Consumenten kunnen op verschillende manieren inzicht krijgen in de kwaliteit van ziekenhuizen. Sinds kort is daar weer een kwaliteitsmeter bij gekomen. Want de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) lanceerde deze maand het Kwaliteitsvenster. Hier kunnen consumenten zien hoe een ziekenhuis scoort op verschillende categorieën.

Welke kwaliteitsinformatie wordt getoond?

Veel van de gegevens binnen het Kwaliteitsvenster zijn al openbaar. Het ziekenhuis moet deze jaarlijks aanleveren aan toezichthouders als de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Het gaat hierbij onder meer om sterftecijfers, hoeveelheid risicovolle operaties, en wachttijden. Daarnaast worden ook patiëntervaringen en tevredenheid van medewerkers getoond. Deze informatie wordt door de ziekenhuizen zelf verzameld en vrijwillig gepubliceerd. Het Kwaliteitsvenster is alleen te bezoeken via de eigen website van een ziekenhuis.

Independer maakt ook kwaliteit van zorg inzichtelijk

Independer staat achter het idee om de kwaliteit van ziekenhuizen en andere zorgaanbieders in kaart te brengen en juicht ook dit initiatief toe. Maar we vinden dat het altijd beter kan. Daarom kun je op onze website naast ziekenhuizen, ook klinieken en umc’s met elkaar vergelijken op basis van de Independer kwaliteitsscore. Onze score is gebaseerd op patiëntervaringen, huisartsenopinies en objectieve kwaliteitsinformatie zoals de gegevens van het IGZ.

Kwaliteit van specialismen

De kwaliteit van geleverde zorg kan binnen een ziekenhuis flink uiteenlopen. Zo is de afdeling cardiologie misschien wel beter dan de dermatologie-afdeling. Daarom tonen wij in onze zorgzoeker de Independer kwaliteitsscore per instelling, maar ook per specialisme. In het Kwaliteitsvenster is er nog geen kwaliteitsinformatie over de specialismen beschikbaar.

Vergelijken

Het Kwaliteitsvenster kun je alleen per ziekenhuis bekijken. Dit maakt het voor de consument lastig om gegevens van ziekenhuizen goed naast elkaar te zetten en te vergelijken. Bij Independer hebben we alle instellingen in een eenvoudige vergelijking geplaatst. Zo krijg je snel inzicht welk ziekenhuis de voor jou beste zorg levert.

Zorgverzekeraars en kwaliteit ziekenhuiszorg

Naast de kwaliteit van ziekenhuizen is het belangrijk om te weten welke ziekenhuiszorg precies is ingekocht door jouw zorgverzekeraar. In onze vergelijkingen tonen we per zorgverzekeraar een score voor ingekochte ziekenhuiszorg. Daarin nemen we de kwaliteit op specialisme-niveau mee. Deze kwaliteitsscore kan je helpen bij het kiezen van een zorgverzekering.

Kies bewust je ziekenhuis als dat kan

Zowel de Independer kwaliteitsscore als het Kwaliteitsvenster kunnen je helpen om een bewuste keuze voor zorg te maken. De ziekenhuiszorg in Nederland is over het algemeen goed, maar kan per specialisme verschillen. Goed om daar rekening mee te houden als je voor niet-urgente zorg (planbare zorg, zoals een knieoperatie) een keuze maakt. Echter zijn deze initiatieven nooit een vervanging van professioneel medisch advies. Bespreek het altijd met je (huis)arts.

Tips?

Heb je tips hoe we je nog meer kunnen helpen om inzicht te geven in de kwaliteit van zorg? Neem dan gerust contact met ons op of laat wat van je horen door hieronder te reageren. Je kan ook een review achterlaten over een ziekenhuis of kliniek.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Dit vinden onze klanten van ons
9,2
Op basis van 375.630 klantbeoordelingen hoe we dit berekenen bekijk ze allemaal
gewoon goed
10