Banken die investeren in veetransport of bedrijven die vlees verwerken, houden weinig rekening met dierenwelzijn. Dat blijkt uit een onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer. De vijf banken die onderzocht zijn, scoren allemaal een 1. 

Banken moeten verantwoordelijkheid nemen

De vijf banken die investeren in veetransport of vleesverwerkende bedrijven, zijn ING, ABN AMRO, Rabobank, SNS REAAL en AEGON. Volgens de Eerlijke Bankwijzer wordt het hoog tijd dat deze banken hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. Gemma Willemsen, plaatsvervangend directeur van de Dierenbescherming, zegt namens de Eerlijke Bankwijzer dat het schokkend is dat banken zo weinig aandacht hebben voor het welzijn van dieren tijdens transporten. Ook noemt Willemsen het niet meer van deze tijd om de transportsector op hun blauwe ogen te geloven.

Dierenwelzijn onvoldoende

De drie banken die veetransporteurs financieren, ING, ABN Amro en Rabobank, houden zich volgens de Eerlijke Bankwijzer wel aan de Europese en Nederlandse wet- en regelgeving over veetransport. Maar dit is niet voldoende, omdat de regels niet altijd worden gehandhaafd. Ook worden de regels vaak overtreden.

Independer en de Eerlijke Bankwijzer

De Eerlijke Bankwijzer is een initiatief van Oxfam Novib, FNV, Amnesty International, Mileudefensie, Dierenbescherming en IKV Pax Christi. De Eerlijke Bankwijzer onderzoekt regelmatig de investeringen van banken. Daarbij wordt gekeken of er voldoende wordt geïnvesteerd in duurzaamheid. Ook vergelijkt de Eerlijke Bankwijzer de belangrijkste aanbieders van betaal- en spaarrekeningen op het gebied van duurzaamheid. Omdat Independer de Eerlijke Bankwijzer steunt, vind je de resultaten van dit onderzoek sinds mei van dit jaar in de vergelijkingen van spaarrekeningen en deposito’s op Independer.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Dit vinden onze klanten van ons
9,2
Op basis van 375.630 klantbeoordelingen hoe we dit berekenen bekijk ze allemaal
gewoon goed
10