Eén op de drie huizen staat onder water
Deel met een vriend:

Eén op de drie huizen staat onder water

Er staan steeds meer huizen onder water, dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Sinds 2008 is dit aantal verdrievoudigd. Je huis staat onder water als je hypotheek hoger is dan wat je huis op dit moment waard is. Je blijft dan na verkoop met een restschuld zitten. Vorig jaar was dit het geval bij ruim 1,4 miljoen huishoudens, 300.000 meer dan in 2012. De gemiddelde schuld die mensen overhouden na verkoop is €62.000. In 2012 was dit nog €52.000.

Vooral jongere huishoudens hebben restschuld

De meeste mensen (ruim twee derde) met een restschuld zijn jonger dan 45 jaar. De woningen zijn vaak vlak voor de crisis gekocht en van de hypotheekschuld is bijna niets afgelost. Heel anders is dit bij 65-plussers met een eigen woning. Bijna de helft van deze groep heeft begin 2013 de hypotheek al volledig afgelost en slechts 3% heeft een restschuld.

Aantal huizen met overwaarde afgenomen

In 2008 had 73% van de huiseigenaren een huis met overwaarde. Dan is de waarde van je huis juist hoger dan je hypotheekschuld.  Dit is fors minder geworden; in begin 2013 is dit aantal gezakt naar bijna de helft.

Staat jouw huis onder water?

Wanneer je je huis niet verkoopt is er eigenlijk niet zo veel aan de hand. Je zou samen met een hypotheekadviseur kunnen bekijken of gedeeltelijk aflossen verstandig is.

Wil je je huis verkopen? Dan moet je rekening houden met je restschuld. Je moet de restschuld (die nog bovenop je nieuwe hypotheek komt) wel kunnen dragen op je inkomen. Ook kan het zijn dat banken je nieuwe hypotheek niet accepteren. Een hypotheekadviseur kan je hier alles over vertellen.

Lees meer over: hypotheek

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Zelf online je hypotheek regelen?

Bij Independer kies je zelf je hypotheek, met deskundige begeleiding van ons

online hypotheek regelen

"Over de samenwerking met Independer ben ik absoluut tevreden maar niet over de kredietverstrekker die Independer heeft gekozen t.w. bijBouwe. Nu opnieuw aangevraagd bij Argenta en ik hoop dat dit sneller en beter gaat. Groet, Paul van Rossum"

Dhr. M.J. Boeve uit WOUDENBERG
2017-11-07, hypotheek

"Eerst telefonisch contact gehad. Erg duidelijk, behulpzaam en vriendelijk geholpen. Later site gevuld. Op zich erg duidelijk alleen ik kon niet alles vullen wat ik wilde zoals de marktwaarde van de woning "

Anoniem uit BRIELLE
2017-10-31, hypotheek

"Geen"

Anoniem uit ZWARTEWAAL
2017-10-18, hypotheek

"Ok"

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
2017-10-17, hypotheek

"Duidelijk en compleet! Goede prijs als je weet waar je het over hebt."

Dhr. J. Wolters uit NOOTDORP
2017-10-17, hypotheek

"uitstekende service, alleen beetje lastig om op deze wijze aanvraag te doen als gepensioneerde. Alleen daarom geen 10."

Anoniem uit HOLLUM
2017-10-16, hypotheek

"Tot nu toe tevreden daar het online sluiten van de hypotheek heel eenvoudig en begrijpbaar is via deze website."

Dhr. R. Lavrelashvili uit BEEK LB
2017-10-14, hypotheek

"De website is best gebruiksvriendelijk. "

Anoniem uit AMSTERDAM
2017-10-05, hypotheek

"In de berekeningstool worden de kosten van de makelaar vor de verkoop van de woning niet meegenomen! Ook een WAO uitkering kun je niet invullen"

Anoniem uit ALPHEN GLD
2017-10-04, hypotheek