Eigen bijdrage medicijnen vanaf 2019 niet meer dan 250 euro
Tip een vriend:

Eigen bijdrage medicijnen vanaf 2019 niet meer dan 250 euro

Vanaf 1 januari 2019 betaal je per jaar maximaal 250 euro eigen bijdrage voor medicijnen. Dat is een van de wijzigingen voor de zorgverzekering 2019 die op Prinsjesdag bekend is gemaakt. Deze regel geldt voor medicijnen die zijn opgenomen in het geneesmiddelenvergoedingensysteem (GVS) en loopt in ieder geval tot 2021.

Vergoeding medicijnen door zorgverzekering

Van veel medicijnen bestaan verschillende merken. Deze hebben allemaal dezelfde werkzame stoffen en hetzelfde effect. Zorgverzekeraars vergoeden alleen de goedkoopste variant van een medicijn. Dat noemen we het preferentiebeleid.

De kosten van medicijnen vallen onder je eigen risico. De eerste 385 euro betaal je dus zelf. Heb je ook een vrijwillig eigen risico? Dan loopt dit bedrag nog verder op, tot maximaal 885 euro. Daarnaast betaal je voor sommige medicijnen ook een eigen bijdrage. Op jaarbasis kan dat bedrag aardig oplopen. Om te voorkomen dat mensen hierdoor in de financiële problemen komen, heeft het kabinet maatregelen genomen. Wanneer de eigen bijdrage op jaarbasis hoger wordt dan 250 euro, betaalt je zorgverzekeraar de rest.

Voorbeeld

Je hebt last van hooikoorts en gebruikt een medicijn waar verschillende soorten van bestaan met allemaal dezelfde werking. Het medicijn van merk A is het goedkoopste en wordt daarom vergoed door de basisverzekering. Je betaalt wel een eigen bijdrage.

Stel dat deze eigen bijdrage op jaarbasis uitkomt op 600 euro. Dan betaal je hier vanaf 2019 nog maar maximaal 250 euro van. De overige 350 euro hoef je niet zelf te betalen, maar wordt vergoed door je zorgverzekeraar. Dit valt wel onder je eigen risico.

Gebruik je daarnaast nog meer medicijnen uit het GVS waar een eigen bijdrage voor geldt? Dan worden ook die kosten door je verzekeraar vergoed.

Aanvullende zorgverzekering voor eigen bijdrage

Er zijn verschillende zorgverzekeraars die de eigen bijdrage voor medicijnen vanuit een aanvullende verzekering (deels) vergoeden. Wil je weten hoe het bij jouw zorgverzekeraar zit? Bekijk dan ons vergoedingsoverzicht.

Zorgverzekering vergelijken bij Independer: bekijk of medicijn vergoed wordt

Ga je je zorgverzekering vergelijken bij Independer? Dan kun je zelf gemakkelijk zien of je zorgverzekeraar een bepaald medicijn vergoedt en of je een eigen bijdrage betaalt. Dat werkt zo:

 1. Vul je persoonsgegevens in op onze website.
 2. Geef aan welke zorg je wil verzekeren en of je eventueel een hoger eigen risico wilt.
 3. In de linker kolom staat ‘Medicijnen’.
 4. Vul hier in welke medicijnen je gebruikt.
 5. In het overzicht met verzekeraars staat nu bij elke verzekeraar of je medicijnen worden vergoed. Klik hiervoor op ‘meer informatie’ en het tabje ‘medicijnen’.
 6. Bij ‘meer over je medicijnen’ zie je hoeveel je ongeveer per jaar betaalt voor je medicijnen.

Aanmelden Zorgpremie Alert

Wil je als eerste de zorgpremies weten voor 2019? Meld je dan aan voor de Zorgpremie Alert van Independer. Dan krijg je een seintje als alle premies bekend zijn en je kunt beginnen met zorgverzekeringen vergelijken voor 2019.

Lees meer over: zorgverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

24 Antwoorden op “Eigen bijdrage medicijnen vanaf 2019 niet meer dan 250 euro”

 1. Maria schreef op 

  Goed geregeld jongens. Nog meer verwarring over waar je recht op zou moeten hebben ……

  1. jacqueline schreef op 

   ik gebruik 1000mg paracetamol per dag. Nu gaat de paracetamol uit het basispakket. Wordt heel gemakkelijk gezegd paar euro per maand. Ordinaire bezuiniging. Het is de 3de medicijn voor mij die voor eigen rekening komt dat met een uitkering. Dank u wel NZA

 2. Uw grave schreef op 

  Wat ben ik kwijt voor 2 pers tandarts geweest basis plus1 en eigen bijdragen mag je dat 10 maandeijks bet

  1. Maria schreef op 

   Bent u bij de tandarts geweest ? Als dit niet volledig vergoed wordt moet u de rekening binnen een maand betalen. Alleen het eigen risico mag in sommige gevallen in (tien) termijnen worden betaald. Dit moet je vaak wel aan het begin van het jaar afspreken met je verzekeraar.

 3. Corrie schreef op 

  Goedendag, Ik heb een vraag over de 250 euro medicijnen. Ik moet na een mislukte staaroperatie VitaPos zalf in me oog hebben. Deze tube wordt niet vergoed. Kost mij 9.65 per tube. Deze dus bijna 2 wekelijks kopen. Telt dit dan ook mee voor die 250 euro?
  Hopelijk kunt mij daar antwoord op geven, de zorgverzekeraar niet. Wil expres niet die naam noemen verder heb ik goede ervaringen met ze.

  1. Maria schreef op 

   Dit telt helaas niet mee voor die 250 euro.

   1. CORRIE schreef op 

    Dank u wel voor de reactie. Had gehoopt van wel, zou een hoop geld schelen.

    1. Maria schreef op 

     Graag gedaan.
     Is het middel online niet veel goedkoper verkrijgbaar. Het lijkt namelijk vrij verkrijgbaar te zijn. Kijk eens op www. apo-rot. nl aan elkaar geschreven en zoek op Vita Pos. Als ik er een link van maak wordt het bericht niet geplaatst. Als u meerdere tubes bestelt vraag eerst even de t.h.t. datum. Succes !!

 4. Maria schreef op 

  Ik probeer iemand te helpen, tot 2 keer toe komt mijn reactie hier niet te staan. Er staat een link in die wel degelijk van toepassing is op de discussie.

  1. Corrie schreef op 

   Dank u wel, heb het uitgeprint en zal het aan me arts laten lezen. Verpakking is anders, maar scheelt inderdaad heel veel.
   Nogmaals dank voor de reactie.

 5. Geja schreef op 

  De chronische patient ( en die heeft hier niet voor gekozen) wordt weer de dupe met deze nieuwe maatregel.

  1. CORRIE schreef op 

   Dat is vaak zo. Maar kunnen we weinig aan veranderen we vragen er ook niet om chronischbziek te zijn. Dus daarom was ik heel blij met de tip die ik gekregen heb. Toestemming ook van arts.
   Misschien zijn er meer mensen die wat aan die link hebben.

   1. Maria schreef op 

    Wat fijn, dat is inderdaad goed nieuws. Het scheelt gewoon de helft van de kosten.

 6. CORRIE schreef op 

  Nu weer gezeur over bijv paracetamol 1000 mg die toch echt anders is dan bij andere winkels. Maar nee regering bepaald maar weer vergoeden we niet. Hoor ook al van mensen die een machtiging hebben voor speciale therapie dat de machtiging zomaar ingetrokken wordt. Benieuwd wanneer ik daar weer bericht over krijg. Ben zo meer geld kwijt aan mijn gezondheid dan dat ik geld over hou om nog enigzins normaal te kunnen eten of kleding of andere levensbehoeften te kunnen uitgeven. (Denk aan beddengoed wat door handicap sneller slijt) maar ja daar heeft de regering genoeg geld voor om te kopen met hun inkomsten. Sorry moest even frustatie kwijt. Maar weet zeker dat dit voor veel mensen telt. En ja dan zit je net 15 euro te hoog met uitkering om voor toeslagen in aanmerking te komen.

  1. Maria schreef op 

   ZOOOO herkenbaar !!

   1. CORRIE schreef op 

    Weet het Maria maar soms moet je het even kwijt

  2. Ed schreef op 

   Corrie,

   Bij je belastingaangifte kun je medicijnen, behandelingen, en sommige hulpmiddelen die NIET vergoed worden, maar wel voorgeschreven zijn door een arts (zoals b.v. de Vita-Pos en paracetamol) opvoeren als “bijzondere ziekte kosten”. Er geldt wel een bepaald % van je inkomen als drempel, maar als je inderdaad zo’n laag (belastbaar) inkomen hebt, is de kans aanwezig dat je toch boven die drempel uit komt. Het bedrag dat er bovenuit komt wordt dan afgetrokken van je inkomen, waardoor je kans maakt op teruggave van de belasting.
   Let op, het eigen risico telt daarbij niet mee, dat moet iedereen betalen.

 7. Art schreef op 

  Beste Indipender,
  Ik lees dat de regeling voor eigenrisico en eigen bijdrage ingevoerd is om te voorkomen dat mensen in financiele problemen komen. Mogelijk heb ik het niet goed begrepen, maar gaan wij vanaf dit jaar een eigen bijdrage voor medicatie betalen én een eigen risico voor zorg? ofwel werkt het cumulatief? Dit zou namelijk een betekenen dat in plaats van 385,- wij nu 635,- zullen moeten betalen naast de maandelijkse zorgkosten

  1. Selina van Houten (Independer.nl) schreef op 

   Beste Art,

   Het is niet zo dat de eigen bijdrage voor medicatie er nu per dit jaar extra bovenop komt. Er zijn in Nederland een aantal medicijnen waarvoor je naast het eigen risico ook nog een deel eigen bijdrage moet betalen. Als jij voor je medicijnen naast het eigen risico nooit een eigen bijdrage hebt moeten betalen, wijzigt daar door deze nieuwe regelgeving niks in. Voor mensen die medicijnen gebruiken waar deze eigen bijdrage naast het eigen risico wel geldt is nu een nieuwe regel gekomen dat deze eigen bijdrage gemaximeerd is op 250 euro.

 8. Maria schreef op 

  Beste Art,
  Independer reageert hier helaas niet.
  Volgens mij is die regeling zo dat je van de 385 euro Eigen Risico maximaal 250 euro aan medicijnen betaalt. Stel, je gebruikt veel medicatie dan zit je zo aan die 250 euro. Het is mij niet duidelijk of de terhandstellingskosten die je voor alle medicatie betaalt boven de 250 euro ook niet meer meetelt. Als dat wel zo is hebben veel chronisch zieke mensen er nog niets aan. In veel gevallen is het chronisch ziek zijn de oorzaak van de financiele problemen.
  Groetjes, Maria

  1. CORRIE schreef op 

   Goedendag wat ik van apotheek begrepen heb is het zo dat de medicijnen die niet vergoedt worden door verzekering onder die 250 euro vallen. De terbehandelingskosten vallen weer onder de 385 euro. Maar dit is nogmaals wat ik van de apotheek hoorde.

 9. Maria schreef op 

  Medicijnen die niet vergoed worden moet je toch zelf betalen ?
  Zoals al werd geschreven ‘nog meer verwarring’.

  1. Corrie schreef op 

   Ja maar die schijnen dan nu onder die 250 euro te vallen. Maar ik gebruik gemaakt van die geweldige tip die ik kreeg van U. Om via www. apo-rot. nl te kijken of daar niet te verkrijgen is. En in mijn geval wel (met toestemming met arts) en dan nog eens voor de helft van de prijs die ik bij apotheek moet betalen.
   Dacht zet het nog maar eens neer, wie weet hebben er meer wat aan.

 10. Maria schreef op 

  Medicijnen die niet vergoed worden vallen helaas niet onder die 250 euro. Zie reactie van Independer hierboven. Alleen als je een eigen bijdrage betaalt voor medicijnen zit daar een grens aan van 250 euro. Deze eigen bijdrage heeft verder niets met het Eigen Risico te maken. Dat is en blijft 385 euro. Helaas….. Voor de meeste medicatie betaal je helemaal geen eigen bijdrage. Dit nieuws is met veel bombarie de wereld in geholpen maar geldt voor heel veel mensen helemaal niet. Uiteraard is wel heel fijn voor de mensen die er wel mee te maken hebben.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Vergelijk & bespaar snel op je zorgverzekering

In 5 makkelijke stappen een betere & goedkopere dekking

zorgverzekering vergelijken

"snel"

Meneer Coerse uit AMSTERDAM
2019-10-19, zorgverzekering

"Very happy "

Mevrouw Mihaylova uit WEESP
2019-10-19, zorgverzekering

"alles is overzichtelijk en makkelijk te vinden"

Anoniem uit BERKEL EN RODENRIJS
2019-10-18, zorgverzekering

"Goede duidelijke site en goede uitleg. Fijn om te kunnen vergelijken."

Anoniem uit WIJCHEN
2019-10-18, zorgverzekering

"super helpful and easy to use"

Mevrouw Vicaria uit AMSTERDAM
2019-10-17, zorgverzekering

"De informatie die wordt vrijgegeven is betrouwbaar en je kunt gemakkelijk vergelijken."

Anoniem uit UDEN
2019-10-17, zorgverzekering

"Snel gedaan op een handige website en direct reactie op een vraag van de klantenserice."

Meneer Geerligs uit GOUDA
2019-10-17, zorgverzekering

"goeie uitleg"

Meneer Isik uit HILVERSUM
2019-10-17, zorgverzekering

"makkelijk en snel geregeld"

Mevrouw Gebreyesus uit UTRECHT
2019-10-16, zorgverzekering

"Zeer duidelijk "

Mevrouw Hooghiemstra uit GORINCHEM
2019-10-16, zorgverzekering

"Duidelijke uitleg en overzichtelijke vergelijking "

Anoniem uit ROTTERDAM
2019-10-16, zorgverzekering

"Goedkoop maar toch nog goed verzekerd en snel geregeld"

Meneer Leppers uit EINDHOVEN
2019-10-16, zorgverzekering

"Waiting confirmation"

Meneer Yiu Long Hin uit AMSTERDAM
2019-10-15, zorgverzekering

"Goed geholpen, leuke en vriendelijke klantenservice. "

Mevrouw Huisman uit LOENHOUT
2019-10-15, zorgverzekering

"Super goede hulp gekregen! Bedankt Sedley!"

Mevrouw Duk uit AMSTERDAM
2019-10-14, zorgverzekering