Energierekening extra gestegen door blunder kabinet
Tip een vriend:

Energierekening extra gestegen door blunder kabinet

Eind 2018 waarschuwden Independer, maar ook andere vergelijkingswebsites, voor een forse stijging van de energierekening in 2019. Gemiddeld zou dit uitkomen op zo’n € 300 per jaar per huishouden. Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken zei dat dit overdreven was en dat de stijging wel mee zou vallen. Volgens berekeningen van het kabinet zou de stijging ‘slechts’ € 100 per jaar zijn. Achteraf blijkt nu dat deze gebaseerd waren op verouderde cijfers uit 2017 en dat het dus helemaal niet meevalt. Hoe heeft deze grote blunder kunnen plaatsvinden?

Gerekend met oude tarieven en te laag verbruik

Ten eerste heeft het kabinet bij het opmaken van de Miljoenennota de verwachte stijging van de energieprijzen onderschat. Door te rekenen met de energieprijzen uit 2017 hield het kabinet geen rekening met de gestegen energieprijzen van 2018. De gasprijzen waren bijvoorbeeld in september 2018 al 20% hoger dan in dezelfde maand in 2017. In de Miljoenennota voor 2019 is daardoor onterecht gerekend met een te lage verwachting voor de stijging van de energieprijzen. Als het kabinet had gerekend met recentere cijfers en voorspellingen van 2018, hadden ze geweten dat de energieprijzen veel meer zouden gaan stijgen dan verwacht.

Naast een verkeerde inschatting van de energieprijzen, rekende het kabinet ook met een te laag energieverbruik. Het kabinet ging uit van een gemiddeld energieverbruik van 2.500 kWh stroom en 1.100 m3 gas per huishouden, terwijl dat aan de lage kant is. Kortom, door te rekenen met te laag ingeschatte energieprijzen én een te laag geschat gemiddeld energieverbruik kwam het kabinet uit op een te rooskleurig beeld voor de energierekening in 2019.

Verhoging energiebelasting achteraf onnodig?

De reden dat oude gegevens uit 2017 gebruikt werden is omdat het Planbureau voor de Leefomgeving (waar het kabinet haar cijfers vandaan haalt) tegelijkertijd ook de kosten van de maatregelen uit het Klimaatakkoord doorrekende. Het kabinet ging er vervolgens van uit dat de verhoging van de energierekening in 2019 wel mee zou vallen. Daarom kondigden ze op Prinsjesdag een flinke verhoging aan van de energiebelasting in 2019. Achteraf kunnen we ons afvragen of dit wel nodig was. Hierdoor voelt de consument het dus extra hard in de portemonnee.

Wat kun jij doen?

Vooralsnog gaat het kabinet huishoudens nog niet compenseren voor de hoger uitgevallen energierekening. Wel kun je zelf kijken of je huidige energiecontract nog goed bij je past en of je misschien voordeliger uit kunt zijn. Via onze vergelijkingstool is overstappen zo geregeld. Daarnaast kun je ook kosten besparen door te letten op je energieverbruik en je huis energiezuiniger te maken. Denk bijvoorbeeld aan het isoleren van je woning, of het installeren van zonnepanelen. Maar ook met wat kleinere aanpassingen kun je al gauw besparen. Verouderde huishoudelijke apparaten zoals een koelkast of droger verbruiken vaak onnodig veel energie. Ook het gebruik van ledlampen in plaats van gloeilampen en het sluiten van deuren in kamers waar je niet bent kan al een verschil maken.

iedere maand de beste
artikelen in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

Reacties

Één reactie op “Energierekening extra gestegen door blunder kabinet”

  1. l.a.Koopmanschap schreef op 

    we worden er weer lekker in gemodderd, Het is niet alleen belasting voor zogenaamde energie transactie maar ze pakken ook meer geld van de vaste kosten van energie, deze is namelijk Duurder geworden brengen dus meer procenten belasting op.En zo gaan we maar door. Logisch dat de opkomst van een nieuwe partij zoveel stemmen krijgt. En zo gaat het maar door.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Verzekeringen vergelijken en direct afsluiten

Goedkope verzekering? Independer helpt jou gemakkelijk verzekeringen vergelijken

verzekering vergelijken

"Gemak en duidelijk"

Meneer Twigt uit BERGAMBACHT
23 minuten geleden, autoverzekering

"Zeer tevreden mo dat het snel ging En ook klantgericht "

Meneer Hasselbaink uit SPIJKENISSE
1 uur geleden, autoverzekering

"top"

Anoniem uit AMERSFOORT
1 uur geleden, lenen

"100%"

Anoniem uit KLOOSTERHAAR
2 uur geleden, lenen

"Duidelijk en simpel"

Anoniem uit TJERKWERD
3 uur geleden, autoverzekering

"1) Van Independer krijg ik namens de leverancier een verlengingscontr., echter niet voordelig. Kortom: mijn voordeel is geen prioriteit voor Indep. 2) Dacht dat ik qua autoverz. altijd voordeliger uit was bij Indep., na verder zoeken blijkt van niet."

Anoniem uit AMSTERDAM
3 uur geleden, energie

"Zeer duidelijke weergave van wat mogelijk is"

Dhr. Vos uit HOOGKARSPEL
3 uur geleden, energie

"Goeie service"

Meneer El Hannouti uit HOORN NH
3 uur geleden, autoverzekering

"duidelijk, en snel afgehandeld"

Meneer Mulder uit WIJCHEN
4 uur geleden, autoverzekering

"Snel en duidelijk geregeld"

Anoniem uit ARNHEM
4 uur geleden, woonverzekering

"Goed "

Meneer Mikail uit VEENENDAAL
4 uur geleden, autoverzekering

"goede overzichtelijke site!!!"

Anoniem uit NIJMEGEN
4 uur geleden, energie

"Woonhuisverzekering snel en gemakkelijk geregeld."

Anoniem uit LEEK
4 uur geleden, woonverzekering

"Omdat ok tevereden ben"

Meneer Santos uit VALKENSWAARD
4 uur geleden, autoverzekering

"geen ervaring, maar vertrouwop eerlijke vergelijkingen."

Dhr. van Beek uit LEUSDEN
5 uur geleden, reisverzekering