Hoe betaal ik hypotheekadvies?
Deel met een vriend:

Hoe betaal ik hypotheekadvies?

Op welke manier betaal ik mijn hypotheekadviseur? Volgens de AFM (Autoriteit Financiële Markten) is hier nog steeds onduidelijkheid over. Vroeger betaalde je provisie. De kosten van het advies zaten versleuteld in het product dat je afsloot. Sinds begin 2013 mag dit niet meer, omdat de adviseur lang niet altijd in jouw belang adviseert.

Kwart weet niet hoe hypotheekadviseur beloond wordt

Nu betaal je je hypotheekadviseur per uur, of betaal je een vooraf afgesproken vast bedrag. Maar ruim een kwart van de mensen die een hypotheek afsluit weet niet hoe de adviseur beloond wordt. 11% denkt nog steeds dat het advies gratis is. Daarnaast denkt 9% dat er nog steeds provisie betaald wordt en 7% weet het niet. Vraag dus aan je adviseur wat hij of zij in rekening brengt voor het advies, en wat je hier precies voor krijgt.

Lagere advieskosten

60% van de hypotheken worden afgesloten bij een (zelfstandig) hypotheekadvieskantoor. De kosten van het advies zijn sterk gedaald sinds het provisieverbod. Kostte het adviseren én het afsluiten van een hypotheek begin 2013 nog gemiddeld 2.166 euro, eind 2013 is dit gedaald naar 1.749 euro.

Een op vijf huizenkopers kiest voor serviceabonnement

De AFM heeft ook onderzoek laten doen naar serviceabonnementen. Je adviseur kan jou na het afsluiten van je hypotheek een serviceabonnement aanbieden. Met dit abonnement ‘koop’ je service gedurende de looptijd van je hypotheek. Eén op de vijf huizenkopers kiest op dit moment voor een serviceabonnement. Als reden geven zij aan dat het goedkoper is en dat het een veilig en prettig gevoel geeft. Je kan er ook voor kiezen je adviseur pas te betalen als je hem of haar daadwerkelijk nodig hebt. Het  kan ook nog zijn dat bepaalde diensten, zoals nazorg, al deel uitmaken van de advieskosten die je hebt betaald bij het afsluiten van je hypotheek.  Zorg er wel voor dat je adviseur je goed uitlegt wat je er precies allemaal voor krijgt en wat het kost. Zo voorkom je dat je misschien dubbel betaalt voor diensten.

Zoek je een hypotheekadviseur?

Ben je op zoek naar een hypotheekadviseur? In onze vergelijking Zoek Adviseur zie je direct welke prijs de adviseur rekent voor het regelen van je hypotheek.

Lees meer over: hypotheek

Reacties

2 Antwoorden op “Hoe betaal ik hypotheekadvies?”

 1. Patrick Muns Het HypotheekAdviesHuis schreef op 

  Niet alleen weten veel mensen niet hoe een hypotheekadviseur zijn geld verdiend. Mensen die wel weten dat ze sinds 2013 de adviseur zelf betalen voor hypotheekadvies, zijn niet op de hoogte van de grote prijsverschillen.
  Grote ketens rekenen bijna EUR 3.000 voor een advies, terwijl nieuwe concepten in de markt vanaf EUR 900 hun dienst aanbieden. Hoe dit kan? Het HypotheekAdviesHuis wil alleen voor zichzelf spreken:
  wij differentiëren doelgroepen naar verwacht aantal uren dat we met een hypotheekadvies bezig zijn. Hierover zijn we transparant. Op onze site splitsen we open en helder wat bijvoorbeeld een starter bij ons betaalt en wat een ondernemer betaalt: hypotheekadvieshuis.nl/tarieven. Onze dienstenwijzer vertelt wat we voor de klant doen en in de opdracht tot dienstverlening staan alle handelingen zoveel mogelijk uitgeschreven.
  Daarnaast speelt slimme huisvesting en kostenmanagement een grote rol in de prijsbepaling.
  Als laatste is het aan de ondernemer: hoeveel wil ik onder aan de streep overhouden aan het eind van het jaar….kennelijk nemen wij gewoon met minder genoegen.

 2. Jan schreef op 

  Avieskosten verplicht !
  Mijn hypotheek liep op een einde rentevasttijd dus ik ik was van plan om te gaan shoppen.
  Na diverse rentetarieven te vergelijken besloot ik de rabobank een offerte aan te vragen.

  Mijn positie.
  Ik had 30000 euro nodig.
  Mijn huis is 300000 waard.
  Er was dus geen enkel risico voor mijn of de bank.
  Een advies had ik niet nodig van de bank.
  Toch moest ik van de rabobank 1750 euro betalen voor advies en administratie kosten.
  Ik heb aangegeven geen advies nodig te hebben en dus wel 400 administratiekosten wil betalen.
  Volgen de rabobank zijn ze verplicht deze kosten te innen.
  ik geloof hier geen barst van.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Zelf online je hypotheek regelen?

Bij Independer kies je zelf je hypotheek, met deskundige begeleiding van ons

online hypotheek regelen

"Eerst telefonisch contact gehad. Erg duidelijk, behulpzaam en vriendelijk geholpen. Later site gevuld. Op zich erg duidelijk alleen ik kon niet alles vullen wat ik wilde zoals de marktwaarde van de woning "

Anoniem uit BRIELLE
2017-10-31, hypotheek

"Geen"

Anoniem uit ZWARTEWAAL
2017-10-18, hypotheek

"Ok"

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
2017-10-17, hypotheek

"Duidelijk en compleet! Goede prijs als je weet waar je het over hebt."

Dhr. J. Wolters uit NOOTDORP
2017-10-17, hypotheek

"uitstekende service, alleen beetje lastig om op deze wijze aanvraag te doen als gepensioneerde. Alleen daarom geen 10."

Anoniem uit HOLLUM
2017-10-16, hypotheek

"Tot nu toe tevreden daar het online sluiten van de hypotheek heel eenvoudig en begrijpbaar is via deze website."

Dhr. R. Lavrelashvili uit BEEK LB
2017-10-14, hypotheek

"De website is best gebruiksvriendelijk. "

Anoniem uit AMSTERDAM
2017-10-05, hypotheek

"In de berekeningstool worden de kosten van de makelaar vor de verkoop van de woning niet meegenomen! Ook een WAO uitkering kun je niet invullen"

Anoniem uit ALPHEN GLD
2017-10-04, hypotheek