Hoe sluit je een Duitse hypotheek af?
Tip een vriend:

Hoe sluit je een Duitse hypotheek af?

Vanaf vandaag kun je als Nederlander een hypotheek afsluiten bij een Duitse bank. Twintig financiële instellingen, waaronder Deutsche Bank en Allianz, gaan de concurrentie aan met Nederlandse banken. Een Duitse hypotheek kan heel aantrekkelijk zijn, want de hypotheekrente in Duitsland is tot wel 2% lager.

Beperkt aantal adviseurs

Op dit moment is er een beperkt aantal hypotheekadviseurs dat bemiddelt in Duitse hypotheken. Deze bevinden zich veelal in het oosten van het land. Woon jij ver van de Duitse grens dan is het niet zo handig als je voor hypotheekadvies naar het oosten moet. Het kan ook anders.

Advies en bemiddeling splitsen

Een hypotheekadviseur geeft je meestal advies over hypotheken en bemiddelt vervolgens tussen jou en de hypotheekverstrekker. Maar advies en bemiddeling hoef je niet door dezelfde adviseur te laten uitvoeren. Want je kunt bij een hypotheekadviseur bij jou in de buurt ook alléén advies vragen en ervoor betalen. En met dat advies naar een adviseur gaan die bemiddelt in Duitse hypotheken. Dat scheelt je waarschijnlijk veel (reis)tijd. Als je het zo wilt doen, moet je dit wel direct aangeven als je een hypotheekadviseur benadert. En houdt er wel rekening mee dat je in Duitsland je handtekening moet zetten om je hypotheek definitief af te sluiten.

Lage rente

De hypotheekrente ligt in Duitsland een stuk lager dan in Nederland. Het scheelt maximaal zo’n 2%. Voor een hypotheek met een rentevast periode van 10 jaar betaal je nu ongeveer 2,8% in Duitsland. Goed om te weten dat Duitse banken meestal niet de hele waarde van een huis willen financieren. Je moet zeer waarschijnlijk eigen geld meebrengen om een Duitse hypotheek te kunnen afsluiten.

Nog niet vergelijken

Wat de voorwaarden van Duitse banken op de Nederlandse markt zijn, weten we nog niet precies. Deze producten staan daarom nog niet in onze hypotheekvergelijking. Het is natuurlijk erg belangrijk dat je, bij interesse in een Duitse hypotheek, de eventuele addertjes onder het gras goed bekijkt. Bespreek dit daarom met je adviseur. Als we meer weten over Duitse hypotheken op de Nederlandse markt laten we je dat uiteraard weten!

Wil je advies inwinnen bij een hypotheekadviseur? Bekijk dan welke hypotheekadviseur in jouw regio het beste scoort en maak een afspraak.

UPDATE (17 juni 2013)
Het plan om de Duitse hypotheken op grote schaal in Nederland te verkopen, is uitgesteld. De initiatiefneemster blijkt een dubieus zakenverleden te hebben. Wees dus voorzichtig wanneer je een  Duitse hypotheek krijgt aangeboden. Het afsluiten van een Duitse hypotheek is nog wel mogelijk, maar dit wordt alleen (incidenteel) in de grensstreek gedaan.

 

Lees meer over: hypotheek

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

35 Antwoorden op “Hoe sluit je een Duitse hypotheek af?”

 1. Henk Venema schreef op 

  Dag Esther,

  Ik woon nabij Emmen. Heb een hypoheek die per 1 sept. a.s. afloopt bij de ABN-AMRO.
  Ik heb ook een Duitse Bank(Volksbank). Ik werkte tot vorig jaar 20 jaar in Duitsland.
  Ik ben bij de Volksbank in Papenburg/Leer Ostfriesche Volksbank.
  Hoe zit dat….hou je je hypotheek aftrek wel. Deze heb ik inmiddels,omdat de resterende 20jaar opgestald zijn. Het is nu voor mij belangrijk te weten, of ik mijn renteaftrek van hypotheek wel kan houden met een Duitse Hyptheek(bank)

  Graag je reaktie…..bij voorbaat dank voor je tijd

  met vr.gr.
  Henk Venema(regio Emmen, Drenthe)

  1. Beste Henk Venema,
   Voor de renteaftrek maakt het niet uit of je een Nederlandse of Duitse hypotheek hebt. Uiteraard moet je in Nederland belastingplichtig zijn en inkomen hebben. Ook de andere Nederlandse regels zijn van kracht, zoals eigen woning, maximaal 30 jaar etc.
   Vriendelijke groet,
   Esther Stoops

 2. Thijs Wouters schreef op 

  Ik heb interesse in een Duitse hypotheek. Waar kan ik een tussen persoon vinden die mij hier bij helpt?

  Groet Thijs Wouters

  1. Erik schreef op 

   Hallo Thijs, zie de link beneden succes.
   Of mischien rechtstrreeks naar duitsland denk dat dit goedkoper is.
   Alleen de banken in duitsland financieren niet het hele bedrag van de waarde van het huis .
   Je moet wel overwaarde hebben !!!! hoeveel weet ik niet.
   onshoes.nl/artikel.asp

 3. Harm ten Kate schreef op 

  Hallo Esther,

  Je noemt in het artikel Deutsche Bank en Allianz. Wie zijn de andere 18? Zit de Volksbank er bijvoorbeeld ook bij?

  Mvg , Harm

  1. Beste Harm,
   Het is nog niet bekend wie deze Duitse banken precies zijn. Waarschijnlijk gaat het om meerdere kleine Duitse banken, die zich gaan bundelen.
   Vriendelijke groet,
   Esther Stoops

 4. Tinus schreef op 

  Hallo,

  Wat zijn de kosten van een hypotheek in Duitsland? Ik denk dan aan, afsluitprovisie, administratiekosten,kadasterkosten, advieskosten, notariskosten en mogelijk andere kosten.
  Moet de hypotheek hier in het kadaster worden ingeschreven?

  Tinus

  1. Beste Tinus,
   Helaas kunnen we geen goed beeld geven over de kosten die je maakt als je een hypotheek afsluit bij een Duitse bank. Het zou ook mogelijk zijn dat je dubbele kosten maakt voor bijvoorbeeld inschrijving bij het kadaster (hypotheek in Duitsland en huis in Nederland). Je kan hier bij een hypotheekadviseur die bemiddelt in Duitse banken meer duidelijkheid vragen. Welke hypotheekadviseurs dit zijn weten we niet. Je kan altijd een adviseur in je eigen benaderen om verder te vragen: https://www.independer.nl/hypotheekadviseur/intro.aspx
   Vriendelijke groet,
   Esther Stoops

 5. Patrick schreef op 

  Hallo,
  Ik kom in aanmerking voor een Duitse hypotheek. Nou heb ik het volgende aangeboden gekregen, een soort van bausparen waarbij het geld echter direct beschikbaar gesteld wordt. Je spaart de eerste zoveel jaar, tot ong de helft, en lost daarna de andere helft af tegen een nog lagere rente (bij 15 jaar was het geloof ik 2.5% en 1.5%, echter krijg je wel maar 0.25% rente op je gespaarde bedrag). Nou is mijn vraag, kom je in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek?
  Je lost de eerste helft van de looptijd eigenlijk niet af, je spaart, maar uiteindelijk los je wel 100 % af in de 15 jaar.

  Groeten Patrick

  1. Beste Patrick,
   In Nederland heb je recht op hypotheekrente aftrek als je een annuiteiten of een lineaire hypotheek afsluit. Dit zijn hypotheken waarbij je de gehele hypotheek tijdens de looptijd aflost. Met een Duitse hypotheek hebt je ook recht op hypotheekrente aftrek, maar dan wel op basis van volledige aflossing. Ik vraag me dus af of je recht hebt op hypotheekrente aftrek in de constructie die jij noemt. Voor zover wij weten zijn er in Duitsland alleen hypotheken beschikbaar waarbij je volledig aflost, de vorm die jij noemt wijkt daarvan af.
   Ik denk dat je je vraag het beste kan stellen bij de belastingdienst. Succes!
   Vriendelijke groet,
   Esther Stoops

   1. Patrick schreef op 

    Beste Esther,

    De vorm is in principe de vorm “bausparen” met de twist dat je het geld meteen krijgt. Bij bausparen heb je 2 periodes. Periode 1 spaar je (tot ongeveer de helft van het bedrag), dan komt de Zuteilung, wat zoveel betekent dat het bedrag ter beschikking wordt gesteld. Dus stel in het geval van een lening van 150.000, spaar je eerst 7 jaar tot 75000, dan krijg je 150.000 (dus een lening van 75.000) tegen een vaste lage rente. Bij deze constructie krijg je echter ook een lagere rente op je gespaarde geld maar het verzekert je van een lage rente op het te lenen geld. Die 75000 los je vervolgens in de rest van de looptijd af (bij 15 jaar de resterende 8 jaar). Mooie van deze constructie is dat je de gehele looptijd een vast bedrag per maand betaald (eerst spaargedeelte en daarna aflossen + rente).

    Wat ik dus nu aangeboden krijg is hetzelfde alleen krijg ik dus de 150.000 meteen. En betaal dan ook rente hierover de eerste helft (over het volledige bedrag terwijl je aan de andere kant spaart). Vervolgens bij de zuteilung, los je de gespaarde 75000 in, en loopt de hypotheek verder volgens het gewone bausparen (dan los je dus de rest af tegen een vaste lage rente, volgens mij zelfs maar 1.5 %). Dus je lost uiteindelijk wel gewoon volledig af, maar het is niet geheel lineair.

    1. Hallo Patrick,
     Het ‘lastige’ is dat er een spaargedeelte in zit. In Nederland heb je geen recht op rente aftrek bij een spaarhypotheek. Ik kan je dus geen uitsluitsel geven, maar de belastingdienst vast en zeker wel.
     Vriendelijke groet,
     Esther Stoops

 6. joop schreef op 

  Is er ook een duitse hypotheek voor 2e woningen?
  Ik ben 65 jaar

 7. gerrit van den enk schreef op 

  Beste Esther

  De hypotheek van mij loopt binnenkort af, ik ben 61 en heb nog een restschuld van veertig procent, Vraag, kom ik in aanmerking voor een Duitse hypotheek

 8. SD schreef op 

  Beste Esther,

  Ben al een tijd bezig om een hypotheek rond te krijgen (tbv mijn eenmanszaak), helaas werken de Nederlandse banken niet echt mee. Nu las ik over de Duitse mogelijkheden, graag zou ik hiervoor in aanmerking komen en een aanvraag doen. Echter, weet ik niet hoe: Moet ik een adviseur inschakelen, kan ik rechtstreeks naar een Duitse bank??? Ben woonachtig aan de Duitse grens (Gronau-Epe), afstand is eigenlijk geen probleem.

  Zou graag wat advies van je hebben.

  In afwachting van reactie, verblijf ik.

  Met vriendelijk groeten,
  S.D.

 9. Heller schreef op 

  Voor de goede Duits verstaander en voordegene die de mogelijkheid heeft een hypotheek in Duitsland af te sluiten kan ik deze link adviseren: http://www.deinschrank.de/info/immobilienkredit-verstehen.php Hier staat uitgelegd hoe je goedkoop een hypotheek in Duitsland uithandeld. Zeker de moeite waard om snel veel geld te besparen of om een algemeen idee te krijgen van alle mogelijkheden.

 10. Anita schreef op 

  Hallo,

  Wij krijgen een Duitse hypotheek- offerte voorgelegd, waarin het volgende:
  Jaar 1-12 sparen. Jaar 13-20 annuiteitenlening.
  De aflossing in de eerste periode bestaat uit rente voor de annuiteitenlening van jaar 13-20 en een spaarinleg.

  Ik vermoedt echter, dat je dan na twaalf jaar minder hebt afgelost in deze contructie, dan naar verhouding een volledige annuïteiten lening?
  Voordelen, buiten een gunstige totaalprijs voor dit bedrag, zijn het boetevrij aflossen en een vaste rente van 2, 675% op het volledige bedrag. Echter…die rente betaal je vooral af in de eerste periode.

  Daarnaast is het trouwens mogelijk om zelf een Duitse bank binnen te stappen. Iets anders dan een bank, een notaris en soms een taxateur heb je niet nodig. Wel alles dubbel checken voordat je iets ondertekend.

 11. Beste Anita,

  Dank voor je reactie.
  Voor je vraag moet ik je helaas verwijzen naar een hypotheekadviseur. Hij of zij kan op basis van de hypotheek- en persoonlijke gegevens een berekening maken of het inderdaad zo is dat je minder aflost.

  Verder is het ook belangrijk om te kijken naar belastingaftrek. Als je een (Duitse) hypotheek afsluit krijg je alleen hypotheekrenteaftrek als je volgens een annuitair schema aflost. Met een spaarhypotheek doe je dit niet, omdat deze pas aan het einde van de looptijd wordt afgelost.

  1. Anita schreef op 

   Beste Marga,

   Dank je wel voor je reactie. Ik was eigenlijk wat onduidelijk en je hebt gelijk in je antwoord, in die zin dat je gewoon goed moet tellen. Kun je niet tellen heb je idd een adviseur nodig die twee tot vier en een half duizend euro voor dit rekensommetje durft te vragen.
   Val je nog onder de oude hypotheekregel van voor 1 jan 2013 is het nooit verkeerd om t aanbod van de Duitse bank ivm renteteruggave schriftelijk voor te leggen bij jouw regiokantoor van de belastingdienst. Het is gratis, het duurt alleen even. Max. 8 weken.
   In Duitsland zijn we op dit moment 0.5% goedkoper uit bij een looptijd van 10 jaar. Extra kosten vr notaris en taxateur zijn snel terug verdiend. Uiteraard moet je wel voldoen aan alle strenge eisen die de Duitse bank eraan koppelt. Je moet er wat voor doen, maar dan krijg je ook wat.

 12. Kees schreef op 

  Beste Independer,

  ik heb een rijtjes woning van 13 jaar oud met 60.000 overwaarde. Nu willen we een kavel kopen met een huis erop van totaal 325000. Inkomen is 75000 bruto.
  ik wil graag een Duitse hypotheek vanwege de gunstige rente, maar hoe kom je achter de addertjes onder het gras en welke Duitse vorm is in mijn geval de beste?

  gr, K

 13. Beste Kees,
  Wij weten helaas niets over de Duitse hypotheek. Belangrijk om te weten is dat je alleen hypotheekrenteaftrek krijgt als je volgens een annuitair schema aflost. Voor meer informatie moeten wij je helaas doorverwijzen naar een hypotheekadviseur. Hij of zij kan je alles vertellen over de Duitse hypotheek. Een goede adviseur in de buurt kan je vinden op onze website:
  https://www.independer.nl/hypotheekadviseur/intro.aspx

 14. bayram schreef op 

  Hallo mijn vraag is komen wij in aanmerking voor Duitse hypotheek ivm bkr geregistreerd heb 2 vaste inkomens en een schuld van 40000.
  Groet bayram

 15. Paul schreef op 

  Hallo,
  Wij hebben ons huis verkocht en willen graag een andere woning kopen. Onze voorkeur ligt bij een boerderij welke geen agrarische bestemming heeft. Dus bestemming wonen. Zijn er beperkingen qua liggen? Binnen de bebouwde kom of buiten de bebouwde kom? Kortom komen wij in aanmerking voor een Duitse hypotheek?

  Alvast bedankt.
  Gr. paul

 16. Beste Paul,

  Er zijn partijen die de Duitse hypotheek aanbieden. Het hangt een beetje van je woonplaats af, maar je kunt het beste even contact opnemen met een hypotheekadviseur bij jou in de buurt. Hij of zij kan je alles vertellen over de Duitse hypotheek.
  Succes!

 17. patrick schreef op 

  Beste Independent, ik wil een huis kopen in Duitsland in het grensgebied. Bij welke bank kan ik hier voor terecht? Ik werk in Nederland en zou graag bij een idem bank een hypotheek willen afsluiten. Vr gr

 18. Hoi Patrick,

  Je kunt hiervoor contact opnemen met een hypotheekadvieskantoor in het grensgebied. Zij zullen hier het meest mee te maken hebben, en de juiste banken weten te vinden. Je kunt een adviseur zoeken op onze website:
  https://www.independer.nl/hypotheekadviseur/intro.aspx
  Je kunt ook contact opnemen met Smartfee.nl, 030-2676382. Zij doen veel Duitse hypotheken (in Nederland) en kunnen misschien helpen.
  Succes!

 19. R.gheder schreef op 

  Zeer geachte dames en heren.hierbij deel ik jullie mee dat ik niederlande bent en woon ik ook in niederland.maar ik vraag mee af .warom wordt de banken in niederland het zelfde ool in duitsland mijn hypotheek niet geaccepterrn.ik ben zelfstandige ondernemer

 20. rob schreef op 

  Hallo ik heb een vraag kan je ook met een BKR registratie
  een hypotheek af sluiten in Duitsland of wat zijn de mogelijk heden
  ik woon 30 min van de grens wie kan mij helpen of een tip geven
  gr rob

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Zelf online je hypotheek regelen?

Bij Independer kies je zelf je hypotheek, met deskundige begeleiding van ons

online hypotheek regelen

"Helder, duidelijk en overzichtelijke tool"

Mevrouw Schiettekatte uit ZIERIKZEE
2020-02-24, hypotheek

"Zelf je zaken regelen zonder dure tussenkomst van zgn. adviseur. Daar houden we van."

Anoniem uit KAMPEN
2020-02-22, hypotheek

"Eenvoudig en helder op weg geholpen met de hypotheek"

Anoniem uit ACHTERVELD
2020-02-16, hypotheek

"duidelijke website met voldoende informatie tot nu toe komt alles zeer klantvriendelijk over"

Meneer Slooten uit HEERHUGOWAARD
2020-02-15, hypotheek

"Op grond van eerdere afspraken gemaakt in het verleden en de duidelijkheid bij de informatie van deze opgave"

Meneer Wouters uit SOEST
2020-02-10, hypotheek

"Tot nu toe geen problemen en duidelijk"

Anoniem uit BRUNSSUM
2020-02-06, hypotheek

"Voor zover prima!"

Meneer Siegel uit BERGAMBACHT
2020-02-05, hypotheek

"Goede en duidelijke website. Goede service en advise."

Anoniem uit HOOGLANDERVEEN
2020-02-04, hypotheek

"Duidelijke instructie bij het invullen"

Meneer Tent uit WOUBRUGGE
2020-01-28, hypotheek

"Alles is duidelijk, alleen bij het bepalen van de hypotheek is het invullen van de eigen inbreng lastig. Dit kan eenvoudiger."

Anoniem uit SOEST
2020-01-24, hypotheek

"Jullie dwingen me hier een recensie te schrijven anders kan ik niet afsluiten, niet fijn!"

Anoniem uit 'S-HERTOGENBOSCH
2020-01-19, hypotheek

"Tot nu toe bevalt het heel goed. Ik hoop dat de verdere afhandeling ook zo soepel verloopt!"

Anoniem uit EINDHOVEN
2020-01-17, hypotheek

"Makkelijk te regelen alleen op de site is niet in te vullen de duur van het contract en het maandbedrag."

Anoniem uit ZWOLLE
2020-01-16, hypotheek

"Duidelijk en goed invulbare site. Goede telefonische bereikbaarheid. Goede uitleg over moeilijke details "

Meneer van Oers uit ERMELO
2020-01-15, hypotheek

"Handige site, behulpzaam aan de telefoon"

Meneer Rouw uit DUIVENDRECHT
2020-01-06, hypotheek