeringen
Tip een vriend:

Ciara: 5 stormachtige vragen over je verzekeringen

Je ontkomt er niet aan: de storm Ciara die op over Nederland raasde. Iedere nieuwszender, krant en weblog schrijft er wel iets over. En wij dus ook. Want wat heb je eigenlijk aan je verzekering met dit weer? We helpen je graag weer op weg (figuurlijk dan) met deze 5 vragen over storm en je verzekering. 

Voordat je verder leest: er is één belangrijke regel. Stormschade is alleen verzekerd als er ook echt sprake is van storm. Dit is pas het geval bij windkracht 7 of hoger.

#1: Wat moet ik doen als de dakpannen van m’n huis zijn afgewaaid?

Zijn door de storm een aantal dakpannen van je huis gewaaid? Dan krijg je, als je een koopwoning hebt, de kosten vergoed via je woonverzekering. Heb je een huurwoning? Dan kun je bij je verhuurder terecht. Is de dakpan op de auto van de buurman terecht gekomen? Heel vervelend, maar geen nood. Hiervoor kun je namelijk terecht bij je aansprakelijkheidsverzekeraar. Huur je? Dan kun je ook hiervoor terecht bij je verhuurder.

Lees meer over schade door noodweer en je verzekering.

#2: Ik MOET met de auto weg. Ben ik ook tijdens de storm verzekerd als ik schade rijd?

Rijkswaterstaat raadt iedereen aan om niet de weg op te gaan. Ook zijn er een aantal snelwegen afgesloten. Heb je geen keuze en moet je toch écht de weg op? Rijd dan heel voorzichtig. Mocht er toch wat gebeuren, dan heb je daar je autoverzekering voor.

 • Veroorzaak je schade bij een ander? Dan vergoedt je WA-verzekering deze kosten. Het maakt hierbij niet uit of er windkracht 7 is gemeten. Dit heeft invloed op je schadevrije jaren.
 • Heb je schade aan je eigen auto door de storm en is er windkracht 7 gemeten? Dan krijg je de kosten vergoed als je een beperkt- of volledig cascodekking hebt. In dit geval heeft dit geen invloed op je schadevrije jaren.
 • Heb je schade aan je eigen auto en is er geen windkracht 7 gemeten? Dan wordt de schade alleen vergoed als je een volledig casco dekking hebt. Dit heeft wel weer invloed op je schadevrije jaren.

Lees meer over de verschillende dekkingen van je autoverzekering.

#3: Wat vergoedt mijn zorgverzekering als ik door de storm een ongelukje heb?

Deze is gemakkelijk: de zorgverzekering vergoedt namelijk alle medische kosten bij spoedeisende hulp. Dit valt gewoon onder de dekking van de basisverzekering. Je hoeft hierbij geen rekening te houden met windkracht 7 of niet. Let op: je betaalt in dit geval altijd wel je eigen risico.

#4: Mijn vlucht is geannuleerd. Wat nu?

Word je vlucht gecanceld in verband met het slechte weer? Dan heb je helaas niets aan je reisverzekering of annuleringsverzekering. Neem in dat geval op met je reisorganisatie of vervoersmaatschappij.

Ben je al op vakantie, maar kun je niet terugreizen door de storm? Dan krijg je een vergoeding voor langer verblijf vanuit de basisdekking van je reisverzekering. De hoogte van die vergoeding is afhankelijk van je polisvoorwaarden. Check dit dus vooraf even.

#5: Door de storm is een boom in mijn tuin op de auto van de buren gevallen. Is dit verzekerd?

Is er grote schade ontstaan doordat die grote eik in jullie tuin op de auto van de buren is gevallen? Als bomenbezitter heb je een zorgplicht. Dat betekent dat je de boom goed moet laten onderhouden en vaak moet controleren. Als je dit doet is er niets aan de hand. Heb je de boom niet goed onderhouden en niet gecontroleerd? Dan kunnen de buren de schade op jou verhalen.

Update: dit is een artikel uit 2018 dat wij herschreven hebben.

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

8 Antwoorden op “Ciara: 5 stormachtige vragen over je verzekeringen”

 1. D.Kohler schreef op 

  Prima en duidelijk omschreven–echter je hoort/ziet dat veel schuttingen zijn omgewaaid cq afgebroken–waar valt deze schade onder????

  1. Susanne Boogers (Independer.nl) schreef op 

   Beste,

   De schade aan een omgewaaide schutting kunt u claimen op de opstalverzekering. Hiervoor kunt u het beste telefonisch contact met uw verzekeraar voor opnemen.

   Bent u via Independer verzekerd? Bel ons op 035-6265544.

 2. D. Bos schreef op 

  Mooie verhalen, maar in het voorbeeld van de boom op de auto mis ik de schade aan de auto als de zorgplicht is nagekomen. Wie betaald die schade dan? Bij all risk de verzekering maar bij WA?

  1. mvanbruggen (Independer.nl) schreef op 

   Beste meneer of mevrouw Bos,
   Helaas is het zo dat een van buitenaf komende schade zoals stormschade alleen verzekerd is als er minimaal een beperkt casco verzekering is. Hier zijn dan wel weer voorwaarden aan verbonden. Als de auto alleen WA verzekerd is kan een stormschade dus niet geclaimd worden bij de autoverzekeraar.

 3. Elly schreef op 

  Hoi tijdend de storm van jl stond mijn zoon zijn auto opgestald in mijn tuin. De auto is geschorst. Er zijn takken van een boom buiten mijn tuin en stukken golfplaten op zijn auto terecht gekomen. De auto zit onder de krassen en zin voorruit heef een scheur opgelopen. Kan het vergoed worden door mijn inboedel verzekering en rechtbijstand verzekering??

 4. Marleen Schepers (Independer.nl) schreef op 

  Beste Elly,

  Vervelend om te lezen dat de auto van uw zoon zo veel schade heeft geleden door de storm. Helaas kunt u deze schade niet verhalen op uw verzekeringen. De inboedelverzekering is namelijk een verzekering voor uw eigen spullen. Gemotoriseerde voertuigen worden hierin uitgesloten. U kunt contact opnemen met een rechtsbijstandsverzekeraar als u juridische hulp of advies nodig heeft.

 5. Rik schreef op 

  Beste,
  op schadeoplossing.nl/stormschade staat dat het wel eens voorkomt dat er overlappende dekking is en dat verzekeraars de verzekerden door verwijzen waardoor het nog wel eens kan voorkomen dat je als klant van het kastje naar de muur wordt gestuurd.

  In hoeverre gaat dit door? Kunnen verzekeraars je continu van hier naar daar sturen?

  1. jwildschut (Independer.nl) schreef op 

   Beste Rik,

   Ik begrijp dat niemand hierop zit te wachten, maar het natuurlijk wel eens voor kan komen. Helaas is er geen antwoord op jouw vraag aangezien dit niet het geval zou moeten zijn. Dit merk je pas wanneer je in dergelijke situatie belandt. Uiteraard is het uiteindelijk aan de verzekeraars om dit samen op te lossen en is het niet ana de consument om daarin te bemiddelen.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Verzekeringen vergelijken en direct afsluiten

Goedkope verzekering? Independer helpt jou gemakkelijk verzekeringen vergelijken

verzekering vergelijken

"Makkelijk en overzichtelijk. Snel een verzekering afgesloten!"

Meneer Hartveld uit SOEST
1 uur geleden, woonverzekering

"goede informatie en makkelijk afsluitbaar"

Anoniem uit VINKEL
4 uur geleden, woonverzekering

"Het werkt snel en duidelijk!"

Meneer Willems uit HAPS
4 uur geleden, woonverzekering

"makkelijk te regelen, goede heldere informatie"

Anoniem uit LEIDEN
10 uur geleden, woonverzekering

"Omdat alles heel duidelijk is. "

Anoniem uit SUSTEREN
2020-03-31, woonverzekering

"snel, makkelijk en overzichtelijk"

Anoniem uit LELYSTAD
2020-03-31, woonverzekering

"Snel en duidelijk de beste aanbieder te vinden zowel wat dekking betreft als lage prijs."

Anoniem uit ALPHEN AAN DEN RIJN
2020-03-30, woonverzekering

"erg duidelijk en overzichtelijk"

Meneer Jellema uit BALK
2020-03-30, woonverzekering

"Super dat ik kan kiezen en alles zelf kan invullen"

Meneer Ahrouch uit AMSTERDAM
2020-03-29, woonverzekering

"gemak en simpel af te sluiten"

Meneer Marissen uit BORNE
2020-03-29, woonverzekering

"Uitstekende service"

Anoniem uit ANDIJK
2020-03-29, woonverzekering

"makkelijk en overzichtelijk"

Anoniem uit OUD-BEIJERLAND
2020-03-29, woonverzekering

"Goed geregeld. Punt ter verbetering: er is de mogelijkheid om een eigen risico te weizigen.. mar optie in aanvraag niet mogelijk."

Anoniem uit ROSMALEN
2020-03-28, woonverzekering

"Independer geeft een helder overzicht en maakt het gemakkelijk om een nieuwe verzekering af te sluiten"

Anoniem uit EINDHOVEN
2020-03-28, woonverzekering

"Goed en overzichtelijke website. Ook duidelijk in te vullen en duidelijke extra informatie. We rekenende op dat de polis ook zo voorspoedig verstrekt wordt ?."

Anoniem uit SURHUISTERVEEN
2020-03-28, woonverzekering