Collectieve zorgverzekeringen voor minima op de schop?
Tip een vriend:

Collectieve zorgverzekeringen voor minima op de schop?

Heb je een laag inkomen, dan kun je in veel gemeentes een speciale collectieve zorgverzekering afsluiten. Heel veel Nederlanders maken hiervan gebruik en – in ruil daarvoor – geven verzekeraars korting op de premie. Vaak betaalt ook de gemeente een deel mee.

De zorgverzekeraars Menzis en Zilveren Kruis hebben dit jaar besloten om de collectieve contracten met tientallen gemeentes te beëindigen. Hierdoor moeten duizenden inwoners op zoek naar een nieuwe zorgverzekering. De PvdA heeft hierover inmiddels Kamervragen gesteld aan minister Bruno Bruins.

Verschillende zorgbehoeften, maar dezelfde zorgverzekering

Een collectieve zorgverzekering via de gemeente lijkt op het eerste gezicht misschien heel voordelig. Maar dat is het lang niet altijd. Hoe zit dat precies?

Een collectieve verzekering via de gemeente bestaat altijd uit een basisverzekering en een (meestal erg uitgebreide) aanvullende verzekering. Iedereen die zich op deze manier collectief verzekert, krijgt precies dezelfde verzekering. Maar de grote vraag is of je alle zorg die met zo’n uitgebreid pakket verzekerd is, wel echt nodig hebt. Misschien heb je aan alleen een basisverzekering met een kleine aanvulling voldoende? In dat geval is de kans groot dat je – door het uitgebreide aanvullende pakket – meer betaalt dan nodig is. Ondanks de korting die je krijgt.

Waarom stoppen zorgverzekeraars met deze collectiviteiten?

De kans is dus groot dat er voor veel mensen een voordeliger alternatief is. Toch is het opmerkelijk dat Zilveren Kruis en Menzis in zoveel gemeentes gaan stoppen met de collectieve verzekering.

We hebben Menzis daarom om een reactie gevraagd. Als reden geeft Menzis aan dat ze de samenwerking met bepaalde regio’s graag willen intensiveren. Omdat ze daar meer verzekerden hebben en nauwer samenwerken met zorgaanbieders en andere belangrijke partijen. Tegelijkertijd wil Menzis de contracten met gemeenten die buiten deze focusregio’s vallen liever opzeggen. Omdat ze hun maatschappelijke rol hier, naar eigen zeggen, onvoldoende kunnen waarmaken. De klanten uit deze regio’s worden dus verplicht zich op een andere manier te verzekeren.

Dit zijn de gemeentes waaruit Menzis zich terugtrekt:
Eindhoven, Bunnik, De Bilt, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede, Zeist, Lelystad, Assen, Tynaarlo, AA en Hunze, Bommelwaard, Epe, Barneveld, Woudenberg, Heerde, Oldenbroek, Hattum, Almere, Amersfoort, Apeldoorn, Brummen, Weesp, Leusden, Hilversum, Stichtse Vecht, Houten, IJsselstein, Nieuwegein, Vianen en Lopik.
Omdat Menzis en de gemeenten nog in gesprek zijn, doet zij geen uitspraken over de definitieve einddatum en welke verzekeraar het gat vult.

Betaal niet te veel

Bij Independer zijn we niet de enigen die vinden dat veel collectief-verzekerden beter uit kunnen. Wim Groot, hoogleraar Gezondheidseconomie zegt in het AD (zaterdag 18 augustus 2018): “Het zijn vaak vrij uitgebreide verzekeringen waarin het eigen risico wordt afgedicht, inclusief uitgebreide aanvullende pakketten. Het wordt door de sociale dienst van gemeenten gedaan vanuit paternalistische motieven, maar eigenlijk is het vaak een erg dure verzekering. Een deel van de bijstandsgerechtigden betaalt te veel, omdat ze bijvoorbeeld geen fysiotherapie nodig hebben.”

Op de vraag hoe minima zich dan wel goedkoop kunnen verzekeren, antwoordt Groot: “Gewoon zelf een zorgverzekering kiezen. Gemeenten kunnen ook op andere manieren compensatie regelen voor deze doelgroep. Het zou verstandig zijn wanneer gemeenten eens goed gaan overwegen hoe ze meer maatwerk kunnen bieden in plaats van het huidige one-size-fits-all systeem.”

Wat kan je zelf doen?

Heb je een collectieve zorgverzekering via de gemeente? Dan is het verstandig om te checken of dit nog steeds het beste voor je is. Als je gaat vergelijken, houd dan rekening met de volgende punten:

  1. Maak je hoge zorgkosten die niet door de basisverzekering worden vergoed? Dan kan de collectieve zorgverzekering van de gemeente een goede keuze zijn.
  2. Verwacht je weinig zorg nodig te hebben uit de aanvullende verzekering? Dan is het slim om zorgverzekeringen te vergelijken.
  3. Overweeg je je collectieve verzekering aan te houden vanwege het meeverzekerde eigen risico? Weet dan dat je bij bijna alle verzekeraars je eigen risico gespreid kunt betalen, ook vooraf. Reken dan uit of het voordeliger is om dit mee te verzekeren of zelf gespreid te betalen.

Meld je aan voor de Zorgpremie Alert

Wil je weten wanneer je de zorgverzekeringen voor 2019 kunt vergelijken? Meld je dan aan voor onze Zorgpremie Alert. Je krijgt dan van ons een bericht op belangrijke momenten rondom je zorgverzekering.

Lees meer over: zorgverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Verzekeringen vergelijken en direct afsluiten

Goedkope verzekering? Independer helpt jou gemakkelijk verzekeringen vergelijken

verzekering vergelijken

"Duidelijk, overzichtelijk, snel."

Anoniem uit HAARLEM
2 uur geleden, zorgverzekering

"Makkelijk en snel"

Anoniem uit WEKEROM
5 uur geleden, zorgverzekering

"Vlot proces. Vergelijken was makkelijk. Links naar externe sites klopten. "

Anoniem uit TILBURG
9 uur geleden, zorgverzekering

"Ik kreeg een betere quote via independer"

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
2019-10-21, zorgverzekering

"Prima. Snel te regelen via deze site."

Anoniem uit HERVELD
2019-10-21, zorgverzekering

"Het was super makkelijk om te afsluiten Mvg"

Mevrouw Sanchez de rosa uit RIJSWIJK ZH
2019-10-21, zorgverzekering

"Hello, I have just filled in everything and also need the E106-formulier for my german insurance. Could you please provide this asap? Greets, Burcu Babacan"

Mevrouw Zehra Babacan uit STOLBERG
2019-10-21, zorgverzekering

"Zeer fijne, makkelijke eb overzichtelijke site"

Meneer van Berkel uit POPPEL
2019-10-20, zorgverzekering

"Makkelijk en overzichtelijk"

Meneer van Baarle uit ZOETERMEER
2019-10-20, zorgverzekering

"snel"

Meneer Coerse uit AMSTERDAM
2019-10-19, zorgverzekering

"Very happy "

Mevrouw Mihaylova uit WEESP
2019-10-19, zorgverzekering

"alles is overzichtelijk en makkelijk te vinden"

Anoniem uit BERKEL EN RODENRIJS
2019-10-18, zorgverzekering

"Goede duidelijke site en goede uitleg. Fijn om te kunnen vergelijken."

Anoniem uit WIJCHEN
2019-10-18, zorgverzekering

"super helpful and easy to use"

Mevrouw Vicaria uit AMSTERDAM
2019-10-17, zorgverzekering

"De informatie die wordt vrijgegeven is betrouwbaar en je kunt gemakkelijk vergelijken."

Anoniem uit UDEN
2019-10-17, zorgverzekering