Huizenmarkt krijgt boost door hulp ouders
Deel met een vriend:

Huizenmarkt krijgt boost door hulp ouders

Ongeveer 25% van alle hypotheken komt op dit moment tot stand dankzij hulp van ouders en de overheid (startersleningen). De Volkskrant heeft dit onderzocht door navraag te doen bij onder meer makelaars, notarissen en het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting. 

Hulp van familie

Hulp van familie kan in de vorm van een familiebanklening of schenking. De mogelijkheid om geld te schenken is vorig jaar verruimd: je mag nu tot 100.000 euro belastingvrij schenken zolang er maar een huis mee wordt gekocht of verbouwd. Ook mag je sinds oktober vorig jaar schenken aan iedereen, dat hoeft niet perse familie te zijn. De schenking mag ook gebruikt worden voor het aflossen van een hypotheek of restschuld.

Steeds meer ouders willen hun kind(eren) helpen. Niet alleen starters krijgen financiële hulp, maar ook mensen die bijvoorbeeld een tweede of derde huis willen kopen. Hoogbejaarde ouders schenken nu vaker geld. Als ze veel (spaar)geld hebben, kunnen zij op deze manier gemakkelijker bepalen aan wie ze hun geld nalaten. 50.000 mensen hebben gebruik gemaakt van de verruimde regeling, veel meer dan verwacht.

Verlenging van de verruiming

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) vindt dat de verruiming moet worden verlengd. De woningmarkt heeft er baat bij en kan alle mogelijke steun goed gebruiken, zeggen zij. Tot 1 januari 2015 kan het nog, daarna wordt de oude regeling weer hersteld: éénmalig 52.000 belastingvrij schenken alleen aan je kind(eren) tussen de 18 en 40 jaar.

Wil je gebruik maken van de schenkingsvrijstelling? Lees meer over de voorwaarden in dit artikel.

Lees meer over: hypotheek

Reacties

Geef een reactie

Lees onze huisregels.

Waarschuw me bij nieuwe reacties op dit artikel. (Je kan je hiervoor ook apart aanmelden.)

Zelf online je hypotheek regelen?

Bij Independer kies je zelf je hypotheek, met deskundige begeleiding van ons

online hypotheek regelen

"Zeer overzichtelijk en eenvoudig alleen jammer dat de max hypotheek lager uitvalt dan die van de externe hypotheek adviseur. hypotheek aanvragen is eitje"

Anoniem uit UITGEEST
2017-11-20, hypotheek

"Gebruiksvriendelijke site"

Dhr. E. Heijst uit ZWARTEWAAL
2017-11-19, hypotheek

"Duidelijk om af te sluiten, goed overzicht kenmerken. Jammer dat er niet direct gevraagd wordt naar een ORV, want ik wil de combi-korting en nu moet ik de ORV apart afsluiten. "

Anoniem uit NIJMEGEN
2017-11-15, hypotheek

"Over de samenwerking met Independer ben ik absoluut tevreden maar niet over de kredietverstrekker die Independer heeft gekozen t.w. bijBouwe. Nu opnieuw aangevraagd bij Argenta en ik hoop dat dit sneller en beter gaat. Groet, Paul van Rossum"

Dhr. M.J. Boeve uit WOUDENBERG
2017-11-07, hypotheek

"Eerst telefonisch contact gehad. Erg duidelijk, behulpzaam en vriendelijk geholpen. Later site gevuld. Op zich erg duidelijk alleen ik kon niet alles vullen wat ik wilde zoals de marktwaarde van de woning "

Anoniem uit BRIELLE
2017-10-31, hypotheek

"Geen"

Anoniem uit ZWARTEWAAL
2017-10-18, hypotheek

"Ok"

Anoniem uit 'S-GRAVENHAGE
2017-10-17, hypotheek

"Duidelijk en compleet! Goede prijs als je weet waar je het over hebt."

Dhr. J. Wolters uit NOOTDORP
2017-10-17, hypotheek

"uitstekende service, alleen beetje lastig om op deze wijze aanvraag te doen als gepensioneerde. Alleen daarom geen 10."

Anoniem uit HOLLUM
2017-10-16, hypotheek

"Tot nu toe tevreden daar het online sluiten van de hypotheek heel eenvoudig en begrijpbaar is via deze website."

Dhr. R. Lavrelashvili uit BEEK LB
2017-10-14, hypotheek

"De website is best gebruiksvriendelijk. "

Anoniem uit AMSTERDAM
2017-10-05, hypotheek

"In de berekeningstool worden de kosten van de makelaar vor de verkoop van de woning niet meegenomen! Ook een WAO uitkering kun je niet invullen"

Anoniem uit ALPHEN GLD
2017-10-04, hypotheek