De Biro: wat is het en hoe verzeker je ‘m?
Tip een vriend:

De Biro: wat is het en hoe verzeker je ‘m?

Ze nemen in een rap tempo het straatbeeld over, vooral in de stad: de elektrische karretjes met de naam ‘Birò’. De Biro ziet er uit als een kruising tussen een golfkarretje en de (vooral onder ouderen) populaire Canta. Het grootste voordeel van het hippe voertuig: je mag overal gratis parkeren. De Biro valt namelijk in de categorie invalidevervoersmiddelen, wat betekent dat je ‘m zelfs op de stoep mag zetten. Althans, nu nog wel. Bij de gemeente Amsterdam ligt er nu een wetsvoorstel klaar om dit te veranderen.

De Biro-hype

De Biro is razend populair. Vooral in Amsterdam. Daar rijden op dit moment al zo’n 450 Biro’s rond. Hoewel ‘Birò’ slechts de merknaam voor het elektrische voertuig is, wordt deze term in de volksmond al veelvuldig gebruikt. Het is ook niet zo gek dat de Biro zo populair is: het wagentje brengt heel wat voordelen met zich mee. Doordat je in de Biro zowel op straat als op het fietspad (en zelfs op de stoep) mag rijden, hoef je er niet mee in de file te staan. Bovendien rijdt het elektrische voertuig ook nog eens heel duurzaam, én mag je ‘m dus overal parkeren. Goedkoop is ‘ie overigens niet: voor het meest eenvoudige model betaal je al ruim 12.000 euro.

Regelgeving brommobiel versus gehandicaptenvoertuig

Voor het besturen van een Biro heb je geen rijbewijs nodig. De maximumsnelheid voor de Biro is 45 kilometer per uur, op de rijbaan. Voor het fietspad geldt een snelheidslimiet van 40 kilometer per uur en op de stoep mag je niet harder dan 6 kilometer per uur.

De volledige benaming van de Biro is ‘Biro Elektrische Brommobiel’. Dit is verwarrend, want volgens de wet is het geen gewone brommobiel. De meeste Biro-eigenaren laten het voertuig namelijk registreren als gehandicaptenvervoer in plaats van als een brommobiel. De Biro voldoet dan aan de wettelijke voorschriften van een gehandicaptenvoertuig, evenals zijn ‘broertje’ de Canta. Deze maas in de wet zorgt ervoor dat je met een Biro overal kunt parkeren, ook al ben je niet in het bezit van een invalidekaart.

Maatregelen tegen wildparkeren

Hoewel de parkeervrijheid voor Biro-eigenaren ideaal is, ergert de gemiddelde stadsbewoner zich hier juist groen en geel aan. En daar is ook wel wat voor te zeggen. De karretjes staan vaak op onhandige plekken en barricaderen regelmatig de hele stoep. Dit laatste is vooral erg vervelend voor minder validen of slechtzienden. Bovendien moeten fietsers de drukke fietspaden in de stad nu niet meer alleen delen met de bestuurders van de ontelbare bakfietsen, maar ook met alle Biro-rijders.

D66 vroeg daarom onlangs toestemming aan de Tweede Kamer om de regelgeving voor het parkeren van de Biro’s in Amsterdam te mogen aanpassen. Als dit doorgaat mogen vanaf 1 januari 2019 alleen gehandicapten op de stoep parkeren met een Canta of Biro. Personen zonder handicap mogen hun Canta of Biro dan niet meer op de stoep parkeren, maar moeten op een parkeerplaats staan. Voor Biro-rijders betekent dit dus dat zij nu betaald moeten gaan parkeren.

De Biro-verzekering

Voor het rijden in een Biro gelden dezelfde regels als voor andere brommobielen zoals de Canta. Een kentekenplaat is niet nodig. Biro-rijders zijn wel verplicht om een brommobiel-verzekering af te sluiten. Dit moet minimaal een WA-verzekering zijn. Een aparte aansprakelijkheidsverzekering is in dit geval dus niet nodig.

Lees meer over: autoverzekering

Reacties

2 Antwoorden op “De Biro: wat is het en hoe verzeker je ‘m?”

  1. l fonville schreef op 

    binnen de bebouwde mag je maar 30km/u op het fietspad en als gehandicapten voertuig mag je maar 25 km/u maximaal; anders heb je alsnog een bromfiets rijbewijs nodig

  2. Van den Bergh Johan schreef op 

    Als ik dit ooit zou aankopen, dan zal mijn verzekering mij wel zeggen hoe die verzekering er uit zal moeten zien .

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Verzekeringen vergelijken en direct afsluiten

Goedkope verzekering? Independer helpt jou gemakkelijk verzekeringen vergelijken

verzekering vergelijken

"Goede service en snel"

Anoniem uit AMSTERDAM
15 minuten geleden, autoverzekering

"Top"

Dhr. Rietveld uit ROTTERDAM
25 minuten geleden, autoverzekering

"Heldere website. Geen adders onder het gras. Makkelijk telefonisch bereikbaar en kundig antwoord."

Anoniem uit EINDHOVEN
27 minuten geleden, energie

"Lekker duidelijk"

Anoniem uit LEEUWARDEN
53 minuten geleden, autoverzekering

"gemakkelijk en duidelijk e informatie en overstap"

Anoniem uit VUGHT
1 uur geleden, energie

"Gaat gemakkelijk, lekker simpel en duidelijk."

Dhr. Biharie uit 'S-GRAVENHAGE
1 uur geleden, autoverzekering

"Is gewoon goed advies"

Mevr. Van der Horst uit 'S-GRAVENHAGE
2 uur geleden, overlijdensrisicoverzekering

"Duidelijk en voor de consument alles netjes op een rijtje."

Anoniem uit ALKMAAR
2 uur geleden, reisverzekering

"Er stond dat jullie de oude verzekering zouden opzeggen, maar ná het afsluiten staat opeens dat ik het toch zelf moet doen. Enigszins misleidend, sowieso verwarrend. Verder super makkelijk en duidelijk!"

Anoniem uit AMSTERDAM
4 uur geleden, reisverzekering

"altijd de goedkoopste en beste verzekering"

Anoniem uit BRUNSSUM
4 uur geleden, reisverzekering

"alles duidelijk en eenvoudig te verwerken"

Mevr. Molenaar- van Beek uit DOORN
6 uur geleden, autoverzekering

"Zeer tevreden"

Dhr. Hattit uit ROTTERDAM
8 uur geleden, autoverzekering

"makkelijke site"

Dhr. Essen uit LELYSTAD
15 uur geleden, autoverzekering

"prettig en gemakkelijk door het formulier heen kunnen gaan + gratis Plus pakket Eigen Risico Zorg"

Anoniem uit ARNHEM
2018-09-18, autoverzekering

"..."

Anoniem uit GOES
2018-09-18, overlijdensrisicoverzekering