‘Eigen risico en premie zorgverzekering stijgt in 2018’
Tip een vriend:

‘Eigen risico en premie zorgverzekering stijgt in 2018’

In 2018 wordt de zorgverzekering mogelijk duurder. Bronnen in Den Haag melden dat zowel het verplicht eigen risico als de premie voor de basisverzekering waarschijnlijk stijgt. Het eigen risico gaat van 385 naar 400 euro en de zorgpremie gaat met 6 euro per maand omhoog. Het goede nieuws is dat ook de zorgtoeslag wordt verhoogd. Op Prinsjesdag (19 september) wordt het eigen risico en de nominale zorgpremie voor 2018 definitief bekendgemaakt.

Premie stijgt vanwege toenemende zorgkosten

De zorgkosten zijn de afgelopen jaren flink gestegen en dat zal de komende jaren wel zo blijven. Dit komt voornamelijk door de vergrijzing en doordat de medische zorg beter, maar ook duurder wordt. In onderstaand overzicht zie je de hoogte van het eigen risico door de jaren heen.

De zorgtoeslag is gekoppeld aan de gemiddelde zorgpremie. Wanneer de zorgpremie stijgt, stijgt de zorgtoeslag mee. De zorgtoeslag voor 2018 wordt aan het eind van het jaar berekend, wanneer alle zorgpremies bekend zijn.

Definitieve zorgpremie uiterlijk 12 november bekend

Zorgverzekeraars mogen zelf de premie van de zorgverzekering vaststellen. Als basis hiervoor gebruiken ze de nominale premie die de minister berekent. De nominale premie is het bedrag dat de zorgverzekering minimaal moet kosten, volgens het kabinet, om kostendekkend te zijn. Alle premies moeten uiterlijk op 12 november 2017 bekend zijn. Dat is een week eerder dan de afgelopen jaren het geval was. De periode waarin je kunt overstappen is daarmee dus een week verlengd.

Verkiezingsbeloften gebroken

Patiëntenfederatie Nederland en de ANBO hebben direct gereageerd op dit nieuws. Patiëntenfederatie Nederland vindt dat het eigen risico omlaag moet. “Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft in het verkiezingsprogramma staan dat het eigen risico omlaag moet. Ik begrijp niet hoe het kabinet dan met deze boodschap kan komen” zegt directeur Dianda Veldman. ANBO-bestuurder Liane den Haan is het met haar eens. “Het hele voorjaar hebben we gehoord over het verlagen of zelfs afschaffen van het eigen risico. Dat dat nauwelijks doorgerekend werd én onherroepelijk zou leiden tot hogere premies, daar hoorde je niemand over. En nu is het stof neergedaald, en nu gaat alles weer omhoog. Hoewel niet onverwacht, is dat heel slecht voor het vertrouwen in de politiek.”

Lees meer over: zorgverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

8 Antwoorden op “‘Eigen risico en premie zorgverzekering stijgt in 2018’”

 1. Monique schreef op 

  In alle artikelen die ik over dit ondewerp vind, gaat het over de stijging van de zorgtoeslag.
  Het wordt pas hard als je daar net geen recht op hebt. Voor de chronisch zieken onder die mensen wordt het wel erg duur. Er wordt ook gezegd dat het een drempel op moet werpen voor bezoek aan een specialist of het gebruik van medicijnen. Dan hoef je niet meer naar de huisarts. Die stuurt je namelijk door of schrijft medicijnen voor. Ik hoop dat er volgend jaar weer een onderzoek komt naar zorgmijders. Dat zullen er ook wel steeds meer worden.

 2. Freco schreef op 

  Nu de verkiezing al plaats heeft gehad gaat alles weer omhoog waar zij in de verkiezing boodschap iets anders verkondigde dit kan toch niet waar zijn weer zo een leugen wil wel de boekjaar inkomen van de verzekering inzien hoeveel winst zij maken op de armer wordende bevolking

  1. A schreef op 

   Zolang mensen op partijen zoals VVD, CDA, PVDA, D66, GroenLinks, Christen Unie, SGP en tot op zekere hoogte de PVV (ook de PVV regelmatig anders gestemd omtrent de zorg dan wat ze publiekelijk allemaal roepen) stemmen zal er nooit maar dan ook nooit iets veranderen. Ik droom van de dag er in Nederland een revolutie plaats vind zoals dat gebeurd is in Ijsland, waar de bevolking al de regeringspartijen die decennia in wisselende samenstellingen het land bestuurde naar huis heeft gestuurd. Als klap op de vuurpijl heeft men ook een nieuwe grondwet gemaakt, waardoor het bekende politieke gekonkel en de diverse draaideuren van de politiek en het grote bedrijfsleven stukken moeilijker is gemaakt.

   1. Bani Murro schreef op 

    Groot gelijk heb jij , allemaal een grote potnat alleen maar blaa,blaa,blaa.

    Ik stemmen niet meer.

 3. Lana-Lynn schreef op 

  De gehele bevolking zou simpelweg moeten stoppen met betalen. Dan pas geef je een duidelijk signaal af dat het zo niet langer meer kan. En de zorgverzekeraars hebben niet de capaciteit om alle wanbetalers hard terug te pakken, als in dit geval alle verzekerden wanbetaler worden.

 4. chris schreef op 

  en wie word hier rijk de 1 procent beloof de burger wat en ze zijn dom genoeg om er in te trappen dat zie je elke keer weer dat heet democratie

 5. H.Kuijten schreef op 

  Wij gepensioneerde hebben al jaren niets bijgekregen, we zijn wel gekort zijn ze zeker vergeten.Aow kregen 12.00 euro erbij, maar nu kijken wat alles omhoog gaat,dan zeggen niemand gaat achteruit.

 6. Bani Murro schreef op 

  Aah ya wij zijn lekker melk koe voor de HEREN, blijv maar zo door, gaan gaat goed met NL.

  gaan we samen naar de bliksem.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Vergelijk & bespaar snel op je zorgverzekering

In 5 makkelijke stappen een betere & goedkopere dekking

zorgverzekering vergelijken

"Goed"

Mevrouw Joanna Monica uit LEIDERDORP
1 uur geleden, zorgverzekering

"Vind het goed"

Meneer Achalhi uit 'S-GRAVENHAGE
2019-09-18, zorgverzekering

"Very satisfied"

Mevrouw Huang uit UTRECHT
2019-09-18, zorgverzekering

"Makkelijk en snel"

Anoniem uit ARKEL
2019-09-18, zorgverzekering

"makkelijk!"

Anoniem uit RAALTE
2019-09-17, zorgverzekering

"The CS number I was prompted to call during the process of taking out an insurance did not have any info on what to press for English, small thing as I was able to use the whatsapp function (super excellently amazing btw) to find the answers I needed"

Meneer French uit MAASTRICHT
2019-09-17, zorgverzekering

"Gewoon lekker duidelijk en overzichtelijk "

Anoniem uit NIEUWAAL
2019-09-17, zorgverzekering

"Alles was overzichtelijk"

Anoniem uit ROTTERDAM
2019-09-17, zorgverzekering

"Alles is duidelijk aangegeven en de site help je goed met uitkiezen wat je nodig hebt."

Meneer Riddle uit ZWOLLE
2019-09-16, zorgverzekering

"raar dat ik geen kopie kon maken van iets wat ik net heb afgesloten"

Anoniem uit MUIDERBERG
2019-09-16, zorgverzekering

"ging makkelijk"

Anoniem uit EINDHOVEN
2019-09-16, zorgverzekering

"Ik kon nergens een collectiviteitsnummer ingeven? Verder een duidelijk invulformulier."

Anoniem uit BRASSCHAAT
2019-09-16, zorgverzekering

"GOOD"

Mevrouw Joy Ehighalua uit AMSTERDAM
2019-09-15, zorgverzekering

"goede website"

Mevrouw Brugmann uit APELDOORN
2019-09-15, zorgverzekering

"goede informatie echt een aanrader voor studenten . prima en duidelijke service"

Mevrouw Schut uit AMSTERDAM
2019-09-14, zorgverzekering