Column Annemarie van Gaal: Bokken en schapen
Tip een vriend:

Column Annemarie van Gaal: Bokken en schapen

Mediaonderneemster Annemarie van Gaal schrijft regelmatig een column in de rubriek ‘Entrepreneur’ van het Financiële Dagblad. Deze week een een erg sterke, en ons uit het hart gegrepen, column over de besparingsmogelijkheden op financiële zaken:

Heel irritant, al die aanbiedingen voor bankrekeningen met geweldige voordelen en enorme rentes waarbij je ook altijd vrij over je geld kunt beschikken. Neem van mij aan dat alle banken die bij het afsluiten van een nieuwe rekening 4% rente beloven, stilzwijgend ieder jaar ietsje minder rente te betalen tot je er zelf na zes jaar achterkomt dat je al twee jaar geen enkele rente hebt ontvangen.

De rekening blijkt veranderd in een niet-rentedragende rekening. Hier spreekt een ervaringsdeskundige en alle banken zijn hetzelfde. Dit proces heet gewoon het scheiden van de schapen en de bokken.

Suffe consumenten
Schapen zijn suffe consumenten die er blind op vertrouwen dat banken of leveranciers hun trouwe klanten waarderen. Zij kijken niet meer om naar hun rekeningen of hun belangen en blijven rustig zitten. Bokken zijn de consumenten die altijd scherp zijn op de beste deals en dus continu veranderen van bank of leverancier.

Het blijft een vreemd verschijnsel dat de trouwste klanten altijd en overal de dupe zijn. Een abonnee die ieder half jaar zijn blad of krant opzegt en een nieuw abonnement neemt, krijgt ieder halfjaar een cadeau of flinke korting. Kost de uitgever klauwen met geld, wat weer goedgemaakt wordt omdat er schapen van abonnees zijn die nooit opzeggen. Trouwheid zou juist beloond moeten worden en ontrouw gedrag ontmoedigd.

Excuus
Als ondernemer ben je vaak het schaap. Het excuus is dat we het veel te druk hebben om continu scherp te zijn op de beste deals. Je denkt dat je marktconforme prijzen betaalt aan een leverancier omdat je het contract zelf hebt onderhandeld. Jaren later blijk je de meest betalende klant van dezelfde leverancier te zijn, omdat jij al die jaren hetzelfde bedrag betaalt, de productie inmiddels efficiënter is geworden en de prijzen zijn verlaagd. Jij hebt nooit aan de bel getrokken dus betaal je als trouwe klant de hoofdprijs.

Ik sprak laatst een vrouwelijke verzekeringstussenpersoon die ondernemers een gratis check aanbiedt op hun verzekeringsportefeuille. Nog nooit heeft zij een portefeuille onder ogen gekregen, waarop zij niet minimaal duizenden euro’s per jaar voor de ondernemer kon besparen: kortingspercentages die niet correct doorgerekend zijn en waar niemand ooit naar heeft gekeken, of verzekeringen die elders veel goedkoper ondergebracht kunnen worden of die in de loop der jaren goedkoper zijn geworden, maar waarvoor jij nog steeds de hoge premie van vroeger betaalt. Niemand wijst je erop.

Twee dagen vrijmaken
Er is zo veel geld te verdienen en daar zijn we met zijn allen toch te veel ondernemer voor om dat te laten liggen. Bovendien willen we toch niet als schaap te boek staan? Laten we volgende week allemaal twee dagen vrijmaken in onze agenda’s en groot de letters ‘BOK’ op die dagen schrijven. Bel de banken, leveranciers, verzekeringsbedrijven en gedraag je als bok. Ik ben benieuwd wat wij als ondernemers gaan verdienen op deze twee dagen.

Lees meer over: sparen

Bron: FD.nl

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Spaarrekening? Vergelijk en open

Geen geldboom? Ik laat je zien waar je geld groeit

toon spaarrekeningen en deposito's

"Super service"

Anoniem uit HEERLEN
1 uur geleden, lenen

"Nee"

Anoniem uit ELBURG
1 uur geleden, autoverzekering

"Bedankt Tim en Tom"

Anoniem uit ROSMALEN
1 uur geleden, autoverzekering

"Goede service "

Meneer Van Donge uit DE LIER
2 uur geleden, autoverzekering

"Mooie site"

Anoniem uit ZWAAG
2 uur geleden, lenen

"Makkelijke service, snel geregeld. Enige bezwaar is de terugkoppeling van kosten waarbij die per maand en per jaar door elkaar werden gehaald."

Anoniem uit BARENDRECHT
3 uur geleden, reisverzekering

"Gebruiksvriendelijke site. "

Anoniem uit TYNAARLO
3 uur geleden, woonverzekering

"super handig en recht door zee "

Dhr. Schriekenberg uit SOEST
4 uur geleden, lenen

"Goede informatie, overzichtelijke site, heldere duidelijke uitleg, goed invulbaar, en eenvoudige schermen."

Anoniem uit WARNSVELD
4 uur geleden, energie

"gaat snel"

Mevr. van Halderen uit TERWOLDE
4 uur geleden, lenen

"Ik moet eerst ervaren hoe het geleverde product (reisverzekering) van kwaliteit is."

Dhr. van Hout uit DRUTEN
5 uur geleden, reisverzekering

"Goed geregeld "

Dhr. Dietz uit AMSTERDAM
5 uur geleden, rechtsbijstandverzekering

"Duidelijk"

Anoniem uit HEEZE
5 uur geleden, overlijdensrisicoverzekering

"Makkelijke aanvraag"

Meneer Post uit ROTTERDAM
5 uur geleden, zorgverzekering

"was gemakkelijk te vinden en in te vullen"

Anoniem uit HENGELO OV
5 uur geleden, energie