Extra winst van banken op hypotheken verdubbeld
Deel met een vriend:

Extra winst van banken op hypotheken verdubbeld

Vereniging Eigen Huis heeft een paar jaar geleden de ‘rentebarometer’ ontwikkeld. Hieruit blijkt hoeveel extra winst banken maken bovenop de normale winst. Uit de barometer blijkt nu dat deze extra winst de afgelopen periode verdubbeld is: van 0,4 procentpunt in oktober 2013 naar 0,8 procentpunt in mei 2014. Bij een rentevaste periode van tien jaar wordt het meest verdiend: 1,05 procentpunt. Als je bijvoorbeeld een hypotheek afsluit van € 200.000,- betekent dit dat je maandelijks € 175,- bruto teveel rente betaalt.

Historisch lage hypotheekrente

De hypotheekrente is op dit moment extreem laag. Banken kunnen hierdoor bijna ongemerkt hun winstmarges vergroten. Er is in Nederland bovendien te weinig concurrentie op de hypotheekmarkt. Grote namen zoals Rabobank, ING en ABN AMRO, hebben al jarenlang geen reden om zelf de rente te verlagen.

Concurrentie op de hypotheekmarkt

Buitenlandse banken hebben wel eens een poging gewaagd om op hypotheekgebied voet aan de grond te krijgen in Nederland. Maar Nederland heeft zulke strenge vergunningseisen, dat het niet aantrekkelijk bleek voor veel banken. Ook is de hypotheekrenteaftrek nog een te onzeker punt. Dit blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

Vereniging Eigen Huis wil dit onderzoek nu graag onder de aandacht brengen bij de minister, om zo de extra winst die banken maken te kunnen verminderen.

 

Benieuwd naar de actuele hypotheekrentes? Bekijk het overzicht op Independer.

Lees meer over: hypotheek

Reacties

2 Antwoorden op “Extra winst van banken op hypotheken verdubbeld”

 1. swagemakers schreef op 

  er zou door de overheid meer aandacht besteed moeten worden aan de hoogte van de rente
  ervan uitgaande dat de gemiddelde rente 4% per jaar is en dat over deze rente fiscale aftrek wordt geclaimd en de rente stel 0,75% te hoog zou zijn dan betekent dit dat de fiscus over 0,75/4,00=18,75% minder aftrekclaims belastingaftrek zou hoeven te verlenen.dit zou leiden tot een aanzienlijke verhoging aan belastinginkomsten als die kunstmatige aftrek, door de te hoge hypotheekrente, niet gehonoreerd zou hoeven worden. als de top belastingdruk op 40%gesteld zou kunnen worden, zou dit gaan om 18,75×40=7,5 % extra belastinginkomsten van het totale bedrag dat aan aftrek geclaimd wordt. in theorie zou de vennootschapsbelasting bij de banken omlaag gaan, zij maken in het voorbeeld immers minder winst, maar de belastingdruk bij banken is heel beperkt of ze verhogen de risicopot en schuiven de fiscale afdracht jaren vooruit. ik mis in de maatschappelijke discussie over rente aftrek de doorwerking van de gevolgen van de rente hoogte en of de te hoge rente.dit geldt ook de discussie over overdrachtbelasting. als de staat die afschaft kan de maximale tophoogte van leningen direct met 2% naar beneden. bovendien krijgt de burger weer vertrouwen, al blijft de staat nog steeds de meest onbetrouwbare component in het geheel.

 2. J.wokke schreef op 

  Betreft:Aflossingsvrije hypotheken met variabele marktrente van voor de crisis 2008 .

  Banken benadelen cliënten op deze hypotheken extra door verhoging van de geldmarktrente 1 op 1 door te berekenen, maar verlagingen in geldmarkt worden niet 1 op 1 aan de client terug gegeven
  Hierdoor maken banken op deze wijze tussen de 2% en 2 1/2 % door diefstal verkregen extra winst.

  Banken nemen een loopje met de transparantie hier ontrent.
  AFM heeft hier een dringende taak!

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Zelf online je hypotheek regelen?

Bij Independer kies je zelf je hypotheek, met deskundige begeleiding van ons

online hypotheek regelen

"Zeer overzichtelijk en eenvoudig alleen jammer dat de max hypotheek lager uitvalt dan die van de externe hypotheek adviseur. hypotheek aanvragen is eitje"

Anoniem uit UITGEEST
2017-11-20, hypotheek

"Gebruiksvriendelijke site"

Dhr. E. Heijst uit ZWARTEWAAL
2017-11-19, hypotheek

"Duidelijk om af te sluiten, goed overzicht kenmerken. Jammer dat er niet direct gevraagd wordt naar een ORV, want ik wil de combi-korting en nu moet ik de ORV apart afsluiten. "

Anoniem uit NIJMEGEN
2017-11-15, hypotheek

"Over de samenwerking met Independer ben ik absoluut tevreden maar niet over de kredietverstrekker die Independer heeft gekozen t.w. bijBouwe. Nu opnieuw aangevraagd bij Argenta en ik hoop dat dit sneller en beter gaat. Groet, Paul van Rossum"

Dhr. M.J. Boeve uit WOUDENBERG
2017-11-07, hypotheek

"Eerst telefonisch contact gehad. Erg duidelijk, behulpzaam en vriendelijk geholpen. Later site gevuld. Op zich erg duidelijk alleen ik kon niet alles vullen wat ik wilde zoals de marktwaarde van de woning "

Anoniem uit BRIELLE
2017-10-31, hypotheek

"Geen"

Anoniem uit ZWARTEWAAL
2017-10-18, hypotheek

"Ok"

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
2017-10-17, hypotheek

"Duidelijk en compleet! Goede prijs als je weet waar je het over hebt."

Dhr. J. Wolters uit NOOTDORP
2017-10-17, hypotheek

"uitstekende service, alleen beetje lastig om op deze wijze aanvraag te doen als gepensioneerde. Alleen daarom geen 10."

Anoniem uit HOLLUM
2017-10-16, hypotheek

"Tot nu toe tevreden daar het online sluiten van de hypotheek heel eenvoudig en begrijpbaar is via deze website."

Dhr. R. Lavrelashvili uit BEEK LB
2017-10-14, hypotheek

"De website is best gebruiksvriendelijk. "

Anoniem uit AMSTERDAM
2017-10-05, hypotheek

"In de berekeningstool worden de kosten van de makelaar vor de verkoop van de woning niet meegenomen! Ook een WAO uitkering kun je niet invullen"

Anoniem uit ALPHEN GLD
2017-10-04, hypotheek