Volgens de huisartsen voldoet de zorg die ze leveren nu al aan de doelen die zijn gesteld voor 2022. Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), en het Interfacultair Overleg Huisartsgeneeskunde (IOH) hebben in 2012 de Toekomstvisie Huisartsenzorg 2022 opgesteld. Uitgangspunt is om ook in 2022 voor elke Nederlander optimale zorg te leveren. Het NIVEL heeft onderzocht hoe het er nu echt voor staat.

17 ambities voor moderne, menselijke zorg

De toekomstvisie van de huisartsen bestaat uit 17 ambities. Onder meer over de volgende punten:

  • Samenwerking met andere zorgverleners en gemeente.
  • Duurzame relatie met de patiënt.
  • Goede bereikbaarheid (openingstijden en vervangende huisartsen).
  • Verantwoordelijkheid voor de behandeling en voortgang.
  • Preventie.
  • Digitale communicatie (ICT).
  • Kwaliteit van zorg.

Nog niet alle ambities zijn gerealiseerd

Uit het onderzoek van het NIVEL blijkt dat een aantal zaken al op orde is. Zo hebben de huisartsen vaak een duurzame relatie met hun patiënten en al een goede samenwerking met bijvoorbeeld apotheken en fysiotherapeuten. Toch ziet het NIVEL ook nog een flink aantal aandachtspunten. De samenwerking met de gemeente is nog niet optimaal en de bereikbaarheid van de huisartsenpraktijken kan beter. Daarnaast hebben veel huisartsenpraktijken nog niet de ICT-toepassingen voor digitale communicatie op orde. Om het proces goed te volgen is het noodzakelijk om dit onderzoek halverwege nu en 2022 opnieuw uit te voeren. Het NIVEL wil zo de voortgang bewaken.

Voldoet jouw huisarts aan jouw wensen?

De huisartsen kunnen zelf wel heel tevreden zijn over hun zorg, maar wat vind jij? Is jouw huisarts klaar voor 2022? Kun je er bijvoorbeeld terecht voor een e-consult, heb jij een goede en duurzame relatie met je huisarts en werkt hij of zij goed samen met andere zorgverleners? Waar moet volgens jou een huisarts in de toekomst aan voldoen?. Laat een review achter over je huisarts als je heel tevreden bent. Of juist niet. Hiermee help je andere mensen als ze op zoek zijn naar een nieuwe huisarts.

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Dit vinden onze klanten van ons
9,2
Op basis van 375.630 klantbeoordelingen hoe we dit berekenen bekijk ze allemaal
Prettige website
8