Eenderde van de gepensioneerden komt moeilijk rond
Tip een vriend:

Eenderde van de gepensioneerden komt moeilijk rond

Vandaag publiceerde het Nibud het rapport ‘Rondkomen na pensionering, nu en in de toekomst’. Het Nibud vroeg naar de ervaringen van ruim 1000 respondenten van 65 tot 80 jaar die meer dan één jaar met pensioen waren. Het onderzoek laat zien dat de huidige groep gepensioneerden over het algemeen best gelukkig is met hun financiële situatie. Ook hebben zij inzicht in wat een goed pensioeninkomen is. Daarnaast vallen ook een aantal risicogroepen en opvallende trends op. Independer is medefinancier van het onderzoek.

Vooral gescheiden mensen en ZZP-ers komen moeilijk rond

In het onderzoek van het Nibud geeft 33% van de ondervraagden aan dat ze moeilijk rondkomen. De groepen die het extra lastig hebben zijn ZZP-ers en gescheiden mensen. 44% van gepensioneerde ZZP-ers komt moeilijk rond en 51% van de ooit gescheiden gepensioneerden geeft aan moeilijk rond te komen. 33% van de gepensioneerden met een huurwoning heeft geen spaargeld.

Slechts 9% van de gepensioneerden wil kleiner gaan wonen

Mensen die op zoek zijn naar een huis hoeven niet te verwachten dat de huidige generatie gepensioneerden doorstroomt. Het blijkt dat de meeste gepensioneerden in het onderzoek zolang mogelijk in hun eigen huis willen blijven wonen. Sociale aspecten en gezondheidseffecten spelen daarbij een grotere rol dan financiën. Van de gepensioneerden wil slechts 9 procent kleiner gaan wonen. 60 procent van de gepensioneerden heeft een eigen woning. 73 procent van hen heeft nog een hypotheek. En 86 procent van hen heeft overwaarde op de woning. Twee derde van de gepensioneerden heeft geen concrete plannen iets met die overwaarde te doen.

Verschil tussen benodigd en wenselijk pensioeninkomen

Het Nibud geeft aan dat alleenstaanden een inkomen van € 1.500 euro netto per maand voldoende vinden, bij paren is dit € 2.000. Als gekeken wordt naar wat de gepensioneerde een goed pensioen vindt, komt men bij een alleenstaande uit op een pensioen van € 1.900 netto per maand en bij paren op € 2.600. Op individueel niveau kan deze uitkomst sterk verschillen. Want buiten het feit dat paren een hoger pensioeninkomen nodig hebben dan alleenstaanden, is het benodigde inkomen in de toekomst ook sterk afhankelijk van het eerdere inkomen.

Financiële planning voorkomt verrassingen

“Het onderzoek laat zien dat het, zeker voor risicogroepen, verstandig is om ruim vóór je pensioen te weten of je pensioenwensen kloppen met de realiteit. Als dat niet zo is kun je je wensen aanpassen of actie ondernemen om je wensen te realiseren. Zo voorkom je teleurstellingen,” zegt Viola Verhoef, pensioenexpert bij Independer. Ze licht toe: “Wij hebben het onderzoek van Nibud medegefinancierd omdat we het belangrijk vinden om te leren van de huidige generatie gepensioneerden.”

Independer en pensioen

Independer heeft als ambitie om consumenten te helpen met financieel inzicht, ook als het over pensioen gaat. Onlangs is InZicht geïntroduceerd, een innovatieve online tool waarmee iemand gepersonaliseerd inzicht krijgt in z’n inkomen voor later. Ook worden negen verschillende oplossingen voorgelegd om een eventueel pensioengat te verkleinen. Door aan de ‘oplossingsknoppen’ te draaien kunnen klanten direct de lange-termijn-impact zien van de stappen die ze nu kunnen zetten. Nieuwsgierig? Neem een kijkje.

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Verzekeringen vergelijken en direct afsluiten

Goedkope verzekering? Independer helpt jou gemakkelijk verzekeringen vergelijken

verzekering vergelijken

"Snel en Goede vergelijker. Ook extra’s goed Inzichtelijk. Prijs kwaliteit goed duidelijk neergezet. Precies wat ik verwacht van een prijsvergelijker. "

Anoniem uit UITGEEST
26 minuten geleden, autoverzekering

"fluitje van een cent om alles te vergelijken en keuze te maken"

Dhr. Rikken uit GROESBEEK
1 uur geleden, energie

"Makkelijk en duidelijk"

Dhr. Zwambag uit HOUTEN
2 uur geleden, energie

"helder en duidelijk"

Anoniem uit KRIMPEN AAN DEN IJSSEL
3 uur geleden, overlijdensrisicoverzekering

"Zeer duidelijk en erg simpel"

Meneer Van den Broek uit WOGNUM
3 uur geleden, autoverzekering

"goede voorstellen keurige hulp aanrader."

Dhr. Klinkers uit POSTERHOLT
3 uur geleden, autoverzekering

"Snel duidelijk en overzichtelijke info. "

Anoniem uit ZAANDAM
3 uur geleden, energie

"IS GEWOON GOED"

Anoniem uit DALFSEN
4 uur geleden, energie

"internet"

Meneer Valdas 379352260 uit OOST-GRAFTDIJK
4 uur geleden, autoverzekering

"tevreden "

Anoniem uit OVERVEEN
4 uur geleden, energie

"Altijd de best"

Meneer Gebrehiwet Tewelde Gaim uit HOUTEN
4 uur geleden, autoverzekering

"ok"

Meneer Kurt uit 'S-HERTOGENBOSCH
5 uur geleden, autoverzekering

"Gemakkelijk een verzekering te selecteren en eenvoudig af te sluiten."

Meneer Clercx uit MARIAHOUT
5 uur geleden, woonverzekering

"AMAZING SERVICE"

Anoniem uit WEESP
5 uur geleden, autoverzekering

"Snel en duidelijk "

Anoniem uit TILBURG
6 uur geleden, autoverzekering