Eigen risico zorgverzekering 2013 definitief naar 350 euro
Tip een vriend:

Eigen risico zorgverzekering 2013 definitief naar 350 euro

Al eerder waren er geluiden over een stijging van het eigen risico voor de zorgverzekering in 2013, maar afgelopen woensdag werd uit het Vijfpartijenakkoord duidelijk dat het eigen risico op de zorgverzekering in 2013 definitief stijgt naar 350 euro. Dat betekent een stijging van 130 euro (nu is het verplicht eigen risico 220 euro).

Naast deze maatregel is er op zorggebied nog een aantal andere maatregelen overeen gekomen in het Vijfpartijenakkoord:

 • Er komt een eigen bijdrage van 7,50 euro per dag dat je in het ziekenhuis ligt
 • Als je een gehoorapparaat nodig hebt geldt daar een eigen bijdrage van 25 procent
 • De eigen bijdrage voor de GGZ wordt gedeeltelijk teruggedraaid
 • De rollator verdwijnt uit het basispakket
 • Onderzoek norminkomens medisch specialisten
 • Vermogensinkomensbijtelling van 8 naar 12 procent
 • 150 miljoen euro minder bezuinigingen op PGB

Wijzigingen zorgverzekering 2013

Elk jaar kan de overheid het basispakket van de zorgverzekering aanpassen. Zo probeert de overheid de zorgkosten te beheersen. Vanwege de huidige economische situatie zijn er al diverse beperkingen en wijzigingen van het basispakket gepubliceerd. De wijzingen voor het basispakket in 2013 zijn nog niet definitief. Ieder jaar worden deze rond Prinsjesdag bekend.
De belangrijkste zorg zoals een bezoek aan de huisarts of geneesmiddelen zullen niet wijzigen. Ook mondzorg voor kinderen onder de 18 jaar zal niet wijzigen.

Overstappen zorgverzekering 2013

Je kunt je zorgverzekering normaal gesproken alleen per 1 januari opzeggen. Rond half november 2012 moet je zorgverzekeraar je een nieuw aanbod doen voor je zorgverzekering in 2013. Je kunt dan zien of de aanvullende verzekering de kosten zal vergoeden en welke premie je dan gaat betalen. Wil je wisselen van zorgverzekering in 2013? Dan moet je dit voor 31 december 2012 regelen. Je kunt je bij Independer.nl wel vast aanmelden voor de Zorgpremie Alert 2013. Je ontvangt van ons dan een berichtje zodra de nieuwe premies voor 2013 bekend zijn en je die op onze site kunt vergelijken.

Lees meer over: zorgverzekering

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

19 Antwoorden op “Eigen risico zorgverzekering 2013 definitief naar 350 euro”

 1. elliezo BV schreef op 

  welke academische misvormde heeft dit bedacht? en waarom kunnen wij met ons boere verstand dit niet anders vorm laten geven.

  De kosten om de eigenbijdrage te administreren zijn misschien wel 3 keer zo duur als wat het oplevert

  maak nu gewoon de premie met een vast bedrag wat hoger, dan houden we meer aan de over om aan zorg te besteden dan aan de portokosten van verrrekenings tabbelen naar de verzekerde sturen incassos die nit inbaar zijn bij de minder bedeelden incassokosten in het algemeen.

  het is leuk om werkgelegenheid op de administrtieve afdelingen van de verzekeraar te produceren maar, daar is niemand mee geholpen deze logge organen zijn hierdoor al ontoegenkeijk het zijn organisaties met een waterhoofd waar wij met z’n allen de kosten voor op moeten hoesten.

  de angsty van e verzekeraar dat hiuj te veel betaald de wurgcotraten met zorgveleners en leveranciers de ondoorzichtige landurige papierwinkels. De Controle behoefte maakt dat de zorg duur word geld zit niet in de zorg maar in de controledrang en de papieren tijger met de mensen die dat produceren er om heen. tevens proberen deze ook nog hun heilige huisjes te beschermen.

  Ik als leverancier hulpmiddelen word en in iedergeval niet vorlijk van.

 2. Denis schreef op 

  Herinnert u zich nog hoe men de privatisering verkocht ? Door de concurrentie zouden ziekteverzekeringskosten lager worden, ook ten gunste van de klant.
  Heeft u al iets goedkoper zien worden ? Ik niet. Bovendien wordt het
  hele systeem voor de klant ondoorzichtig of weet jij nog ‘wat je koopt’ als je bij de apotheker komt, of in het ziekenhuis belandt ? Ga maar zoeken tussen de ellenlange lijsten met vergoedingen -alsof we niets beters te doen hebben !

 3. Gerard schreef op 

  Wat ik vreemd vind is dat veel consumenten zich niet alleen basisverzekeren. Iedereen is bang voor de zin “stel je eens voor dat…”
  Ik vind het basisverzekeren op zich wel voldoende, als ik al een keer neer de fysio moet neem ik het risico wel om dat zelf te betalen. Ik kan me gelukkig ook basisverzekeren doordat ik een zeer sterk gebit heb, anders zou ik mij mischien basisverzekeren extra.

 4. Jenny schreef op 

  Gerard,

  Jij kunt je denk ik gelukkig prijzen dat je niets mankeert?
  Ruilen?

 5. Gerard schreef op 

  Jenny,

  Nee hoor, bij mij mankeert er ook wel een aantal dingen waarvoor ik zorg nodig heb.
  Met basisverzekeren bedoel ik niet alleen een basisverzekering. Met basisverzekeren bedoel ik dat ik dit jaar kritisch ga kijken welke zorg ik wil gaan verzekeren. Voor de tand verzekering ga ik zeker om laag omdat ik aan vergoeding van €250,- genoeg heb. Aanvullend daar en tegen ga ik wellicht wel omhoog door zorg die ik nodig heb vanuit het aanvullende pakket. Met basisverzekeren bedoel ik niets meer of minder dat ik kritisch ga kijken wat ik voor mijn eigen situatie als basis nodig heb.

 6. Angelique schreef op 

  Daarbij diegene die in een rolstoel zitten met een dwarsleasie krijgen niet eens Pgb, terwijl er mensen zijn met een eigen zaak waar ze dagelijks in staan die krijgen wel Pgb!!! of Pgb krijgen voor ontlasting van hun kind en het zelf opmaken aan hun eigen … ze nemen een nieuwe vriend die niet werkt en die krijgt het Pgb geld wat ze in hun huishouden kunnen stoppen of laten hun schoondochter zogenaamd oppassen en krijgt ze een kleinigheidje voor de rest van het geld houden ze zelf!!!!
  Mijn neefje die in een rolstoel zit (dwarsleasie) krijgt 3 uur huishoudelijk hulp en thats it!!!!
  Nogmaals hoe krom is het systeem!!
  Je moet hier drugs en alcohol verslaafd zijn dan krijg je hier alles voor elkaar en worden overal in en mee geholpen, ook dat weet ik uit betrouwbare bron!!
  Echt weer Nederlandse politiek!!!!

 7. julian schreef op 

  ik word binnekort 18 mijn maandelijkse inkomen ligt momenteel rond de 150 euro. dit betekend voor mij dat ik al voor een hele simpele verzekering 70 euro mag wegeven hiervan.

  en daarnaast als mij nu iets zou over komen zou ik egt geen rekening van 350 euro kunnen betalen!
  dit betekend dat nederland waarschijnelijk in een paar jaar met deze voorgang afhankelijk word van elkaars liefdadigheid.

  1. Angelique schreef op 

   Julian, je ouders moeten tot je 21ste betalen, dus als jij het niet kunt betalen dan kun je bij hun aankloppen, maar daar staan wel afspraken tegenover.
   Ze hoeven bv geen schulden voor je te betalen en als je nog naar school gaat kunnen ze daar eisen aan stellen, maar dat doen de meeste ouders toch wel :)
   Je krijgt 69,00 per maand van de belasting en ongeveer 835.00 per jaar, daarvan kun je de zorgverzekering betalen en eventueel studiekosten.
   Ligt er ook aan of je nog thuis woont zo niet dan kun je meer krijgen, zowel dan ligt het er ook aan wat je ouders verdienen, maar dat kun je allemaal nakijken en als het goed is heb je daar ook post over ontvangen. Je moet het wel op tijd aanvragen.
   Succes

 8. Jenny schreef op 

  Julian,

  Ik ken jouw persoonlijke situatie niet, maar ik weet wel het volgende:
  – met een maandinkomen van 150 euro zit jij onder het bijstandsniveau en dan heb je recht op allerlei toeslagen/uitkeringen. Niemand kan van zo’n bedrag rondkomen, ook al zou daar de zorgpremie van af zijn.
  – ook als je nog studeert kun je toeslagen krijgen en evt. onder de verzekering van je ouders vallen. Mijn studerende zoon kon tot zijn 28 ste bij ons meeverzekerd worden!
  – Wat zeggen jouw ouders hier van? Woon je nog thuis?

 9. yvon schreef op 

  Waarom toch zo hoog?

  De situatie zou nu zo zijn dat als ik wat zou gaan mankeren en zou dan bv door verwezen worden ik dit nu maar weiger.
  Ik vind dit dan erg vervelend voor mijn kinderen, dat als ik iets ergs zou gaan mankeren en uitgaande dat het van levens belang zou zijn, mijn kinderen dan zonder ouders komen te zitten.
  Dat zou mijn grootste zorg zijn niet voor mezelf maar het idee je ze niet op ziet groeien.
  Dan niet te vergeten het verdriet die ze dan ondergaan om zo een ouder te moeten verliezen.
  Dit geef ik dan de schuld aan de overheid die de zorg zo belachelijk hoog maken.
  350 eigenbijdrage is voor hun niks maar voor gezinnen die het juist zo hart nodig hebben is dit toch een groot bedrag.
  Vanuit gaande dat we met 2 volwassene zijn dus 700 per jaar weet je hoeveel brood kunt kopen om de hongerige maagjes van de kinderen te vullen.. hoeft dan nog geen eens met beleg.

  Sorry dat ik me zo laat gaan maar ik wil hier alleen maar duidelijk maken dat ze dus mensen op deze manier uit roeiien zeg maar en dat ze echt heel erg begaant zijn met ons ( als mens) dit tussen haakje’s want daar twijfel ik ook aan.

  Er mag op mijn steen staan gestorven omdat ze geen 350.00 kon betalen .
  Maar dit wilde de regering zo omdat er moest bezuinigen..worden.

  pff nogmaals sorry dat ik dit hier neerzet maar het zit me hoog..

  1. Jenny schreef op 

   Yvon,

   Ik ben met je eens dat 2x 350 voor een gezin heel veel is, zeker als je dit in het licht zet van wat het in begin kostte. Maar gelukkig stijgen de maandelijkse premies niet!

   Je bent m.i. wel wat aan het overdrijven door te zeggen dat jij ‘nee’ zal zeggen tegen een behandeling van een ernstige ziekte. Ik hoop niet dat je het ooit mee maakt, maar ik weet zeker dat jij je wel laat behandelen. Kleine zaken zul je waarschijnlijk eerst zelf proberen op te lossen en dat is natuurlijk prima. Je kunt gebruik maken van de “huisarts online”.

   Maar in Nederland word je altijd geholpen, een huisarts of medisch specialist maakt zich niet druk of jij wel/niet je eigen bijdrage hebt betaald. Je wordt gewoon geholpen hoor! Achteraf kun je met je verzekering uitvechten hoe je gaat betalen. Dat betalen gaat altijd in kleine porties, zoals je medische behandelingen ook in kleine gedeelten gaat. Ik zet voor dit giga bedrag elke maand wat op de spaarrekening. Bovendien krijg ik als chronisch zieke elke jaar een bedrag ter ‘compensatie iegen risico’. Dit jaar is dit 85 euro. Voor mij heeft het hoge bedrag als resultaat dat ik nu niet in maart door mijn eigen bijdrage heen ben, maar pas in april of mei. :) Chronisch zieken maken hun eigen bijdrage namelijk altijd op! Zijn dus altijd duur uit!

   Zaak is natuurlijk om gezond te blijven: niet roken, niet drinken helpt al een heel eind. Ik wens jou en je gezin dan ook veel gezondheid toe. Nog even een vraag, tenminste als je dat kwijt wilt: welk bedrag moest je dit jaar aan eigen bijdrage betalen? En zijn er dingen die jij er voor hebt moeten laten?

   Sterkte!

   1. Angelique schreef op 

    Jenny en anderen,

    Bedankt voor de tip Jenny ik ben n.l ook chronisch ziek en heb nog nooit iets terug ontvangen, ik ga dat eens even nakijken.
    Sommige weten ook niet dat je die eigen risico kosten in maandelijks termijnen kunt betalen bij je verzekering (althans bij cz kan dat en dat moet je wel voor het einde vanhet jaar hebben aangegeven) in 10 maanden betaal je dus volgend jaar 35,00 per maand en als je niet alles hebt verbruikt krijg je dat terug gestort.
    Je bent dan in januari niet zoveel geld kwijt ineens.
    Sterkte allemaal die het nu al moeilijk hebben, laat staan volgend jaar … schandalig is dit, ze moeten naar inkomens kijken, maar ja dat is mijn mening.

   2. yvon schreef op 

    Hoi Jenny.

    Sorry dat ik wat laat ben hoor..

    Maar ik moet net als ieder ander een bijdrage betalen van 220.00 die nu moet betaald worden als eigen bijdrage.
    Mijn man heeft dit al betaald omdat hij geopereerd is en ik (even afkloppen) nog niet zoveel heb gemankeerd en dus nog niet aan mijn tax zit.

    En ja natuurlijk word je geholpen dat weet ik ook wel maar je bent toch eigen baas om te weigeren zeg maar…

    Maar waar het mij eigenlijk om gaat is gewoon dat sommige mensen zoals bv chroniche
    juist dubbel worden gestraft ( hoe durven ze ziek te zijn) dus die mensen weten nu al dat ze moeten betalen.
    Vraag aan een zieke heeft u hierom gevraagt is het antwoord NEE

    En dan geef je aan gezond leven niet roken , drinken enz snap dat gerust wel,maar als alles zo duur gaat worden hoe moet je dan gezond leven als je door oa deze kosten haast geen eten kunt kopen.
    Vitamine gebrek noem maar wat op gaat je lichaam ook niet op vooruit.
    En dan niet te vergeten ouder worden gaat ook meestal gepaard met gebreken laten we eerlijk wezen.

    Mischien ben ik wel al te zwaar op de hand maar dit is toch wel een groot probleem voor de meeste mensen om dat bedrag even zomaar op tafel te hoesten.

    Ben erg blij dat je wat geld appart kunt zetten om dit bedrag dan te kunnen betalen, Maar dat gaat helaas niet op voor mensen die het niet al te breed hebben,die moeten elke dubbeltje omdraaien om gezond te kunnen leven.
    Dit betreft toch wel de ouderen en mensen met opgroeiiende kinderen en dan niet te vergeten mensen met een uitkering.

    Jenny lief van je dat je erop wilde reageeren, en sorry dat ik wat laat ben maar goed ik hoop het hierbij weer wat goed te maken.

    Dank je

 10. Jenny schreef op 

  Angelique,

  Wanneer je 180 dagen achtereen hetzelfde medicijn hebt gebruikt, kom je in aanmerking voor compensatie eigen risico.

 11. yvon schreef op 

  hoi jenny.

  Ja hoor dat mag je vragen voor 2012 heb ik voor mijn man de bedrage moeten betalen, omdat hij is geopereerd, ik ben nog niet aan die max bedrag gekomen dus als ik wat mankeer dan moet ik nog bij betalen zeg maar.

  En je vraagt wat ik daar voor heb moeten laten nou veel zweet omdat ik een duur school gaand kind heb die kost ook niet een klein beetje dus alle touwtjes moet aan getrokken worden.op alles.

  Het gaat mijn juist om de mensen die bv chronich zijn want vraag eens aan de mensen heb je hier om gevraagt is het antwoord dus NEE.
  ( hoe halen ze het in hun hoofd ziek te worden, daar komt het toch op neer!!!!).
  Ik ben erg blij voor u dat u geld opzij kunt houden, maar wees eens eerlijk dit geld niet voor iedereen.

  Er zijn er heel veel die elk dubbeltje teld hoe moeten die mensen dan zomaar even zeg maar 35 euro opzij leggen, dat gaat toch niet en dat zijn juist de de ouderen mensen met school gaande kinderen en mensen met een uitkering.
  Sommig hebben maar bv 25 euro om een week van rond te komen moeten ze dus nu ook daar nog maar even een bedragje van opzij leggen hoe dan????

  En vergeet daar dan ook even niet bij de geestelijk problemen die er bij komen kijken.
  het gaat je niet in je kou kleren zitten om te bedenken hoe je de maand door moet komen. mensen kunnen hierdoor nachten wakker liggen, dus niet genoeg rust kan ook lijden tot klachten.

  En dan zeg je, let op je gezondheid niet drinken niet roken, enz.
  tuurlijk ben ik ook wel met u eens, maar laten we eerlijk zijn geen geld is niet genoeg eten
  dan krijg je juist vitamine gebrek en dan komen juist de gebreken die je niet wil.

  En je word ook ouder en dat gaat ook wel gepaard met lichamelijk gebreken noem maar op.

  Nee een bedrag apart zetten gaat dan echt niet lukken 350 euro is dan ongeveer 29 euro apart zetten, en dat terwijl mensen soms maar een bedrag van 25 per week om rond te komen dus honderd euro per 4 weken – 29 euro ervan af is dus 17.50 om dan een week rond te komen . en dat is nog maar voor 1 persoon wil je het voor 2 volwassenen opzij leggen eet je dus gewoon niet meer want je komt zelfs te kort..

  Dus vraag ik me af hoe moeten ze dit doen??

  yvo

  1. tinah schreef op 

   Je leven aan de Here Jezus geven :Werpt al uw bekommernis op Hem, want Hij zorgt voor u” (1 Petrus 5:7). Jezus zei: “Komt tot Mij, allen, die vermoeid en belast zijt, en Ik zal u rust geven”.

   En in: . Mat.6:33 Maar zoekt eerst Zijn Koninkrijk en Zijn gerechtigheid en dit alles zal u bovendien geschonken worden. Met deze woorden wil ik een ieder troosten en wijsheid geven en kracht in alles. Het zijn geen gemaklijke tijden, om er bij stil te staan dat er een liefhebbende God is, die voorziet in alles!!

   1. KH schreef op 

    Amen

 12. yvon schreef op 

  O sorry.

  Ik dacht dat mijn eerste reaktie niet was geplaatst dus dacht ik schrijf het nog maar eens op.
  Niet wetende dat het er wel stond.

  Mijn excuus hiervoor

  yvon

 13. hugo schreef op 

  Ik vraag me af of dit land een nieuwe woordenboek heeft wat betreft dat dit land zo een sociale veiligheid heeft en verwijst naar derde of andere landen waar je geen hulp heb als je geen geld heb. ik zelf ben sterk en gezond maar alles wat ik aan mankementen heb gehad of krijg ga ik geen hulp zoeken via mijn zorgverzekering want betaal ik buiten mijn maandelijkse premie nog meer .ik denk/schat dat je beneden de 55jaar geneens aan of boven je premie komt ,en met andere woorden betaal je met je premie gewoon een verkapte belasting .dus je totaal inkomen wordt alleen gebruikt aan lasten en verhogingen van de staat en de bedrijven

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Vergelijk & bespaar snel op je zorgverzekering

In 5 makkelijke stappen een betere & goedkopere dekking

zorgverzekering vergelijken

"Luisterend oor van de klantendienst, goede opvolging"

Anoniem uit MAASTRICHT
2020-02-20, zorgverzekering

"Omdat ik makkelijk vind om zo "

Meneer Qorbani uit AMSTERDAM
2020-02-20, zorgverzekering

"Alles snel en makkelijk kunnen vergelijken! Misschien handig om wat beter alle kleine extraatjes te tonen die de verzekeraars bieden? Bijv. de vergoeding van de SkinVision app bij JustCZ & CZ, scheelt toch wel 50,-!:)"

Anoniem uit SCHIEDAM
2020-02-19, zorgverzekering

"Easy to get a insurance "

Meneer Caio AMARAL uit ZOETERMEER
2020-02-18, zorgverzekering

"Erg fijne hulp bij het kiezen van de juiste verzekering. Alles verliep soepel en het fijne ontwerp van de site maakte het vergelijken eenvoudig."

Anoniem uit AMSTERDAM
2020-02-18, zorgverzekering

"zeer blij met gratis tandarts . ben blij met me nieuwe verzekering. dank uw "

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
2020-02-18, zorgverzekering

"Makkelijk, snelle en duidelijke service"

Anoniem uit WORMERVEER
2020-02-18, zorgverzekering

"Makkelijk, goede telefoniese inlichtingen."

Anoniem uit LEIDEN
2020-02-18, zorgverzekering

"great english site!"

Meneer Smith uit AMSTERDAM
2020-02-17, zorgverzekering

"Is ok. I start wit you so... It is about instinct. Thank you"

Meneer Saratenu uit PUTTEN
2020-02-17, zorgverzekering

"Perfect "

Meneer Bogdan uit HARDENBERG
2020-02-17, zorgverzekering

"Alles is erg overzichtelijk "

Anoniem uit IJSSELSTEIN UT
2020-02-17, zorgverzekering

"Tevereden ? "

Meneer Bouchkroute uit ROTTERDAM
2020-02-17, zorgverzekering

"My name is Przemyslaw Jezierski and the name of my girlfriend is Dorota Trzupek Please make it correct if possible"

Anoniem uit DONGEN
2020-02-16, zorgverzekering

" Heel goede service."

Meneer Stempher uit ARNHEM
2020-02-16, zorgverzekering