Energierekening extra gestegen door blunder kabinet
Tip een vriend:

Energierekening extra gestegen door blunder kabinet

Eind 2018 waarschuwden Independer, maar ook andere vergelijkingswebsites, voor een forse stijging van de energierekening in 2019. Gemiddeld zou dit uitkomen op zo’n € 300 per jaar per huishouden. Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken zei dat dit overdreven was en dat de stijging wel mee zou vallen. Volgens berekeningen van het kabinet zou de stijging ‘slechts’ € 100 per jaar zijn. Achteraf blijkt nu dat deze gebaseerd waren op verouderde cijfers uit 2017 en dat het dus helemaal niet meevalt. Hoe heeft deze grote blunder kunnen plaatsvinden?

Gerekend met oude tarieven en te laag verbruik

Ten eerste heeft het kabinet bij het opmaken van de Miljoenennota de verwachte stijging van de energieprijzen onderschat. Door te rekenen met de energieprijzen uit 2017 hield het kabinet geen rekening met de gestegen energieprijzen van 2018. De gasprijzen waren bijvoorbeeld in september 2018 al 20% hoger dan in dezelfde maand in 2017. In de Miljoenennota voor 2019 is daardoor onterecht gerekend met een te lage verwachting voor de stijging van de energieprijzen. Als het kabinet had gerekend met recentere cijfers en voorspellingen van 2018, hadden ze geweten dat de energieprijzen veel meer zouden gaan stijgen dan verwacht.

Naast een verkeerde inschatting van de energieprijzen, rekende het kabinet ook met een te laag energieverbruik. Het kabinet ging uit van een gemiddeld energieverbruik van 2.500 kWh stroom en 1.100 m3 gas per huishouden, terwijl dat aan de lage kant is. Kortom, door te rekenen met te laag ingeschatte energieprijzen én een te laag geschat gemiddeld energieverbruik kwam het kabinet uit op een te rooskleurig beeld voor de energierekening in 2019.

Verhoging energiebelasting achteraf onnodig?

De reden dat oude gegevens uit 2017 gebruikt werden is omdat het Planbureau voor de Leefomgeving (waar het kabinet haar cijfers vandaan haalt) tegelijkertijd ook de kosten van de maatregelen uit het Klimaatakkoord doorrekende. Het kabinet ging er vervolgens van uit dat de verhoging van de energierekening in 2019 wel mee zou vallen. Daarom kondigden ze op Prinsjesdag een flinke verhoging aan van de energiebelasting in 2019. Achteraf kunnen we ons afvragen of dit wel nodig was. Hierdoor voelt de consument het dus extra hard in de portemonnee.

Wat kun jij doen?

Vooralsnog gaat het kabinet huishoudens nog niet compenseren voor de hoger uitgevallen energierekening. Wel kun je zelf kijken of je huidige energiecontract nog goed bij je past en of je misschien voordeliger uit kunt zijn. Via onze vergelijkingstool is overstappen zo geregeld. Daarnaast kun je ook kosten besparen door te letten op je energieverbruik en je huis energiezuiniger te maken. Denk bijvoorbeeld aan het isoleren van je woning, of het installeren van zonnepanelen. Maar ook met wat kleinere aanpassingen kun je al gauw besparen. Verouderde huishoudelijke apparaten zoals een koelkast of droger verbruiken vaak onnodig veel energie. Ook het gebruik van ledlampen in plaats van gloeilampen en het sluiten van deuren in kamers waar je niet bent kan al een verschil maken.

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Verzekeringen vergelijken en direct afsluiten

Goedkope verzekering? Independer helpt jou gemakkelijk verzekeringen vergelijken

verzekering vergelijken

"Goed, duidelijk en snel"

Mevrouw Bouwhuis uit WESTBROEK
2018-12-30, zorgverzekering

"Goede informatie alles wat je niet snapt wordt hier duidelijk!"

Anoniem uit ZANDVOORT
2018-12-03, zorgverzekering

"alles heel duidelijk en eerlijk antwoord op je vragen voor de juiste keuze"

Meneer Boer uit NIEUWERBRUG AAN DEN RIJN
2018-12-27, zorgverzekering

"elk jaar weer 'n uitkomst maar ik heb dan ook geen complexe dingen alleen 'n basisverzekering "

Meneer Hendrix uit UTRECHT
2018-12-25, zorgverzekering

"Website is helder en proces verloopt goed en prettig. Had tijdens afsluiten paar vragen en dat werd adequaat telefonisch beantwoord."

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
2019-02-01, overlijdensrisicoverzekering

"Makkelijk en overzichtelijk"

Meneer Glotzbach uit AMSTELVEEN
2019-02-16, autoverzekering

"Als ik een verzekering heb opgeslagen, lukt het me niet om hier een aanpassing in te maken. Als dat wel kan, is het niet heel duidelijk hoe dat moet."

Anoniem uit ZWOLLE
2019-01-06, zorgverzekering

"Independer geeft duidelijke informatie over de verzekering waar je naar zoekt "

Anoniem uit HOEVELAKEN
2018-12-26, zorgverzekering

"Omdat ik het fijn vind dat Independer samen met je denkt als je niet verzekerd kan worden."

Mevrouw Doest uit AMSTERDAM
2019-02-05, woonverzekering

"Snel en duidelijk overstappen..."

Anoniem uit ALMELO
2018-12-27, energie

"kind kan de was doen."

Anoniem uit DEN BOSCH
2018-11-13, woonverzekering

"ik heb nog geen idee , ben hier net."

Anoniem uit VIANEN UT
2018-12-16, zorgverzekering

"Independer is altijd helder in de informatie, goede en brede vergelijking en het is met afsluiten van welk contract dan ook nog nooit mis gegaan."

Anoniem uit VOORSCHOTEN
2018-12-11, energie

"zeker goed, aanrader "

Anoniem uit HOOFDDORP
2018-11-28, zorgverzekering

"Prima uitleg en duidelijke aanwijzingen. Het zou nog wel helpen als je meerdere (max drie bv.) naast elkaar kan zetten. Nu moet je scrollen, dat leest wat omslachtiger."

Anoniem uit PURMEREND
2018-10-31, energie